Buzz

Κάθε 19 Μαρτίου γυρίζεται ξανά και ξανά η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου

στα 10

Που αλλού; Στο Institut Lumière στη Λιόν, εκεί όπου οι αδελφοί Λιμιέρ έκαναν πραγματικότητα το σινεμά.

Κάθε 19 Μαρτίου γυρίζεται ξανά και ξανά η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου

Αν βρεθείς στο Institut Lumière στη Λιόν της Γαλλίας το νιώθεις πως ο υπέροχος χώρος που τώρα φιλοξενεί μια υπέροχη κινηματογραφική αίθουσα ακριβώς δίπλα στο σπίτι των Λιμιέρ φέρει κάτι από τη συγκίνηση του πρώιμου σινεμά, όπως το τόλμησαν οι πρωτεργάτες του.

Ηταν 19 Μαρτίου του 1895 όταν ο Λουίς Λιμιέρ κινηματογράφησε τους εργάτες - κατά κύριο λόγο γυναίκες - που έβγαιναν έξω από το εργοστάσιο φωτογραφίας του πατέρα του Σαρλ - Αντουάν Λιμιέρ στη Λιόν. Θεωρείται ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές της ταινίας που σηματοδοτούνται από τα άλογα που εμφανίζονται σε αυτήν. Η φήμη της πρώτης ταινίας στην ιστορία του σινεμά αμφισβητείται από το γεγονός πως ο Λουίς Λε Πρινς είχε γυρίσει οκτώ χρόνια πριν το «Roundhay Garden Scene».


Ως φόρο τιμής στην πρώτη αυτή απόπειρα των Λιμιέρ να κινηματογραφήσουν την πραγματικότητα, το Institut Lumière διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα ολοήμερο γύρισμα όπου οι συμμετέχοντες γίνονται για όσα δευτερόλεπτα διαρκούσε εκείνη πρώτη ταινία του σινεμά οι ήρωες της πρώτης ταινίας που γυρίστηκε ποτέ.

Lumiere

Lumiere

Δείτε παρακάτω μερικά αποσπάσματα από τις ταινίες που γυρίστηκαν στις 19 Μαρτίου του 2017:




Διαβάστε ακόμη: Γιατί περάσαμε καλά, παρακολουθώντας το «Lumière!»