Φεστιβάλ / Βραβεία

Βερολίνο 2012: Κάθε στιγμή, σα να είστε εκεί!

στα 10

Από σήμερα και μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, ο κινηματογράφος αναπνέει στο Βερολίνο. Η 62η Berlinale ξεδιπλώνει το κόκκινο χαλί της και το Flix ετοιμάζεται για καθημερινές ανταποκρίσεις.

Flix Team
Βερολίνο 2012: Κάθε στιγμή, σα να είστε εκεί!

Από τις πιο λαμπερές επίσημες πρεμιέρες μέχρι τις πιο τολμηρές, σκληρές ανακαλύψεις, το 62ο Φεστιβάλ Βερολίνου, με παγωμένους δρόμους και ζεστές (από το κοινό) αίθουσες θα συγκεντρώσει για το ερχόμενο 10ήμερο την προσοχή της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας.

To Φεστιβάλ θα ανοίξει την αυλαία του στις 9 Φεβρουαρίου προσφέροντας παντεσπάνι στο λαό ή για να είμαστε πιο κυριολεκτικοί με την ταινία του Μπενουά Ζακό «Les Adieux à la Reine» με Μαρία Αντουανέτα τη Νταϊάν Κρούγκερ, σε ένα δράμα εποχής βασισμένο στο ομώνυμο best-seller της Σαντάλ Τομά.

Η πραγματικά βασίλισσα του Φεστιβάλ, όμως, δεν θα είναι άλλη από τη Μέριλ Στριπ, η οποία θα βραβευθεί για το σύνολο της καριέρας της, ακριβώς τη στιγμή που τα προγνωστικά τη στέλνουν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για το Οσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου για τη «Σιδηρά Κυρία».

Εκεί κάπου σταματάει και η Οσκαρική παρουσία στη φετινή Berlinale, με εξαίρεση την προβολή του «Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά» του Στίβεν Ντάλντρι (υποψήφιου για Οσκαρ καλύτερης ταινίας και Β' Ανδρικού ρόλου για τον Μαξ Φον Σίντοφ), εκτός διαγωνιστικού προγράμματος.

Εντός διαγωνιστικού προγράμματος τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα με τις πολυαναμένομενες συμμετοχές του Μπριγιάντε Μεντόζα («Captive» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ), των αδερφών Ταβιάνι («Cesare Deve Morire»), του Μπίλι Μπομπ Θόρντον («Jayne Mansfield’s Car») και του Σπύρου Σταθουλόπουλου («Μετέωρα»), οι οποίοι είναι μόνο λίγοι από όσους θα διεκδικήσουν τη φετινή Χρυσή Αρκτο που θα κριθεί από την κριτική επιτροπή της οποία πρόεδρος είναι ο Μάικ Λι.

Οι πραγματικές, όμως, ανακαλύψεις του Φεστιβάλ βρίσκονται στα δύο διάσημα παράλληλα προγράμματα του, το Panorama και το Forum, το πρώτο με μια επιλογή από τις καλύτερες πρεμιέρες της χρονιάς και το άλλο με δουλειές νέων ανεξάρτητων δημιουργών από ολόκληρο τον κόσμο.

Εκτός από τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής Σπύρου Σταθουλόπουλου με τα «Μετέωρα» στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, η ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ έχει κι άλλες πτυχές. Από τη μία η ολοζώντανη ανάμνηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου με την τιμητική προβολή της ταινίας του «Τριλογία - Το Λιβάδι που Δακρύζει» και από την άλλη η επίσημη συμμετοχή του «Mustafa's Sweet Dreams» του Αγγελου Αμπάζογλου στο τμήμα «Generation 14plus», η τουρκοελληνική συμπαραγωγή «Beyond the Hill» του Τούρκου Εμίν Αλπέρ στο Forum, συν το 8λεπτο πειραματικό «Austerity Measures» των Γκιγιόμ Καϊγό και Μπεν Ράσελ που φέρνει τα Εξάρχεια των αγανακτισμένων στο τμήμα Forum Expanded του Φεστιβάλ.

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, το Flix ταξιδεύει ήδη στην παγωμένη πρωτεύουσα της Γερμανίας έτοιμο να σας μεταφέρει καθημερινά την ατμόσφαιρα, εντυπώσεις από τις προβολές και συναντήσεις με αξιοσημείωτους φεστιβαλιστές και μη.

Διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 62ου Φεστιβάλ Βερολίνου

Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και Ειδικές Προβολές

Πανόραμα

Forum