Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το ιταλικό σινεμά επιστρέφει δυναμικά!

στα 10

Η αφρόκρεμα του νέου ιταλικού κινηματογράφου δίνει το παρών σε ένα αφιέρωμα με τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες παραγωγές της γείτονος χώρας. Forza Italia!

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το ιταλικό σινεμά επιστρέφει δυναμικά!
«Η Τρελή Χαρά»

Δίχως αμφιβολία, η Ιταλία υπήρξε κάποτε μια από τις κυρίαρχες κινηματογραφικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε καλλιτεχνικό και εμπορικό επίπεδο, συστήνοντας στο παγκόσμιο σινεμά κορυφαίους δημιουργούς και κλασικά αριστουργήματα. Κάπου στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή υποχώρησε απότομα, με αποτέλεσμα να θυμίζει σκιά του παλιού καλού εαυτού της.

Ευτυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια κάτι κινείται και πάλι δυναμικά στη γειτονική χώρα. Αρχής γενομένης από σκηνοθέτες όπως ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ματέο Γκαρόνε, ταλαντούχοι νέοι δημιουργοί άρχισαν να ξεπηδούν στο προσκήνιο, φεστιβάλ και διανομείς δείχνουν ξανά θερμό ενδιαφέρον για υλικό από την Ιταλία και το ιταλικό σινεμά μοιάζει και πάλι έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της φετινής του διοργάνωσης, λοιπόν, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας αναλαμβάνει να αναδείξει την τάση αυτή μέσα από το αφιέρωμα «Μέρες Ιταλικού Σινεμά» («Italian Film Days»), το οποίο θα παρουσιάσει μερικές από τις καλύτερες ιταλικές ταινίες της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη: Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Σίγουρο sold-out για το «Evolution» της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς

La pazza gioia 607 «Η Τρελή Χαρά»

Η πρεμιέρα του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στο Παλλάς, με την προβολή του φιλμ «Η Τρελή Χαρά» («La Pazza Gioia»), παρουσία της πρωταγωνίστριας Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι. Λουσμένη στο φως της μαγευτικής Τοσκάνης και στολισμένη με χιούμορ και συγκίνηση, η ταινία είναι μια παραλλαγή του «Θέλμα και Λουίζ», στην οποία δύο γυναίκες το σκάνε από ψυχιατρική κλινική και ζουν μια απρόβλεπτη περιπέτεια. Η ιστορία τους γίνεται αφορμή για τον σκηνοθέτη του «Ανθρώπινου Κεφαλαίου», Πάολο Βίρτζι, να παραδώσει ένα road movie που ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα.

L'attesa 607 «H Μεγάλη Αναμονή»

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνολικά έξι ταινίες. Στη «Μεγάλη Αναμονή» («L’Attesa»), το δεξί χέρι του Πάολο Σορεντίνο, Πιέρο Μεσίνα, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και καθοδηγεί την πάντα μαγνητική Ζιλιέτ Μπινός στο ρόλο της Αννα, μιας γυναίκας που δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη της κοπέλας του γιου της, φροντίζοντας όμως να της αποκρύψει επιμελώς μια κρίσιμη λεπτομέρεια η οποία απειλεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.

Fiore 607 «Το Ανθος»

Κατευθείαν από το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών μας έρχεται το «Ανθος» («Fiore») του Κλαούντιο Τζοβανέζι, που ακολουθεί την όμορφη και ατίθαση Ντάφνε, η οποία συλλαμβάνεται για κλοπή και οδηγείται σε φυλακή ανηλίκων, όπου γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Τζος. Είναι όμως αρκετά δυνατή η αγάπη τους για να γκρεμίσει τα κάγκελα και τους τέσσερις τοίχους που τους χωρίζουν;

Suburra 607 «Suburra, Υπόγεια Πόλη»

Στο «Suburra, Υπόγεια Πόλη» («Suburra»), ο σκηνοθέτης του τηλεοπτικού «Gomorrah», Στέφανο Σολίμα, αφηγείται μια ιστορία πολιτικής διαπλοκής και οργανωμένου εγκλήματος υπό τους καταιγιστικούς ήχους των M83, με ήρωα έναν μαφιόζο που φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τη Ρώμη σε Λας Βέγκας, όταν μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα μετατρέπουν την περιοχή και την οθόνη σε εμπόλεμη ζώνη.

Le Confessioni 607 «Εξομολογήσεις»

Μετά το «Ζήτω η Ελευθερία», ο Ρομπέρτο Αντό παντρεύει μυστήριο, αστυνομική ίντριγκα και μεταφυσική στις «Εξομολογήσεις» («Le Confessioni»), επιστρατεύοντας και πάλι ως πρωταγωνιστή τον Τόνι Σερβίλο, στο ρόλο ενός αινιγματικού μοναχού ο οποίος είναι ο μόνος που γνωρίζει την αλήθεια γύρω από το θάνατο του προέδρου του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου των G8.

Indivisibili 607 «Αχώριστες»

Τέλος, στο «Αχώριστες» («Indivisibili») του Εντοάρντο Ντε Αντζελις, το οποίο συμμετείχε στα πρόσφατα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο, δύο νεαρές Ναπολιτάνες σιαμαίες αδελφές καλούνται να λάβουν μια δύσκολη απόφαση, καθώς πληροφορούνται ότι για πρώτη φορά, μέσω χειρουργικής επέμβασης, μπορούν να χωριστούν.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου του 2016, στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Δαναός 2, Odeon Oπερα 1 και Oπερα 2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη