Σε μια κίνηση που προσπαθεί να εξαλείψει το στίγμα των ανθρώπων με ουλές στο σώμα τους, το BFI αποφάσισε πως δεν θα χρηματοδοτήσει πια ταινίες που θα απεικονίζουν «κακούς» με σημάδια στο πρόσωπο.
Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph, το BFI πήρε την συγκεκριμένη απόφαση ύστερα από την πρόσφατη ταινία «Dirty God», την οποία και χρηματοδότησε, που επικεντρώνεται στην ιστορία μιας γυναίκας από το νότιο Λονδίνο, όταν η ίδια αναγκάζεται να ξαναφτιάξει την ζωή της μετά από μια επίθεση με οξύ όπου άφησε το πρόσωπό της παραμορφωμένο. Στην ταινία θα πρωταγωνιστήσει η πρωτοεμφανιζόμενη Βίκι Νάιτ, που είχε επιβιώσει μιας τέτοιας επίθεσης στην πραγματικότητα.
Ο Μπεν Ρόμπερτς του BFI εξηγεί για την απόφαση αυτή πως «οι ταινίες αποτελούν τον καταλύτη για την αλλαγή, και γι’ αυτό τον λόγο δεσμευόμαστε να μην έχουμε αρνητικές αναπαραστάσεις ανθρώπων με ουλές ή δυσμορφίες προσώπου στις ταινίες που χρηματοδοτούμε.»
Διαβάστε ακόμα: Το BFI τιμά την Κέιτ Μπλάνσετ
Εξάλλου ένας από τους λόγους για τον όποιο δημιουργήθηκε το BFI είναι και για «την προώθηση της χρήσης τους ως μια καταχώρηση του σύγχρονου τρόπου ζωής.» Ισως αυτό να ακούγεται σε κάποιους σαν το BFI να ετοιμάζεται να βάλει χέρι στην δημιουργική σκέψη των σκηνοθετών. Εξάλλου ουκ ολίγοι έχουν χρησιμοποιήσει κακούς με ουλές στο πρόσωπο, όπως ο Κάιλο Ρεν των «Star Wars» ή ο Τζόκερ του «Batman» ή ο Λα Σιφρ του «Casino Royale», αλλά ακόμα και ο Σκαρ στο «Lion King». Από την άλλη όμως είναι μια κίνηση του συγκεκριμένου οργανισμού να κάνει κάτι για να αλλάξει την αρνητική αντίληψη της κοινωνίας πάνω σε αυτά τα άτομα.
Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Changing Faces ξεκίνησε πρόσφατα μια καμπάνια με τίτλο #IAmNotYourVillain και το BFI ήταν ο πρώτος οργανισμός που τη χρηματοδότησε. Η Μπέκι Χιούιτ, του Changing Faces, εξηγεί γιατί μια τέτοια απόφαση είναι σημαντική: «Η κινηματογραφική βιομηχανία έχει τη δύναμη να επηρεάσει το κοινό με την εκπροσώπηση της διαφορετικότητας, και όμως οι ταινίες χρησιμοποιούν τις ουλές για την απεικόνιση ενός κακού αρκετά συχνά. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το να βλέπουμε ότι τα παιδιά δεν κάνουν αμέσως τη συσχέτιση αυτή, μέχρι να εκτεθούν σε ταινίες που επηρεάζουν την στάση τους απέναντι στην παραμόρφωση με έναν βαθιά αρνητικό τρόπο.»
Διαβάστε ακόμα: