Industry

Το BFI επενδύει 460 εκ. δολάρια στον εγχώριο κινηματογράφο. Εσύ;

στα 10

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέθεσε τη νέα του στρατηγική για την ερχόμενη πενταετία, που μοιάζει ζηλευτά με κάτι που θα μπορούσε να συμβαίνει στην Ελλάδα.

Το BFI επενδύει 460 εκ. δολάρια στον εγχώριο κινηματογράφο. Εσύ;

Το British Film Institute, το Βρετανικό Κέντρο Κινηματογράφου, μέσα από την πολύχρονη συνεργασία του με το κρατικό λαχείο – κάτι σαν τον δικό μας ΟΠΑΠ, με τον οποίο, όπως φαίνεται, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πρόκειται πολύ σύντομα να υπογράψει και τη δική του συμφωνία – έχει συγκεντρώσει 460 εκ. δολάρια τα οποία πρόκειται να επενδύσει στον βρετανικό κινηματογράφο μ’ ένα στρατηγικό σχέδιο πενταετίας.

Το πρόγραμμα αυτό, συνοπτικά, προβλέπει την ενίσχυση τόσο των πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών και παραγωγών, όσο και των καθιερωμένων βρετανών δημιουργών. Οι παραγωγοί θα μπορούν να επανεπενδύουν μέρος των κερδών τους σε επόμενα βρετανικά πρότζεκτ, δεδομένης της συνεργασίας τους με ιδιώτες διανομείς. Στις εγκεκριμένες ταινίες, το BFI θα επενδύει το 37% του προϋπολογισμού τους. Το πλάνο του BFΙ είναι να αυξήσει το ταμείο του, μέσα στην ερχόμενη πενταετία, κατά 30%.

Η Πρόεδρος του BFI, Αμάντα Νέβιλ, εξηγεί ότι τα ποσά αυτά βασίζονται στην προβλεπόμενη ετήσια εισροή χρημάτων από τις βρετανικές ταινίες, δεδομένου ότι τα χρήματα του National Lottery θα εξαντληθούν από το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.

Το πρόγραμμα του πώς θα επενδυθούν αυτά τα 460 εκ. δολάρια, η Αμάντα Νέβιλ και το BFI το θέτουν στην κρίση της κινηματογραφικής κοινότητας για ακριβώς ένα μήνα, ώστε οι απόψεις των παραγωγών, σκηνοθετών και διανομέων να συνυπολογιστούν στη στρατηγική του BFI και το σχέδιο να έχει κοινή αποδοχή. Το νέο πλάνο του BFI, μάλιστα, σχεδιάστηκε, όχι πολύ διαφορετικά από ό,τι συνέβη πρόσφατα και στην ελληνική πραγματικότητα, μετά από αλλαγές (56, για την ακρίβεια!) που έφερε στη νομοθεσία μια ειδική συμβουλευτική επιτροπή.

Ο Γενικός Διευθυντής του BFI, Γκρεγκ Ντάικ, δήλωσε για το νέο προγραμματισμό του ιδρύματος: «Ξεκινήσαμε ένα τολμηρό, μακροχρόνιο όραμα για τον κινηματογράφο που πραγματικά θα φέρει αλλαγές στην εκπαίδευση, στις τάσεις του κοινού και των δημιουργών, θα ενισχύσει την αγορά εργασίας και θα προωθήσει τις εξαγωγές αλλά και την επένδυση στο εσωτερικό.»

Καλή επιτυχία στους βρετανούς, καλά κουράγια στο ΕΚΚ που φιλοδοξεί να κατευθυνθεί προς τους ίδιους σκοπούς.