Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Αισθηματική Αγωγή του Νίκου Τριανταφυλλίδη: Οι Νύχτες Πρεμιέρας αφιερώνουν

στα 10

Πέρα απ' όλα τ' άλλα, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης ήταν συνεργάτης, φίλος, «παιδί» του Περιοδικού Σινεμά. Πόσο σωστό και τρυφερό, λοιπόν, το φεστιβάλ του, οι Νύχτες Πρεμιέρας, να διοργανώσουν για τον Νίκο το πιο ταιριαστό αφιέρωμα.

Flix Team
Η Αισθηματική Αγωγή του Νίκου Τριανταφυλλίδη: Οι Νύχτες Πρεμιέρας αφιερώνουν

«Σαν σκηνοθέτης, δεν νιώθω μέλος καμιάς γενιάς - τουλάχιστον δεν επικαλούμαι κάτι τέτοιο. Αν, όμως, θα έπρεπε να ανιχνεύσω τις ρίζες μου, αναμφισβήτητα ο γενέθλιος τόπος μου μάλλον βρίσκεται στα πρώτα χρόνια του περιοδικού Σινεμά. Και στις Νύχτες Πρεμιέρας θα νιώθω πάντα πως βρίσκομαι σπίτι. Κοιτώντας μπροστά το λευκό εκράν, περιμένοντας την προβολή να αρχίσει, πάντα βλέπω τον Γιώργο Τζιώτζιο στο βάθος του πλάνου να χαμογελάει», έγραφε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης στο επετειακό τεύχος του περιοδικού Σινεμά, το φθινόπωρο του 2014. Δυο χρόνια μετά, το κοινό του Φεστιβάλ θα χαζεύει τον Νίκο να χαμογελά πίσω απ' την οθόνη.

Διαβάστε ακόμη: Οι οκτώ πράξεις του κινηματογραφικού σύμπαντος του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Νίκος Τριανταφυλλίδης 607

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 02 Οκτωβρίου 2016, τιμά τον αισθηματία Νίκο Τριανταφυλλίδη που έφυγε στις 7 Ιουνίου 2016, μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει πλήρη ρετροσπεκτίβα του μικρού και μεγάλου μήκους σκηνοθετικού έργου του, παρουσία των συντελεστών και εκλεκτών φίλων του οι οποίοι θα μοιραστούν με το κοινό προσωπικές αφηγήσεις και αναμνήσεις από τις συνεργασίες τους, μία ξεχωριστή βραδιά μουσικής και σινεμά στον ιστορικό συναυλιακό χώρο που ίδρυσε ο ίδιος, το Gagarin 205, εκθέσεις ανέκδοτου υλικού αλλά και ξεχωριστές στιγμές από τη ραδιοφωνική του πορεία.

Διαβάστε ακόμη: «Μόνο το σινεμά και το rock 'n' roll θα σώσουν τον κόσμο». Η Αμάντα Λιβανού θυμάται τον Νίκο Τριανταφυλλίδη

Νίκος Τριανταφυλλίδης 607 φωτό Νίκος Πάστρας

Με σινεμά, μουσική, ποτά, κουβέντες και... συναίσθημα, το αφιέρωμα που διοργανώνουν οι Νύχτες Πρεμιέρας, με τη βοήθεια της Μαρίνας Δανέζη, συντρόφου του Νίκου Τριανταφυλλίδη, θα προβάλλει όλες τις ταινίες του, δηλαδή, με χρονολογική σειρά:

  • 2014 Οι Αισθηματίες
  • 2001 Screamin' Jay Hawkins - Ι put a Spell on Me
  • 1999 Μαύρο Γάλα
  • 1998 Tuxedomoon, No Tears
  • 1997 Το Παλτό
  • 1995 Ράδιο Μόσχα
  • 1993 Dogs Licking my Heart
  • 1992 Momus, Amongst Women Only

Λίγο πριν φύγει απ' τη ζωή, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «90 Χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον» για μία ακόμη μεγάλη αγάπη του, που ελπίζουμε κάποια μέρα να δούμε.

Διαβάστε ακόμη: