Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Η Μάρεν Αντε κι ο «Τόνι Ερντμαν» θα είναι εκεί

στα 10

Οχι μόνο η τελευταία ταινία της, που έκλεψε την παράσταση στις Κάννες, μα ολόκληρη η φιλμογραφία της Γερμανίδας σκηνοθέτη θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ της Αθήνας σε ένα spotlight που δεν πρέπει να χάσετε.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Η Μάρεν Αντε κι ο «Τόνι Ερντμαν» θα είναι εκεί

Μπορεί η Μάρεν Αντε να έχει σκηνοθετήσει μόλις τρεις μεγάλου μήκους, αλλά μερικές φορές δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να χτίσεις το όνομά σου ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές του σινεμά των ημερών μας. H πρώτη της μεγάλου μήκους «The Forest for the Trees», πτυχιακή της ταινία στην πραγματικότητα βραβεύτηκε το 2005 στο Sundance, ενώ το «Everyone Else» γυρισμένο το 2009 κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Μεσολάβησαν αρκετά χρόνια από εκείνη την ταινία μέχρι τον φετινό θρίαμβο του «Τονι Ερντμαν» (ένα φιλμ που εντελώς αδικαιολόγητα έφυγε από τις Κάννες δίχως βραβείο) αλλά στο ενδιάμεσο η Μάρεν Αντε δεν έμεινε άπραγη. Οχι μόνο έκανε δύο παιδιά, το δεύτερο μάλιστα στην διάρκεια του post prοduction του «Τόνι Ερντμαν», αλλά και την παραγωγή σε ταινίες άλλων σκηνοθετών όπως για παράδειγμα το «Ταμπού» ή το «Arabian Nights» του Μιγκέλ Γκόμες.

toni erdmann 607 Τόνι Ερντμαν

Δείτε ακόμη: Τρέιλερ για το «Toni Erdmann»

Οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας οργανώνουν ενα spotlight στο μέχρι τώρα έργο της προβάλλοντας και τις τρεις ταινίες της (οι δύο προηγούμενες ταινίες της Αντε θα προβληθούν με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε). Το «Τhe Forest for the Trees» είναι η ιστορία μιας νεαρής δασκάλας που πιάνει για πρώτη φορά σε ένα σχολείο και ξεκινά γεμάτη φιλοδοξίες και μεγάλες ιδέες. Ομως η ζωή σε μια ξένη πόλη, δίχως ουσιαστικά κανέναν φίλο και με μια σειρά από προσωπικές αδυναμίες, θα την οδηγήσουν να χάσει το δάσος βλέποντας το δέντρο και παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο ψεμμάτων, διαψευσμένων ελπίδων και απογοήτευσης.

the forest for the trees 607 Τhe Forest for the Trees

Στο «Everyone Else» , ένα νεαρό ζευγάρι δοκιμάζει την φύση της σχέσης τους στην διάρκεια μιας απόδρασης στην Σαρδηνία. Φαινομενικά αγαπημένοι, μα με προβλήματα να υποβόσκουν κάτω από την επιφάνεια οι δύο τους θα δοκιμάσουν ασυναίσθητα και σαν ένα είδος παιχνιδιού να «αλλάξουν» και να δοκιμάσουν καινούριες περσόνες, οι δυο τους θα προσπαθήσουν να κερδίσουν μια δεύτερη πιθανότητα σε μια πιο ανεμπόδιστη ευτυχία, στην δυνατότητα να γίνουν όπως όλοι οι άλλοι.

Everyone else 607

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Μύρισε ήδη sold-out!

Το «Τόνι Ερντμαν» τέλος. Είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που είναι τόσο απορροφημένη στην δουλειά της και στο κυνήγι μιας καριέρας που ξεχνά στην ουσία να ζήσει. Οταν ο πατέρας της, ένας πλακατζής, στα όρια του παθολογικού άντρας που δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά, εμφανίζεται στην πόρτα της η ηρωίδα θα αναλογιστεί τους τρόπους της κοιτάζοντας την ζωής μέσα από διαφορετικά μάτια. Και μάλιστα ουτε καν αυτά του πατέρα της, μα του Τόνι Ερντμαν, μιας καινούριας περσόνας που εκείνος έχει υιοθετήσει για δοκιμάσει να μπει με κάποιο τρόπο στην περίκλειστη ζωή της.

Διαβάστε την κριτική μας από τις Κάννες για τo «Τόνι Ερντμαν» το οποίο θα βγει στις αίθουσες στις 27.10 από την Seven FilmsToni erdmann 607

Οι ταυτότητες, η ανθρώπινη φύση, η καθαρή εικόνα της επιφάνειας και τα πιο θολά βάθη της ύπαρξης μας είναι μερικές από τις θεματικές που εξερευνά η Αντε στις μέχρι τώρα ταινίες της, αλλά με τρόπο απρόβλεπτο, γοητευτικό και ελκυστικό κινηματογραφικά. Μια σκηνοθέτης που μετρά τόσο τον Τζον Κασαβέτη όσο και τον Αντι Κάουφμαν στις αναφορές της, μα που κάνει ένα σινεμά απόλυτα σημερινό και σύγχρονο, η Μάρεν Αντε μοιάζει στα 39 της να βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της καριέρας της. Ιδανική στιγμή για να την γνωρίσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί φέτος από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου.

Δείτε ακόμη: «Η ευτυχία είναι μια πολύ σοβαρή λέξη». 4 κλιπ από το «Toni Erdmann» την καλύτερη ταινία των Καννών