Buzz

Μόνο οργή για την απαλλαγή του Μπιλ Κόσμπι

στα 10

Μία τρύπα στο δικαστικό σύστημα ανάγκασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνια να ανατρέψει την καταδίκη του Μπιλ Κόσμπι και να τον αφήσει ελεύθερο.

Μόνο οργή για την απαλλαγή του Μπιλ Κόσμπι

Ο Μπιλ Κόσμπι είναι ελεύθερος και στο σπίτι του. Γιατί (ευτυχώς) υπάρχουν νόμοι, αλλά (δυστυχώς) όχι δικαιοσύνη.

Ο κατηγορούμενος ως βιαστής πάνω απο 50 γυναικών, είχε καταθέσει έφεση από το 2019 στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς θεωρούσε ότι η φυλάκισή του ήταν παράνομη: μία παλιότερη ομολογία του σε Eισαγγελέα, συνοδευόταν από συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές με αντάλλαγμα την μη-καταδίκη του.

Ετσι κι αλλιώς είχε το δικαίωματα, μετά από 3 χρόνια φυλάκισης, να ζητήσει την αναστολή της ποινής του και την αποφυλάκσή του. Για να γίνει αυτό, ο Κόσμπι έπρεπε να καταθέσει στην επιτροπή αναστολών, δείχνοντας μεταμέλεια για τις πράξεις του. Εκείνος, πέρσι, προκλητικά αρνήθηκε να απολογηθεί στα θύματά του και περίμενε την έφεση. «Οταν εμφανιστώ για να αιτηθώ της αναστολής μου, όχι, δεν πρόκειται να ακούσουν από μένα ότι λυπάμαι για κάτι. Ημουν εκεί. Δεν με νοιάζει τι λέει μία ομάδα ενόρκων ή μία επιτροπή αναστολών. Εκείνοι δεν ήταν εκεί. Δεν ξέρουν. Ολα είναι στημένα. Οι ένορκοι ήταν στημένοι.» Δεν παρέλειψε μάλιστα να δηλώσει ότι περνούσε μια χαρά στη φυλακή κι ότι έβγαλε και παρατσούκλι στο κελί του: Το Ρετιρέ.

Bill Cosby 2

Για να συνοψίσουμε: ο Κόσμπι ήθελε να αποφυλακιστεί, όχι δηλώνοντας το λιγότερο: μεταμέλεια, αλλά βρίσκοντας παραθυράκι στον νόμο.

Και τα κατάφερε.

Από χθες, ο Κόσμπι έχει επιστρέψει στη βίλα του. Φωτογραφίες τον θέλουν χαμογελαστό, να σηκώνει την γροθιά του στον αέρα ή να κάνει το σήμα της νίκης. Η δήλωσή του στο twitter ήταν ισάξια προκλητική: δεν παραδέχεται φυσικά ότι απελευθερώθηκε από νομικό κόλλημα, αλλά δηλώνει ότι -ξαφνικά- αποδείχθηκε η αθωότητά του.

Το οποίο φυσικά δεν ισχύει.


H Γκλόρια Αλρεντ, συνήγορος αρκετών από τις γυναίκες κατήγορους του Κόσμπι, έκανε δηλώσεις μέσα μίας Zoom συνέντευξης Τύπου:

«Μπορώ να καταλάβω πόσο επώδυνη είναι αυτή η ανατροπή της απόφασης για τα θύματα. Δηλώνω την υποστήριξή μου σε όσες βρήκαν το θάρρος να καταθέσουν στις δίκες για να στείλουν τον βιαστή τους στη φυλακή...»

Το Χόλιγουντ αντιδρά

Πολλές ηθοποιοί χθες δήλωσαν την ντροπή και την οργή τους για την απαλλαγή και αποφυλάκιση του Μπιλ Κόσμπι.

Ντέμπρα Μέσινγκ (Will & Grace): «Η καρδιά μου πονά σήμερα και ξεχειλίζει από οργή. Συμπαράσταση σε όλες τις γυναίκες θύματα του Μπιλ Κόσμπι. Η απόφαση αυτή είναι τραγική...»

Κριστίν Λάτι (The Good Wife): «Είμαι εξοργισμένη, αηδιασμένη και απογοητευμένη με την αποφυλάκιση του Μπιλ Κόσμπι. Μόνο να φανταστώ μπορώ πώς αισθάνονται οι γυναίκες που επιβίωσαν της κακοποίησής του. Ο καταδικασμένος βιαστής είναι ελεύθερος σήμερα γιατί είναι ένας ισχυρός άντρας. Η Πατριαρχία σηκώνει ξανά το άσχημο κεφάλι της...»

Ρόζι Ο' Ντόνελ: «Μάλλον οι 70 γυναίκες δεν ήταν αρκετή απόδειξη; Αντε και γ@μήσου Μπιλ!»

Ροζάνα Αρκέτ: «Ο Μπιλ Κόσμπι ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ένας σατανικός βιαστής. Τέλος. Αναρωτιέμαι πόσοι θα τον πλησιάσουν για μελλοντικές συνεργασίες. Γιατί υπάρχουν ακόμα πολλοί στο Χόλιγουντ που προστατεύουν τους βιαστές και δεν ενδιαφέρονται για τα θύματα. Πραγματικά, δεν δίνουν μία.»

