Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2021: Quo Vadis, Ευρώπη;

στα 10

Η 34η Απονομή των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ανέδειξε ως καλύτερη ταινία το «Quo Vadis Aida?» της Γιασμίλα Ζμπάνικ, ενώ το animated ντοκιμαντέρ «Flee» του Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν έκλεψε επίσης τα φώτα σε πολλές κατηγορίες.

Flix Team
Ευρωπαϊκά Βραβεία 2021: Quo Vadis, Ευρώπη;

Μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου 2021 - με εκπλήξεις.

Στις δυσάρεστες, το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη δεν κέρδισε το βραβείο Μικρού Μήκους (αλλά πόσο καταπληκτικό και άξιο ότι βρέθηκε στην τελική πεντάδα!) Επίσης αμήχανο, το να βραβεύεις στο τέλος του 2021 το «Promising Young Woman» ως Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη της χρονιάς (ενώ για εμάς έχει πάψει να είναι «ανακάλυψη»). Οπως και το «The Father» στις κατηγορίες σεναρίου και Α' Ανδρικού στον Αντονι Χόπκινς, ακολουθώντας τα βήματα των... περσινών Οσκαρ, ένα χρόνο μετά! Κάποια στιγμή πρέπει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία να συγχρονίσει τα deadline τηε με όλα τα υπόλοιπα βραβεία του κόσμου.

european Τιμώμενα πρόσωπα της 34ης τελετής: ο Στιβ ΜακΚουίν και η Σουζάνε Μπίερ

Στις ανατροπές: ούτε το «Titane» (ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών που έχει διχάσει κοινό και κριτικούες), ούτε το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό», η Χρυσή Αρκτος του Βερολίνου, έκλεψαν την παράσταση.

Την έκπληξη έκανε η Γιασμίλα Ζμπάνικ και το «Quo Vadis Aida?», κερδίζοντας τρία από τα μεγαλύτερα βραβεία: Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α' Γυναικείου.

Επίσης, το animated ντοκιμαντέρ «Flee» του Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν κέρδισε 4 βραβεία - δυο επίσημα (αυτά του ντοκιμαντέρ και του animation), αλλά κι ακόμα δύο (αν συμπεριλάβουμε και αυτό της Eurimage για την παραγωγό του, αλλά και των φοιτητών κινηματογράφου που το ανέδειξαν ως το αγαπημένο τους).

Πάντως κρίμα που, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, η τελετή απονομής των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κινηματογραφικών βραβείων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Με τα κρούσματα να έχουν τόσο πολλαπλασιαστεί παντού στην Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία, το Βερολίνο δεν μπορούσε να υποδεχθεί παρά ελάχιστους καλεσμένους (κυρίως υποψηφίους), αλλά χωρίς στο κοινό τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου, ή και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν κάθε χρόνο τα βραβεία.

Διαβάστε περισσότερα: Ευρωπαϊκά βραβεία χωρίς κοινό: τα πρώτα σημάδια ενός δύσκολου χειμώνα

«Η αγάπη για το σινεμά ενώνει ηπείρους. Το σινεμά θεραπεύει το τραύμα μιας νοσηρής εποχής. Αλλά μπορεί και να τεντώσει το δάχτυλο σε όσα μάς έφεραν μέχρι εδώ...» ξεκίνησε την τελετή η παρουσιάστρια Aναμπέλ Μαντέγκ.

Μία τελετή που χαρακτηρίστηκε από αμηχανία. Παρόλο το εντυπωσιακό σκηνικό (το πάτωμα/προτζέκτορα, ή την λαμπερή σκηνή 360 μοιρών που χώριζε το ελάχιστο κοινό, αραδιασμένο σε καναπέδες και αποστάσεις, με την ψηφιακή εγκατάσταση ενός ασημένιου video wall/φόντο της παρουσιάστριας), η βραδιά είχε λάμψη, αλλά δεν μπορούσε να ζεσταθεί. Η Μαντέγκ έκανε τα πάντα - διέσχιζε από την μία άκρη στην άλλη, πλησιάζοντας προσεχτικά τους καλεσμένους, αλλά κανείς δεν ήξερε τι να κάνει - να σηκωθεί, να μείνει καθιστός; Αμηχανία.

Τουλάχιστον κάποιοι παραβρέθηκαν. Οχι όλοι. Συνδέσεις με ZOOM, αμηχανία. Κι είναι κρίμα, όλοι οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν σε καιρούς Covid να μην μπορούν να χαρούν τη στιγμή τους.

Κανείς μας δε θα πίστευε ότι η πανδημία θα έπληττε το χώρο του σινεμά για δεύτερη χρονιά. Ομως για αυτό είμαστε εδώ. Για να παλέψουμε. Για να βάλουμε πλάτες στους ευρωπαίους κινηματογραφιστές...» Ανιέσκα Χόλαντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Η βραδιά ξεκίνησε με το τιμητικό βραβείο (European Achievement in World Cinema) στην Σουζάνε Μπίερ, για το σύνολο της διεθνούς καριέρας της.

«Πραγματικά, όταν πήρα το γράμμα της Ακαδημίας, νόμιζα ότι είχε γίνει κάποιο λάθος. Για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό το βραβείο, δεν ξέρω γιατί. Ή μάλλον ξέρω, αλλά δεν θα σας κουράσω. Θέλω να πω κάτι άλλο. Το ότι είμαστε εδώ, ακόμα και με τον τρόπο που λαμβάνει χώρο η τελετή, αποδεικνύει πόσο ανθεκτικός είναι ο κόσμος του σινεμά. Τα καταφέραμε. Θα αντέξουμε...»

Διαβάστε κι αυτό: Ευρωπαϊκά Βραβεία 2021: Τα τεχνικά επιτεύγματα της χρονιάς!


ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2021

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία 2021: «Quo Vadis Aida?

Kαλύτερη Ευρωπαία Σκηνοθέτης 2021: Γιασμίλα Ζμπάνικ («Quo Vadis Aida?»)

Καλύτερος Ευρωπαίος Ηθοποιός 2021: Αντονι Χόπκινς («The Father»)

[Παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης του «Πατέρα», Φλόριαν Ζέλερ]

Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός 2021:Γιάσνα Τζούρισιτς («Quo Vadis Aida?)

Καλύτερος Ευρωπαίος Σεναριογράφος 2021: Φλόριαν Ζέλερ, Κρίστοφερ Χάμπτον («The Father»)

Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη του 2021: «Promising Young Woman» της Εμεραλντ Φένελ

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ 2021: «Flee» του του Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν

Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρωτοπόρας Αφήγησης 2021: Στιβ ΜακΚουίν για το «Small Axe»

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία 2021: «Ninjababy» της Ινγκβιντ Σβι Φλίκε

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Animation 2021: «Flee» του Γιόνας Πόχερ Ράσμουσεν

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους 2021: «My Uncle Tudor» της Ολγκα Λουκοβνίκοβα από το Βέλγιο.

Eurimage Co-Production Award 2021 στην Μαρία Εκερχοφτ (Νορβηγία), παραγωγό του «Flee»

LUX Βραβείο Κοινού -  Υποψηφιότητες (από αύριο ξεκινά η ψηφοφορία)

Τιμητικό Ευρωπαϊκό Βραβείο 2021 Μάρτα Μεζάρος (Ουγγαρέζα σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό)

Excellence Awards 2021

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

European Film Awards poster 2021