Buzz

Ευρωπαϊκά βραβεία χωρίς κοινό, κλειστά σινεμά στην Αυστρία: τα πρώτα σημάδια ενός δύσκολου χειμώνα

στα 10

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας δείχνει ήδη τα δόντια του, επαναλαμβάνοντας μοτίβα του 2020, ξεκινώντας από τον Βορρά.

Ευρωπαϊκά βραβεία χωρίς κοινό, κλειστά σινεμά στην Αυστρία: τα πρώτα σημάδια ενός δύσκολου χειμώνα

Η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων του 2021 ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, πρώτη μετά την online τελετή του 2020. Οι προσκλήσεις είχαν σταλεί σε μέλη, δημοσιογράφους και λοιπούς καλεσμένους, μέχρι τη στιγμή που η Γερμανία μπήκε στο «κόκκινο» λόγω του πέμπτου κύματος της πανδημίας. Οι προσκλήσεις προς όλους τους καλεσμένους ακυρώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε πως η τελετή θα γίνει μόνο με τους υποψήφιους και αυτό ήταν μόνο το πρώτο καμπανάκι σε μια Ευρώπη που για ακόμη ένα χειμώνα προσπαθεί να βρει τρόπους να κρατηθεί «ανοιχτή».

Την ίδια ώρα στην Ολλανδία, τα πρώτα μέτρα ημι-lockdown είχαν ήδη αναστατώσει τους διοργανωτές του IDFA, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Η διοργάνωση εξαιρέθηκε από τους περιορισμούς που ισχύουν σε άλλους χώρους όπως καφέ και εστιατόρια, αλλά οι ακυρώσεις ήταν πολλές και το φεστιβάλ δεν πρόλαβε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ανησυχία επικρατεί και για το τι ακριβώς σημαίνει το πέμπτο κύμα για το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ που φέτος διεξάγεται - με φυσική παρουσία, όπως έχει αναγγελθεί εδώ και καιρό - από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.

idfa Στο IDFA

Στο Τάλιν της Εσθονίας το Φεστιβάλ Black Nights ξεκίνησε με εξαίρεση από τους γενικούς κανόνες που επικρατούν στην χώρα - όχι όμως και από την υποχρεωτική λήξη κάθε δραστηριότητας στις 11 το βράδυ. Η Αυστρία, πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ξαναμπήκε σε καθεστώς lockdown για όλους έκλεισε τα σινεμά της - τουλάχιστον - για δέκα ημέρες, ενώ η Γερμανία ακολουθεί μάλλον στο ίδιο μήκος κύματος, καθιστώντας αβέβαιη τη λειτουργεία των κινηματογράφων αλλά και του Φεστιβάλ Βερολίνου που ήδη έχει αναγγελθεί και αυτό πως θα γίνει με φυσική παρουσία το Φεβρουάριο.

talin Το Φεστιβάλ του Τάλιν κρατάει αποστάσεις

Στην Ελλάδα, τα μέτρα που ισχύουν για την ώρα είναι πως όλοι οι κινηματογράφοι είναι χώροι covid - free. Η είσοδος σε αυτούς θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο. Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Αν το ελληνικό box office του προηγούμενου τετραημέρου είναι ενδεικτικό, το πέμπτο κύμα επηρεάζει ήδη και την κινηματογραφική κίνηση στην Ελλάδα.

austria Το πρώτο ολικό lockdown του Νοεμβρίου στην Αυστρία