Θυμηθείτε το εξώφυλλο του New York Magazine: 35 γυναίκες κατηγορούν τον Μπιλ Κόσμπι για βιασμό και φωτογραφίζονται

Bill Cosby 607 2

Το σκάνδαλο Μπιλ Κόσμπι έσκασε δύο χρόνια πριν το #metoo. Κι αυτό γιατί, όσο κι αν οι αντιρρησίες εξεγείρονται, όχι δεν είναι trend: τα κακουργήματα εναντίων των γυναικών υπήρχαν ακόμα και όταν δεν τους βάζαμε hashtags μπροστά.

Ναι, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς έτσι αγαπημένα πρόσωπα. Οσοι μεγαλώσαμε στη δεκαετία του 80 τον έχουμε αγαπήσει ως Δρ. Χάξταμπλ - τον συμπαθή πατριάρχη της πρώτης μεσοαστικής αφροαμερικανικής τηλεοπτικής οικογένειας που έσπασε τα φράγματα κι έγινε mainstream. Το «The Cosby Show» έσπαγε τηλεθεάσεις για 8 ολόκληρα χρόνια, αλλά ήταν μόνο η κορυφή του κωμικού-φαινομένου που άκουγε (κι ακούει παρά τα 77 του χρόνια) στο όνομα Μπιλ Κόσμπι. Βετεράνος stand up performer, ο Κόσμπι ξεκίνησε από τα κλαμπ του Σαν Φρανσίσκο στα 60ς, πέρασε στην τηλεόραση και καθιέρωσε το όνομά του ως μπράντα «καθαρού» γέλιου - δεν ανεχόταν το βρώμικο χιούμορ των συναδέλφων του, δε χρησιμοποιούσε βρισιές και πρόβαλε την οικογενειακή κωμωδία ως ισχυρό είδος.

Θυμηθείτε τις πρώτες αποκαλύψεις: Φάκελος Μπιλ Κόσμπι: το χρονικό ενός σκανδάλου

Bill Cosby 607 1

Ο Μπιλ Κόσμπι ήταν λατρεμένη φιγούρα και σύμβολο επιτυχίας για την αφροαμερικανική κοινότητα. Αυτό όμως είναι που κάνει το φαινόμενο ακόμα πιο σοβαρό, πιο επικίνδυνο, πιο ανατριχιαστικό. Ο πάλαι ποτέ «πατερούλης» κωμικός της μικρής μας οθόνης βρέθηκε να κατηγορείται στα 77 του χρόνια (καταδικάστηκε στα 79 του) από 60+ γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό. Οι κατηγορίες ήταν κοινές (νάρκωνε γυναίκες με υπνωτικά χάπια μέσα σε ποτό και τις βίαζε) και οι ιστορίες των γυναικών έφταναν πίσω στο 1969 και εκτείνονταν για 4 δεκαετίες.

Η δικογραφία που κατάφερε να συγκεντρώσει αποδείξεις για την καταδίκη του (σύμφωνα με τη νομοθεσία περί διαγραφής εγκλημάτων μετά από κάποια χρόνια ή την έλλειψη σαφών αποδεικτικών στοιχείων) αφορούσε την περίπτωση της Αντρέα Κόνσταντ, προπονητή της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Temple University, η οποία πρώτη έκανε μήνυση στον ηθοποιό, υποστηρίζοντας ότι το 2004 την νάρκωσε και την κακοποίησε στο σπίτι του στην Πενσυλβάνια.

Bill Cosby 607 3

Σύμφωνα με έγγραφο που είχε ανακαλύψει το Associated Press, ο Κόσμπι είχε παραδεχθεί τις πράξεις του: στα πρακτικά της ένορκης κατάθεσης του Κόσμπι στην υπόθεση της Κόνσταντ το 2005, ο Κόσμπι ομολογούσε ότι «χρησιμοποιούσε το υπνωτικά Quaaludes και Benadryl για να ναρκώνει γυναίκες πριν το σεξ». Ομολόγησε ότι τους διέλυε 3 χάπια στο ποτό τους. Κι ότι το χρησιμοποίησε, όχι μόνο σε μία γυναίκα, αλλά «και άλλες».

Τον Απρίλιο του 2018, οι ένορκοι τον βρήκαν ένοχο για σεξουαλική επίθεση μετά από νάρκωση και τον Σεπτέμβριο του 2018 το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 3 με 10 χρόνια φυλάκισης.

Σήμερα, ο Μπιλ Κόσμπι είναι ελεύθερος και στο σπίτι του. Γιατί (ευτυχώς) υπάρχουν νόμοι, αλλά (δυστυχώς) όχι δικαιοσύνη.

Δείτε το καυστικό σκετς της Εϊμι Σούμερ για τον Μπιλ Κόσμπι: Η Εϊμι Σούμερ μάς εξηγεί γιατί δεν τολμάμε να κλείσουμε τον Μπιλ Κόσμπι φυλακή