Ενημέρωση

Καρτ ποστάλ από το Λονδίνο: Βρεθήκαμε στο αφιέρωμα του BFI στον Κεν Λόουτς

στα 10

Μία βόλτα στο BFI Southbank μας αποκάλυψε το μεγάλο αφιέρωμα του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου στον Κεν Λόουτς. 50 ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά και σπάνιο αρχειακό υλικό, το οποίο δώρισε ο ίδιος ο Λόουτς στο BFI, αποκαλύπτουν ένα εντυπωσιακό σύνολο έργου και μία καριέρα που μετράει σχεδόν μισό αιώνα...

Καρτ ποστάλ από το Λονδίνο: Βρεθήκαμε στο αφιέρωμα του BFI στον Κεν Λόουτς
Στο lobby του BFI Southbank...

«Ο Κεν Λόουτς είναι ο πιο ξεχωριστός Βρετανός σκηνοθέτης των ημερών μας, υπεύθυνος για μερικές από τις σημαντικότερες παραγωγές της εγχώριας και της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας και με μία καριέρα πέντε δεκαετιών. Ποτέ όμως δεν έγινε αποδεκτός από το σύστημα -ούτε το κινηματογραφικό, ούτε το πολιτικό - καθώς οι ταινίες του συνεχίζουν να προκαλούν.»

Ετσι μας καλωσορίζει το πρόγραμμα του BFI στο αφιέρωμά του. Και συνεχίζει με ακόμα μία σπόντα: ότι «αν ο Λόουτς δεν ήταν τόσο πολυμήχανος στο θέμα των διεθνών συμπαραγωγών, ίσως η φωνή του να μην ακουγόταν πια...».

Μπαίνοντας στο κεντρικό λόμπι του BFI Southbank ένας κινηματογραφικός προβολέας γράφει με φως το όνομα του 75 χρονου σκηνοθέτη πάνω σε σκούρο τοίχο. Τα λάβαρα και τα πόστερ του αφιερώματος σε οδηγούν στον πρώτο όροφο, εκεί όπου vintage αφίσες σε ξεναγούν στην 47χρονη καριέρα του πρόδρομου του βρετανικού σοσιαλιστικού ρεαλισμού - από τα «Kes», «Οικογενειακή Ζωή», «Γη και Ελευθερία», μέχρι τα πιο πρόσφατα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», «Ενα Τρυφερό Φιλί», «Το Ονομά μου Είναι Τζο» οι περισσότερες ταινίες του Λόουτς κοσμούν τους τοίχους του BFI.

Παράλληλα, βιτρίνες με σπάνιο αρχειακό υλικό διηγούνται τη δική τους ιστορία: σενάρια με χειρόγραφες παρατηρήσεις του Λόουτς, σημειώσεις και βοηθητικά για το γύρισμα σκίτσα, επιστολές των λογοκριτών του, κριτικές που χρονολογούνται από το 1964 (κι όχι όλες θετικές!), συγκινητικά editorial κινηματογραφικών περιοδικών που τον αποκαλούν «εθνικό θησαυρό», αλλά και ρεπορτάζ εφημερίδων για την κοινωνική και πολιτική αναταραχή που προκαλούσαν οι ταινίες του, μας αποκαλύπτουν σπάνιες πτυχές του σκηνοθέτη που δεν γνωρίζαμε (διαβάστε, για παράδειγμα, στη φωτογραφία του gallery το σάλο που είχε προκαλέσει η τηλεοπτική του παραγωγή για το BBC «Up The Junction» (1965), που έθιγε το θέμα της άμβλωσης, και πως η ηθικολόγος των τηλεοπτικών καιρών Μάρθα Γουάιτχαουζ το είχε αποκαλέσει την επόμενη μέρα «συγχωροχάρτι στην διαφθορά»).

Δύο μήνες (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος) αφιερωμένοι στον Κεν Λόουτς λοιπόν. Στο BFI Southbank όλες οι ταινίες του, ενώ στην ταινιοθήκη του Ινστιτούτου (BFI Mediatheques) όλες οι τηλεοπτικές του παραγωγές. Επιλεγμένες ταινίες θα παίζονται σε παραρτήματα του Ινστιτούτου σε όλη την Μ. Βρετανία. Λίγο νωρίτερα (το καλοκαίρι, με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων του Λόουτς) το BFI είχε διοργανώσει κι ένα διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, οι οποίες θα ήταν εμπνευσμένες από τις ταινίες του Λόουτς.

Για περισσότερες πληροφορίες για το μεγάλο αφιέρωμα σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα του BFI.

Δείτε μερικές φωτογραφίες από την έκθεση του BIF Southbank (φωτογράφος: Μύριαμ Φώτου)