Buzz

«Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1»: Οδηγός Επιβίωσης

στα 10

Πού συναντάμε την Κάτνις; Τι σκοπούς έχει γι’ αυτήν ο Πρόεδρος Σνόου; Ποια είναι τα νέα πρόσωπα και τι κάνουν τα παλιά; Ολα τα εφόδια σ’ ένα κείμενο-λυσάρι, χωρίς spoilers!

«Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1»: Οδηγός Επιβίωσης

Το «Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες αυτήν την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου. Δε θα υπήρχε περίπτωση να σας αφήσουμε να το δείτε απροετοίμαστοι. Το τρίτο μέρος της κινηματογραφικής saga (πρώτο μισό του τρίτου βιβλίου της Σούζαν Κόλινς), ένα βήμα πριν το φινάλε που θα έρθει τον Νοέμβριο του 2015, είναι σκηνοθετημένο από τον Φράνσις Λόρενς και βυθίζεται στα λημέρια όπου προετοιμάζεται, σταθερά κι επίμονα, τολμηρά, η μεγάλη επανάσταση του κακοπαθημένου λαού της Πάνεμ ενάντια στον Πρόεδρο Σνόου και την απολυταρχική Κάπιτολ.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1».

Τι συμβαίνει στο «Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1»: Η Κάτνις Εβερντιν βρίσκεται στην Περιοχή 13, σε κατάσταση σοκ. Την τελευταία φορά που τη συναντήσαμε, κατέστρεψε, κυριολεκτικά, με το βέλος της, τους «Αγώνες Πείνας» για πάντα: η κίνησή της όμως αυτή είχε κόστος. Στον 13, με τις εντολές της Προέδρου Κόιν και τις συμβουλές των έμπιστων φίλων της, της αδελφής της, Πριμ, του σταθερά ρομαντικού Γκέιλ, του πάντα υποστηρικτικού Χέιμιτς που έχει κόψει και το αλκοόλ, η Κάτνις θα απλώσει τα φτερά της, θα διεκδικήσει τη διάσωση του Πίτα από τα νύχια της Κάπιτολ και του Προέδρου Σνόου και θα προσπαθήσει να ενσαρκώσει το έμβλημα της Επανάστασης που η ίδια πυροδότησε.

hunger games mockingjay 607 Ο σκηνοθέτης Φράνσις Λόρενς δεξιά, με τον σεναριογράφο Πίτερ Κρεγκ και την παραγωγό Νίνα Τζέικομπσον

Φράνσις Λόρενς: Σκηνοθέτησε το «The Hunger Games: Catching Fire», τη δεύτερη ταινία της σειράς, υπογράφει το «Mockingjay – Part 1» κι ετοιμάζεται και για το μεγάλο φινάλε. Λέει για την ηρωίδα του, «Συναισθηματικά, η Κάτνις σ’ αυτήν την ταινία μοιάζει με ξένο σε ξένο τόπο όταν ξεκινά η ιστορία. Τώρα είναι η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να κάθεται και να κοιτά. Εχει βιώσει την παραπλάνηση και το ψέμα και οι άνθρωποι που αγαπάει κινδυνεύουν. Θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βεβαιωθεί ότι θα είναι ασφαλείς. Οι Αγώνες τελείωσαν, αλλά η απειλή της καταπίεσης διαπερνά ολόκληρη την Πάνεμ. Αυτό το κεφάλαιο μας έδωσε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε εντελώς καινούρια μέρη με απίστευτες σκηνές δράσης. Είναι μια ταινία γιγαντιαία.»

hunger games mockingjay 607

Τζένιφερ Λόρενς: Στην τρίτη της ταινία ως Κάτνις Εβερντιν, η Τζένιφερ Λόρενς έχει τη δυνατότητα να δώσει στην ηρωίδα της περισσότερες διαστάσεις, να την ταξιδέψει από την αγωνία στη συνειδητοποίηση της ίδιας της τής δύναμης. «Ενθουσιάστηκα που η Κάτνις μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ηγέτη, αλλά είναι μια πολύ απρόθυμη ηρωίδα,» εξηγεί η Τζένιφερ Λόρενς. «Στην πρώτη ταινία ήθελε να σώσει την οικογένειά της. Στη δεύτερη προσπάθησε να σώσει τους φίλους της και τον εαυτό της. Τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί την επίδραση που έχει στον ευρύτερο κόσμο και καταλαβαίνει ότι μπορεί, αν το θελήσει, να μπει επικεφαλής αυτής της μάχης, στο πλευρό του καλού. Ως ηθοποιός ένιωσα ότι ήταν μια πρόκληση το γεγονός ότι η Κάτνις ξυπνά σ’ ένα άγνωστό της περιβάλλον, όπου πρέπει να ξαναχτίσει τον εαυτό της από το μηδέν. Ηταν σα να ερμηνεύω μια τελείως διαφορετική ηρωίδα, γιατί έχει απογυμνωθεί από τα πάντα και νιώθει άδεια. Είναι κάτι που συμβαίνει πραγματικά στους ανθρώπους μετά από μια τραυματική εμπειρία.»

hunger games mockingjay 607

Τζούλιαν Μουρ: Είναι η Πρόεδρος Αλμα Κόιν, η αρχηγός της Περιοχής 13 και της Επανάστασης που σιγοκαίει. Εχει στρατιωτική εκπαίδευση και πειθαρχία, έχασε τον άντρα και το παιδί της στην επίθεση της Κάπιτολ, αλλά δε δείχνει ποτέ τα συναισθήματά της. Είναι αυστηρή, μετρημένη, με στρατηγικό μυαλό και μοναδική επιθυμία τη δημοκρατία στην Πάνεμ. «Αυτό που μ’ εντυπωσίασε στα βιβλία της Σούζαν Κόλινς,» λέει η ηθοποιός, «είναι ότι η ιστορία τους έχει τόσα πολλά και ουσιαστικά να πει για το ποιοι είμαστε εμείς, ως ανθρώπινα όντα, πώς σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο και τι σημαίνει το να διεκδικούμε το δίκαιο.» Δείτε παρακάτω τι λέει η Τζούλιαν Μουρ για την ταινία και την ηρωίδα της.

hunger games mockingjay 607

Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν: Στο ρόλο του Πλούταρκ, είναι μια από τις τελευταίες φορές που τον βλέπουμε στην οθόνη. Το «Mockingjay – Part 2», το φινάλε της κινηματογραφικής σειράς, έχει επίσης δικές του σκηνές, παρότι δεν πρόλαβε να τις ολοκληρώσει. Η παραγωγή και ο σκηνοθέτης προτίμησαν να αλλάξουν το σενάριο του φινάλε, αντί να τον αντικαταστήσουν. «Αυτή είναι η ταινία που μας δείχνει ποιος πραγματικά είναι ο Πλούταρκ,» λέει ο Φράνσις Λόρενς, «και ο Φιλ ήταν τόσο σπουδαίος, παγιδεύοντας και το χιούμορ του ήρωα και την ικανότητά του για πολιτικούς ελιγμούς.» Το «Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1» είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

hunger games mockingjay 607

Ο Πρόεδρος Σνόου: «Η φωτιά εξαπλώνεται. Αν καούμε εμείς, θα καείς κι εσύ.» Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, τώρα, η Κάτνις Εβερντιν στον παγερό, θανατηφόρο, συναρπαστικό Πρόεδρο Σνόου του Ντόναλντ Σάδερλαντ. Σ’αυτήν την ταινία μαθαίνουμε και τα μυστικά της επιτυχίας του και λεπτομέρειες για την αγάπη του για τα λευκά τριαντάφυλλα. Δείτε το διάγγελμα του Προέδρου Σνόου παρακάτω – μην τρομάξετε, ταινία είναι!

hunger games mockingjay 607

Ο Μπογκς: είναι ένα από τα καθοριστικά νέα πρόσωπα και τον ενσαρκώνει ο Μέιερσάλα Αλι που έχουμε ξαναδεί στο «The Curious Case of Benjamin Button», το «The Place Beyond the Pines» και το «House of Cards». Είναι στρατιώτης της Περιοχής 13, έμπιστος της Προέδρου Κόιν, αρχηγός των ανατρεπτικών επιχειρήσεων και, στην πορεία, υπασπιστής της Κάτνις.

hunger games mockingjay 607

Η Κρεσίντα: άλλο νέο πρόσωπο που θα έχει μεγάλη δράση από εδώ και στο εξής, την ενσαρκώνει η Νάταλι Ντόρμερ, η ακαταμάχητη Μάρτζερι του «Game of Thrones». Είναι η πιο αιχμηρή νέα σκηνοθέτης της Κάπιτολ που το έσκασε, μαζί με το συνεργείο της, τους Μεσάλα, Κάστορα και Πολυδεύκη, για να πάει στην Περιοχή 13 και να βοηθήσει την Επανάσταση. Ακολουθεί την Κάτνις στις εξορμήσεις της και σκηνοθετεί τα προπαγανδιστικά σποτ της, τα «propos», ιδέα του Πλούταρκ, που στόχο έχουν να φτάσουν τ’ αυτά ολόκληρης της Πάνεμ, ακόμα και των κατοίκων της Κάπιτολ. Αυτό που κρατά στη φωτογραφία δεν είναι όπλο, είναι η κάμερά της. Δηλαδή το ίδιο.

hunger games mockingjay 607

Το σκηνικό: Η Περιοχή 13 και η Κάπιτολ είναι ακραία αντίθετες. Μακριά από τα θεάματα, τα χρώματα, την υπερβολή, τη λάμψη της πρωτεύουσας, η Περιοχή 13 είναι βουτηγμένη στο γκρι, κλειστοφοβική, σε απόλυτη ομοιομορφία, από τους τοίχους ως τις στολές των κατοίκων. Εξηγεί ο σκηνογράφος Φιλ Μεσίνα, «Θελήσαμε, με τον Φράνσις, η κλίμακα της τρίτης ταινίας των “Hunger Games” να ξεπερνά τόσο πολύ τις πρώτες, ώστε να παρουσιάζει κάτι που δεν έχουμε όχι ξαναδεί, ούτε καν φανταστεί. Κάναμε γυρίσματα σε διαφορετικά μέρη, από τα στούντιο της Ατλάντα μέχρι πολυτελείς πύργους στη Γαλλία και διαμερίσματα στο Παρίσι. Αυτός ο “γενναίος νέος κόσμος” δεν είναι, ακόμα, παρά ένα υπόγειο καταφύγιο μέσα στα χαλάσματα. Εμπνεύστηκα από τα πυρηνικά καταφύγια του ’60 και του ’70, από την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση της παλιάς Ανατολικής Γερμανίας και από τη ρωσική αισθητική του Δεύτερου Παγκόσμιου.»

Ετοιμοι; Δείτε και το τελικό τρέιλερ του «The Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1» παρακάτω και ξεχυθείτε, με επαναστατική διάθεση, στις αίθουσες. Η ταινία βγαίνει στους κινηματογράφους την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, από τη Spentzos Film και τη Seven Films.

Περισσότερα για το «Hunger Games: Επανάσταση Μέρος 1»: