Ενημέρωση

62o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου: Ενα Panorama γεμάτο νέες ιδέες!

στα 10

Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος τμήμα του φεστιβάλ και συχνά, το μέρος όπου ανακαλύπτεις μερικές από τις καλύτερες ταινίες του προγράμματος.

Flix Team
62o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου: Ενα Panorama γεμάτο νέες ιδέες!
Σκηνή από το «Indignados» του Τόνι Γκάτλιφ

Πενηντατρείς ταινίες συνθέτουν το πρόγραμμα του φετινού Πανοράματος. Φιλμ μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, από τριαντατρείς χώρες του κόσμου. Αναμεσά τους 34 παγκόσμιες πρεμιέρες αλλά κι έξι ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών. Δώδεκα από αυτές είναι Γερμανικές και στη λίστα των filmmakers θα βρείτε 24 γυναίκες, υπεύθυνες για δεκαέξι από τα φιλμ της φετινής επιλογής.

Πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό πάντα σε νέες ιδέες, δεν δίστασε ποτέ να είναι πολιτικό. Σε αυτό το κλίμα, πό την καθοδήγηση του Βίλαντ Σπεκ, είναι επίσης κι ένα από τα πλέον gay friendly τμήματα του φεστιβάλ. Υπήρξε κι εξακολουθεί να είναι σταθερά υποστηρικτικό στο queer cinema με απόλυτα πολιτική άποψη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι περισσότερες ταινίες του με γκέι θεματική, βρίσκονται στο τμήμα των ντοκιμαντέρ και που συχνά αφορούν μια άλλη πραγματικότητα από αυτή της ομοφυλοφιλίας στην «ανεκτική» δύση.

Να όμως ποιες είναι αναλυτικά οι ταινίες του φετινού προγράμματος:

Bugis Street Redux / Σκηνοθεσία: Γιονφάν (Χονγκ Κονγκ) spielberg Στην περίοδο των Μουσώνων, η οδός Μπούγκις στη Σινγκαπούρη γίνεται για την δεκαεξάχρονη Λιαν ο τόπος της δικής της εφηβείας, μια ηδονιστική εμπειρία βυθισμένη σε ένα σύμπαν αχαλίνωτης λίμπιντο και πολυσεξουαλικής ηδονής. Το φιλμ αποτελεί την αποκατεστημένη κόπια της ταινίας του Γιονφάν, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ανεξάρτητου ασιατικού σινεμά, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Μπερλινάλε το 1995 προκαλώντας...αίσθηση.

Cherry / Σκηνοθεσία: Στίβεν Ελιοτ (Η.Π.Α.)spielberg Από το επαρχιακό πλυντήριο μέχρι την πορνοβιομηχανία του Σαν Φρανσίσκο, η δεκαοκτάχρονη Αντζελίνα κυνηγάει το αμερικάνικο όνειρο, απογυμνωμένο από προκαταλήψεις και συντηρητικές ιδέες στο ντεμπούτο του Στίβεν Ελιοτ στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς Φράνκο, Ασλεϊ Χίνσο, Χέδερ Γκράχαμ, Ντεβ Πατέλ, Λίλι Τέιλορ.

Chocó / Σκηνοθεσία: Τζόνι Χέντριξ Χινεστρόζα (Κολομβία) spielberg Η Τσοκό είναι 27 ετών, έχει δύο παιδιά, ζει σε μια ξύλινη καλύβα σε ένα χωριό της Κολομβίας, εργάζεται στο τοπικό ορυχείο και ο σύζυγος της παίζει τα ελάχιστα χρήματα τους στα χαρτιά. Οταν θα χάσει τη δουλειά της και η κόρη της θα ευχηθεί να σβήσει τα κεράκια μιας τούρτας, η Τσοκό θα κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει την επιθυμία της.

Glaube, Liebe, Tod (Belief, Love, Death) / Σκηνοθεσία: Πίτερ Κερν (Αυστρία) spielberg Στα 82 της χρόνια η μικροσκοπική Μαρία θα περάσει λίγο χρόνο σε ένα σκάφος μαζί με τον εξηντατριάχρονο γιο της, Πίτερ. Οταν, όμως, θα ανακαλύψουν πως μαζί τους βρίσκεται και ένας λαθρεπιβάτης, οι διαφορές τους και τα τραύματα του παρελθόντος θα γιγαντωθούν σε μια κυριολεκτική πάλη των...γενεών.

Highway / Σκηνοθεσία: Ντιπάκ Ραουνιγιάρ (Νεπάλ/Η.Π.Α.) spielberg Ενας άντρας από το Κατμαντού και η σύζυγος του προσπαθούν μάταια να αποκτήσουν ένα παιδί. Ο άντρας θα ταξιδέψει στα βουνά του ανατολικού Νεπάλ για να ζητήσει τη βοήθεια ενός μάγου, ο οποίος του δίνει ένα φίλτρο το οποίο ο άντρας πρέπει να δώσει στη γυναίκα του μέσα σε 36 ώρες. Φυσικά, η επιστροφή δεν θα είναι εύκολη...

Iron Sky / Σκηνοθεσία: Τίμο Βουορενσόλα (Φινλανδία/Αυστραλία/Γερμανία) spielberg Συνεχίζοντας την επιτυχημένη παρωδία τους με τίτλο «Star Wreck», οι Φινλανδοί δημιουργοί της Energia Productions επιστρέφουν με το «Iron Sky» (και πρωταγωνιστή τον Ούντο Κιερ) που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας Ναζί επιστημόνων, το 1945, που το έσκασαν με ένα διαστημόπλοιο φτάνοντας στο φεγγάρι. Οπως λέμε «πιο cult πεθαίνεις».

Love / Σκηνοθεσία: Ντόζε, Νιου Τσεν - ζερ (Κίνα/Ταϊβάν) spielberg Μια σειρά από ασύνδετες φαινομενικά μεταξύ τους ιστορίες στην σημερινή Ταϊπέι χαρτογραφούν τον ερωτικό χάρτη μιας χώρας, μιας πόλης και μιας γενιάς σε έναν ποπ συνδυασμό ενός σίτκομ με το παραδοσιακό μελόδραμα.

Man On Ground / Σκηνοθεσία: Ακιν Ομότσο (Νότια Αφρική) spielberg Εμπνευσμένο από το κύμα ξενοφοβίας στη μετά-Απαρντχάιντ Νότιο Αφρική του 2008, το «Man on Ground» αφηγείται την ιστορία ενός επιτυχημένου τραπεζίτη στο Λονδίνο και του αδερφού του, ενός πολιτικού εξόριστου που έχει φυγαδευτεί από τη Νιγηρία στη Νότιο Αφρική και ο οποίος έχει εξαφανιστεί.

My Brother The Devil / Σκηνοθεσία: Σάλι Ελ Χοσαϊνί (Μ. Βρετανία) spielberg Ο Μο, ένας δεκατετράχρονος Αραβας και ο αδερφός του δεκαεννιάχρονος Ρασίντ μεγαλώνουν στα προάστια του Λονδίνου. Ο Μο ζει μια ήρεμη ζωή δουλεύοντας, ο Μο, όμως, έχει μπλέξει με συμμορίες και όταν θα ανακαλύψει πως ο αδερφός του είναι γκέι θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο αίμα του και τη νέα του οικογένεια.

Rentaneko (Rent-a-Cat) / Σκηνοθεσία: Ναόκο Ογκιγκάμι (Ιαπωνία) spielberg H Σαγιόκο ζει νοικιάζοντας...γάτες σε μοναχικούς ανθρώπους. Γνωρίζει από μοναξιά, όταν αναγκάστηκε να μείνει μόνη της μετά το θάνατο της γιαγιά της. Μοναδική της παρέα οι γάτες και οι ενοχλητικοί γείτονες. Οταν όμως μια μέρα ένας άντρας θα την ακολουθήσει μέχρι το σπίτι της, η ζωή της μοιάζει να αλλάζει για πάντα...

The Convoy / Σκηνοθεσία: Αλεξέι Μιτζγιρέφ (Ρωσία) spielberg O Αξιωματικός Ιγκνάτ, τραυματισμένος από το θάνατο της κόρης του, αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή μαζί με έναν στρατιώτη: να ανακαλύψουν και να φέρουν πίσω στη Μόσχα έναν λιποτάκτη προκειμένου να δικαστεί σε μια ταινία - μεταφορά για τη σύγχρονη Ρωσία και τον υποκριτικό στρατιωτικό και αστυνομικό μηχανισμό της.

10+10 / Σκηνοθεσία: Χου Χσιάο - Χσιεν και 19 ακόμη σκηνοθέτες (Ταϊβαν) spielberg Είκοσι σκηνοθέτες από την Ταϊβάν σκηνοθετούν από μια ταινία πέντε λεπτών αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της χώρας τους. Το αποτέλεσμα: ένα ψηφιδωτό μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που διασχίζει μέσα από διαφορετικά κινηματογραφικά είδη την ιστορία και την καθημερινότητα της Ταϊβάν.

Death For Sale / Σκηνοθεσία: Φαουζί Μπενσαϊντί (Βέλγιο/Γαλλία/Μαρόκο/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) spielberg Τρεις φίλοι που ζουν στη φτωχή πόλη Τετουάν του Μαρόκο, αποφασίζουν να ληστέψουν ένα κοσμηματοπωλείο προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρα μιας ολόκληρης ζωής. Μόνο που οι διαφορετικοί χαρακτήρες τους γρήγορα θα κάνουν το σχέδιο τους να καταρρεύσει.

Diaz - Don’t Clean Up This Blood / Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Βικάρι (Ιταλία/Ρουμανία/Γαλλία) spielberg H συνάντηση των G8 φτάνει στο τέλος της και στο σχολείο Ντιάζ Πασκόλι της Γένοβας η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους νέους άντρες και γυναίκες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί μετά τις συγκρούσεις με την αστυνομία είναι χαλαρή. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να φανταστεί τι θα επακολουθήσει, όταν μετά τα μεσάνυχτα, η αστυνομία θα εισβάλλει στο σχολείο και θα επιτεθεί στους συγκεντρωμένους σε μια από τις πιο βίαιες στιγμές της σύγχρονης ακτιβιστικής ιστορίας.

Die Wand (The Wall) / Σκηνοθεσία: Τζούλιαν Ρόμαν Πόλσλερ (Αυστρία/Γερμανία) spielberg Βασισμένο στο ομώνυμο best-seller της Αυστριακής Μαρλέν Χαουσχόφερ από το 1963. το «Τείχος» αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που θα ξεκινήσει για μια εκδρομή σε ένα βουνό μαζί με ένα ζευγάρι. Το βράδυ, το ζευγάρι πηγαίνει για ένα ποτό στην πιο κοντινή παμπ αλλά δεν επιστρέφει ποτέ. Οταν η γυναίκα θα επισκεφθεί το χωρίο για να δει τι έχει συμβεί θα ανακαλύψει ένα αόρατο τείχος που τη χωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η εκπληκτική Μαρτίνα Γκέντεκ από τις «Ζωές των Αλλων».

Dollhouse / Σκηνοθεσία: Κίρστεν Σέρινταν (Ιρλανδία) spielberg Πέντε νέοι εισβάλλουν σε ένα σπίτι, όταν λείπουν οι ιδιοκτήτες του. Αφού καταστρέφουν ότι βρουν μπροστά τους από το αριστοκρατικό διάκοσμο του σπιτιού, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νεαρό γείτονα που θα φέρει στην επιφάνεια τα πιο ανομολόγητα μυστικά τους. H τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της κόρης του Τζιμ Σέρινταν μετά τα «Disco Pigs» και «August Rush».

Elles / Σκηνοθεσία: Μαλγκόσκα Ζουμόφσκα (Γαλλία/Πολωνία/Γερμανία) spielberg Μια Γαλλίδα δημοσιογράφος που εργάζεται για το περιοδικό Elle δουλεύει πάνω σε ένα άρθρο για νεαρές γυναίκες που δουλεύουν ως πόρνες προκειμένου να σπουδάσουν. Οι συνεντεύξεις που θα πάρει από δύο νεαρά κορίτσια θα αλλάξουν την ιδέα της για την πορνεία και θα την φέρουν αντιμέτωπη με τις δικές της ανασφάλειες και επιθυμίες. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Ζιλιέτ Μπινός.

Fon Tok Kuen Fah (Headshot) / Σκηνοθεσία: Πεν-Εκ Ραταναρουάνγκ (Ταϊλάνδη/Γαλλία) spielberg Οταν ο αδέκαστος αστυνομικός Τουλ θα πέσει θύμα εκβιασμού από έναν πολιτικό βρίσκει τον εαυτό του μπλεγμένο σε μια αλυσίδα βίας, εγκλήματος, προδοσίας και διαφθοράς. Αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, θα αλλάξει πλευρά και θα γίνει ένας αδίστακτος εκτελεστής. Υπαρξιακό φιλμ νουάρ από τον Ταϊλανδό σκηνοθέτη του «Monrak Transistor».

From Seoul To Varanasi / Σκηνοθεσία: Κουγιάν Τζεόν (Δημοκρατία της Κορέας) spielberg Ενα ζευγάρι που έχει κλείσει τα δέκα χρόνια γάμου, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της κοινής ζωής του. Αυτός, ένας εκδότης έχει σχέση με μια συγγραφέα και αυτή, μια νοικοκυρά έκλεται από έναν νεαρό Μουσουλμάνο. Οταν ο τελευταίος θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα, αυτή θα τον ακολουθήσει για να καταλήξει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Ο σύζυγος της, ο οποίος θα μάθει το τραγικό νέο από την τηλεόραση, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι για να την αναζητήσει...

Hot boy noi loan - cau chuyen ve thang cuoi, co gai diem va con vit (Lost In Paradise) / Σκηνοθεσία: Βου Νγκοκ Νταγκ (Βιετνάμ) spielberg Οταν ο Κόι φτάνει στην πόλη Χο Τσι Μιν για να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή, θα συναντήσει τον Ντονγκ, ο οποίος θα τον φιλοξενήσει στο σπίτι που μένει μαζί με τον σύντροφο του Λαμ. Το ζευγάρι θα κλέψει όλα τα υπάρχοντα του νεαρού Κόι και θα εξαφανιστεί. Οταν ο Κόι θα συναντήσει, λίγες μέρες αργότερα, τον Λαμ στο δρόμο θα αναπτυχθεί μεταξύ τους ένας μεγάλος έρωτας...

Indignados / Σκηνοθεσία: Τόνι Γκάτλιφ (Γαλλία) spielberg Ισορροπώντας ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, ο Τόνι Γκάτλιφ («Υπάρχουν Ακόμη Γελαστοί Τσιγγάνοι», «Vengo») διασχίζει την Ευρώπη των αγανακτισμένων πολιτών που υψώνουν ανάστημα στην οικονομική κρίση μέσα από το βλέμμα μιας παράνομης μετανάστριας από την Αφρική.

Keep The Lights On / Σκηνοθεσία: Αϊρα Σακς (Η.Π.Α.) spielberg Βρισκόμαστε στα 1997 και η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε μια απόλυτα ρευστή στιγμή της. Ο Ερικ Ρόθμαν ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ γνωρίζει τον Πολ Λούσι, έναν όμορφο δικηγόρο που βρίσκεται ακόμη στην ντουλάπα. Αυτό που ξεκινά σαν μια γεμάτη πάθος ερωτική συνάντηση, σύντομα εξελίσσεται σε κάτι πολύ βαθύτερο, σε μια έντονη σχέση. Καθώς οι δυο άντρες φτιάχνουν μια ζωή κι ένα σπίτι μαζί, ο καθένας ξεχωριστά παλεύει με τις δικές του εμμονές και παρορμήσεις. Με οδηγό την διεύθυνση φωτογραφίας του Θύμιου Μπακατάκη, ο Σακς αφηγείται ένα love story διασχίζοντας τις πρόσφατες δεκαετίες του gay κινήματος και της αγάπης που κρατάει πάντοτε τα «φώτα ανοιχτά».

Kuma / Σκηνοθεσία: Ουμούτ Νταγκ (Αυστρία) spielberg Οταν η Αϊσέ γορτάζει για τον επικείμενο γάμο της, όλοι στο μικρό χωριό της Τουρκίας που ζει πιστεύουν πως θα παντρευτεί τον Χασάν, λίγα χρόνια μεγαλύτερο της και μόνιμο κάτοικο Βιέννης. Στην πραγματικότητα, η Αϊσέ όμως στέλνεται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας ως δεύτερη γυναίκα του πατέρα του Χασάν, Μουσταφά. Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπη με την εχθρική συμπεριφορά της νέας της οικογένειας, βρίσκοντας παρηγοριά και μια καλή φίλη στην ετοιμοθάνατη γυναίκα του Μουσταφά...

La mer à l'aube (Calm At Sea) / Σκηνοθεσία: Βόλκερ Σλέντορφ (Γαλλία/Γερμανία)spielberg Δεκαοχτώ μήνες μετά την κατοχή της Γαλλίας από τους Γερμανούς, νεαροί κομμουνιστές της Αντίστασης δολοφονούν έναν αξιωματικό του γερμανικού στρατού. Σε αντίποινα, ο Χίτλερ διατάσσει το θάνατο 150 Γάλλων. Βασισμένο σε μια μυστική στρατιωτική έκθεση του ποιητή Ερνστ Γιούνγκερ και στα αποχαιρετιστήρια γράμματα των 150 μελλοθάνατων, ο βετεράνος Φόλκερ Σλέντορφ («Το Ταμπούρλο») αφηγείται μια άγνωστη πτυχή της γερμανικής ιστορίας.

L'âge atomique / Σκηνοθεσία: Ελένα Κλοτζ (Γαλλία) spielberg Ο Βίκτορ και ο Ράινερ θα βρεθούν σε ένα club του Παρισιού, ζώντας μια άγρια νύχτα διασκέδασης, σεξ, ναρκωτικών και αφασίας στο ντεμπούτο της Ελενα Κλοτζ στη μυθοπλασία, ένα στιλιζαρισμένο νεανικό δράμα για την «ατομική εποχή», τις αναζητήσεις τις και τον τρόπο που θα μάθει να ζει ή και να πεθαίνει.

Leave It On The Floor / Σκηνοθεσία: Σέλντον Λάρι (Η.Π.Α./Καναδάς) spielberg Οταν η μητέρα του 22χρονου Μπραντ θα μάθει πως ο γιος της είναι γκέι θα τον αποκληρώσει και θα τον διώξει από το σπίτι. Φτάνοντας στο Λος Αντζελες, ο Μπραντ θα περιπλανηθεί ως άλλη «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» για να καταλήξει στη δική του ενηλικίωση ως μέλος του κινήματος του «vogue» σε αυτή τη μιούζικαλ μεταφορά του διάσημου ντοκιμαντέρ της Τζένι Λιβινγκστον «Paris is Burning» από το 1991.

Mai-wei (My Way) / Σκηνοθεσία: Κανγκ Τζε-Κιου (Δημοκρατία της Κορέας) spielberg Μια φωτογραφία ενός Κορεάτη στη διάρκεια της απόβασης στη Νορμανδία ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Κανγκ Τζε-Κιού να αφηγηθεί την ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από την πλευρά της Κορέας σε μια πολυέξοδη επική παραγωγή για την ματαιότητα του πολέμου και το εφήμερο της ιστορικής μνήμης.

Mommy Is Coming /Σκηνοθεσία: Τσέριλ Ντούνγιε (Γερμανία)spielberg Η Κλαούντια και η Ντίλαν ζουν ευτυχισμένες στο Βερολίνο, μέχρι τη στιγμή που η Ντίλαν θα αναζητήσει κάτι περισσότερο από μια μονογαμική λεσβιακή σχέση. Ετσι οι δύο γυναίκες θα ξεχυθούν στην queer σκηνή της πόλης, ανακαλύπτοντας περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους απ' όσα είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν. Δύο χρόνια μετά το «The Owls», η Τσέρλι Ντούνγιε επιστρέφει στο Panorama συνεχίζοντας την εξερεύνηση των λεσβιακών σχέσεων με φόντο το γεμάτο εκπλήξεις Βερολίνο.

Parada (The Parade) /Σκηνοθεσία: Σρντζαν Ντραγκόγεβιτς (Σερβία/Δημοκρατία της Κροατίας/FYROM/Σλοβενία) spielberg Δύο φαινομενικά ασύνδετοι κόσμοι θα ενωθούν σε μια προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα το Gay Pride της Σερβίας, σε μια κωμωδία με πρωταγωνιστές Σερβους, Βόσνιους Μουσουλμάνους, Αλβανούς Κοσοβάρους και βετεράνους του πολέμου της Κροατίας και φόντο μια χώρα που παραμένει τραυματισμένη από τις ανισότητες και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Sharqiya (Central Station) / Σκηνοθεσία: Αμι Λίβνε (Ισραήλ/Γαλλία/Γερμανία) spielberg Ο Καμέλ Ναζέρ είναι Βεδουίνος. Δουλεύει ως φύλακας στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων στο πιο βόρειο άκρο της ερήμου του Νεγκέβ. Καθημερινά είναι υπεύθυνος για την εξέταση αποσκευών που μπορεί να περιέχουν βόμβες. Μια μέρα επιστρέφει στον καταυλισμό όπου μένει, για να ενημερωθεί πως οι Αρχές έχουν διατάξει την κατεδάφιση του σπιτιού τους. Μια βόμβα που τελικά θα ανακαλύψει κατά τη διάρκεια της καθημερινής του έρευνας θα γίνει η αφορμή για να στρέψει την προσοχή ολόκληρης της χώρας στα προβλήματα της ζωής των Βεδουίνων.

The Woman Who Brushed Off Her Tears / Σκηνοθεσία: Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα (FYROM/Γερμανία/Σλοβενία/Βέλγιο) spielberg Οταν ο γιος της πεθαίνει με τραγικό τρόπο, η Ελένα θα αναλάβει προσωπικά τη φροντίδα ενός παράνομου μετανάστη και μαζί με το σύζυγο της θα ταξιδέψει μέχρι τα Σκόπια για να θάψει τις στάχτες του γιου της. Εκεί θα γίνει μάρτυρας μιας άλλης οικογενειακής τραγωδίας στην ταινία της Μιτέφσκα που είχε ξαναβρεθεί στο Panorama το 2007 με το επιτυχημένο «Γεννήθηκα στο Τίτο Βέλες».

Wilaya / Σκηνοθεσία: Πέδρο Περέζ Ροσάδο (Ισπανία) spielberg H Φατιμέτου, γεννημένη από πρόσφυγες γονείς από τη Σαχάρα στην Αλγερία, στέλνεται σε μια ανάδοχη οικογένεια στην Ισπανία. Μετά το θάνατο της μητέρας της, θα επιστρέψει στο προσφυγικό χωριό της οικογένειας της για να γίνει μάρτυρας μιας κουλτούρας και μιας παράδοσης που θα την αφήσει μετέωρη ανάμεσα στην παλιά και την καινούρια της ζωή.

Xingu / Σκηνοθεσία: Τσάο Χάμπουργκερ (Βραζιλία) spielberg Κατά τη διάρκεια μιας εξερεύνησης στην κεντρική Βραζιλία το 1943 τα αδέρφια Ορλάντο, Κλαούντιο και Λεονάρντο Βίλας-Μπόας θα συναντήσουν τη φυλή Ινδιάνων Ξίνγκου. Ενθουσιασμένοι από τις παραδόσεις και το κοινωνικό τους σύστημα, θα αφιερώσουν τη ζωή τους στην προστασία της φυλής και θα έρθουν αντιμέτωποι με το διεφθαρμένο κρατικό σύστημα και το στρατό της χώρας.

Panorama Dokumente

spielberg

Σκηνή από το «Call me Kuchu»

Anak-Anak Srikandi (Children of Srikandi) Σκηνοθεσία: the Children of Srikandi Collective, (Γερμανία, Ινδονησία)

Η Σρικάντι είναι μια μυθική φιγούρα του έπους της Μαχαμπχαράτα που αλλάζει μορφή και φύλο, από το θηλυκό στο αρσενικό. Ο χαρακτήρας της αποτελεί σύμβολο για την queer και transgender κοινότητα της συντηρητικής μουσουλμανικής Ινδονησίας και, την αφορμή ώστε το φιλμ να εξερευνήσει την πραγματικότητα των GLBT κατοίκων της χώρας.

Angriff auf die Demokratie - Eine Intervention (Democracy Under Attack - An Intervention) / Σκηνοθεσία: Ρόμουαλντ Καρμακάρ (Γερμανία)

Ενα μαύρο φόντο κι ένα μικρόφωνο. Δέκα άνθρωποι στέκονται μπροστά του και μιλούν για την οικονομική πραγματικότητα της Ευρώπης, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους στις κρατούσες απόψεις περί προβλήματος και λύσεις. Ολοι καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος που συμμετείχαν σε ένα συνέδριο στο Haus der Kulturen der Welt  του Βερολίνου.

Audre Lorde - The Berlin Years 1984 to 1992  / Σκηνοθεσία: Ντάγκμαρ Σουλτς (Γερμανία) Πορτρέτο της αφροαμερικανίδας ποιήτριας Οντρι Λόρντ και των χρόνων που πέρασε διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Η ίδια περιέγραφε τον εαυτό της ως λεσβία, φεμινίστρια, μαύρη, ποιήτρια, μητέρα και ακτιβίστρια και αυτό το φιλμ δοκιμάζει να εξερευνήσει κάθε πλευρά μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας προσωπικότητας της.

Blut muss fließen - Undercover unter Nazis / Σκηνοθεσία: Πέτερ Ολεντορφ (Γερμανία)

Ο δημοσιογράφος Τόμας Κιούμπαν κινηματογραφεί με κρυφή κάμερα ροκ συναυλίες νεοναζιστικών συγκροτημάτων. Οι ταινίες του βοήθησαν να αποκαλυφθεί μια κάποτε αθέατη πλευρά του νεοναζί κινήματος, που λειτουργεί ως πρώτη δελεαστική επαφή για χιλιάδες νέους, με μια επικίνδυνη υποκουλτούρα. Το φιλμ του Ολεντορφ τον ακολουθεί σε μέρη όπου κινηματογράφησε. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος για ευνόητους λόγου,ς εμφανίζεται μεταμφιεσμένος. Ακόμη και το όνομά του είναι ψεύτικο.

Brötzmann - Da gehört die Welt mal mir (Brötzmann – That’s When The World Is Mine) / Σκηνοθεσία: Ούλι Μ. Σίπελ (Γερμανία)

Οι Caspar Brötzmann Massaker  υπήρξαν ένα καλά κρυμμένο μυστικό των connoisseur της μουσικής που όμως διαλύθηκαν σύντομα, μόλις μετά το τρίτο άλμπουμ τους. Ο Ούλι Σίπελ σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ όπως του «The Road to God Knows Where» τους ακολουθεί σε μια συναυλία επανένωσης το 2010, χτίζοντας μαζί το πορτρέτο του ιδιόμορφου frontman τους Κάσπαρ Μπρέτζμαν

Call Me Kuchu / Σκηνοθεσία: Μαλίκα Ζουχάλι-Βόρλα, Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ (Η.Π.Α.)  

Στην Ουγκάντα μια χώρα που το 95% των κατοίκων της καταδικάζει την ομοφυλοφιλία και η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει νόμους που να την κατατάσσουν ανάμεσα στα εγκλήματα που τιμωρούνται με θάνατο, ποία μπορεί να είναι η τύχη ενός gay ακτιβιστή; Ο πρωταγωνιστής αυτού του ντοκιαμντερ Ντέιβιντ Κάτο θα δολοφονηθεί στη πορεία του φιλμ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή και το τέλος του υπήρξαν χωρίς σημασία.

Detlef / Σκηνοθεσία: Στέφαν Βεστερβέλε, Γιαν Ροθστάιν (Γερμανία)

Ο Ντέφτελ Στόφελ είναι ένας εξηντάχρονος άντρας που ζει με την ογδοντάχρονη μητέρα του που έχει ανάγκη συνεχούς φροντίδας. Κοιτάζοντας πίσω στη ζωή του όμως, ανακαλύπτουμε έναν μαχητικό, γεμάτο ζωή άντρα που υπήρξες πρωτοπόρος ακτιβιστής στην διεκδίκηση των GLBT δικαιωμάτων στην Γερμανία.

Herr Wichmann aus der dritten Reihe (Henryk from the back row) / Σκηνοθεσία: Αντρέας Ντρέσεν (Γερμανία)

Πορτρέτο του Χένρικ Βίκμαν, ενός βουλευτή του γερμανικού κοινοβουλίου που βρίσκεται αληθινά κοντά στους ψηφοφόρους του. Το φιλμ τον ακολουθεί καθώς διατρέχει την αραιοκατοικημένη εκλογική του περιφέρεια συνομιλώντας με τους πολίτες και προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.

In the Shadow of a Man / Σκηνοθεσία: Χανάν Αμπντάλα (Αίγυπτος)

Παιδί μιας οικογένειας αιγύπτιων ακτιβιστών, η Χανάν Αμπντάλα, αν και γεννημένη στο Λονδίνο μετακόμισε στο Κάιρο όταν ξεκίνησαν οι πρόσφατες ταραχές. Μέσα από την πιο στενή της επαφή με την κοινωνία της πατρίδας της, προέκυψε αυτό το ντοκιμαντέρ, μια ματιά στη ζωή της γυναίκας στην σημερινή Αίγυπτο, μέσα από τις εξομολογήσεις τεσσάρων γυναικών διαφορετικής κοινωνικής και ηλικιακής βαθμίδας.

König des Comics (King of Comics) / Σκηνοθεσία: Ρόζα φον Πράουνχάιμ (Γερμανία)

Ενας από τους σημαντικότερους και πιο δραστήριους Γερμανούς σκηνοθέτες και ακτιβιστές, σκιαγραφεί το πορτρέτο του σημαντικότερου ίσως κομίστα της χώρας και χρονογράφου της gay ζωής. Ο Ραλφ Κένινγκ καταγράφει με χιούμορ και ειρωνεία εδώ και δεκαετίες την πραγματικότητα και τα κλισέ του να είσαι γκέι. Εδώ αποκαλύπτει με το ίδιο χιούμορ και την ίδια ειλικρίνεια την δική του ζωή.

La Vierge, les Coptes et Moi (The Virgin, the Copts and Me) / Σκηνοθεσία: Αμπντέλ Μεσίχ (Γαλλία, Κατάρ, Αίγυπτος)

Η μητέρα του σκηνοθέτη χριστιανή της Κοπτικής ορθόδοξης πίστης, ζει στο Παρίσι, και πιστεύει ότι σε ένα πλάνο μιας βιντεοκασέτας που έχει φέρει μαζί της, μπορεί να δει μια εικόνα της Παναγίας. Θέλοντας να εξερευνήσει την αλήθεια πίσω από τους ισχυρισμούς της και να ανακαλύψει από που πηγάζει η πίστη της, Ο Αμπντέλ Μεσίχ θα ταξιδέψει πίσω στην Αίγυπτο για να γυρίσει ένα φιλμ που δεν ξέρει που ακριβώς θα καταλήξει.

Marina Abramović The Artist is Present(Marina Abramović The Artist is Present) / Σκηνοθεσία: Μάθιου Ακερς (Η.Π.Α.)

Στην διάρκεια της αναδρομικής έκθεσης της Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2010, η καλλιτέχνης, μια από τις πιο διάσημες performance artists των ημερών μας, ήταν παρούσα έξι μέρες την εβδομάδα, καθισμένη ακίνητη σε μια καρέκλα, προκαλώντας τους επισκέπτες σε έναν πνευματικό διάλογο. Το φιλμ του Μάθιου Ακερς την ακολουθεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση της, σκιαγραφώντας το πορτρέτο της, έχοντας την πλήρη συναίνεσή της.

Olhe pra mim de novo(Look at me again) / Σκηνοθεσία: Κίκο Γκόιφμαν, Κλαούντια Πρισίλα (Βραζιλία)

Ενα ταξίδι στην πιο άγονη, απομακρυσμένη πλευρά της Βραζιλίας με έναν μάλλον απροσδόκητο οδηγό. Ο Σίλβιο Λούσιο γεννήθηκε γυναίκα, στην πορεία ανακάλυψε πως είναι λεσβία και πλέον είναι άντρας. Στο τέλος του ταξιδιού την περιμένει μια κόρη και η ελπίδα για συμφιλίωση με ένα μάλλον μακρινό πλέον παρελθόν.

The Reluctant Revolutionary / Σκηνοθεσία: Σον ΜακΑλιστερ (Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία)

Γυρισμένο στην Υεμένη στην διάρκεια ενός χρόνου, το φιλμ ακολουθεί την πορεία του ήρωά του, ενός ξεναγού που αρχικά βλέπει με αρνητική διάθεση τις αναταράξεις της Αραβικής Ανοιξης, σαν κάτι που θα του στερήσει το λιγοστό έτσι κι αλλιώς εισόδημά του. Στην πορεία όμως θα ενώσει τη φωνή του με τους διαφωνούντες και θα ανακαλύψει την ελπίδα για μια καλύτερη πιο ελεύθερη ζωή. Ποιος είπε ότι το σινεμά δεν μπορεί ν αλλάξει τον κόσμο; Εστω κι έναν άνθρωπο της φορά..

The Summit / Σκηνοθεσία: Φράνκο Φρακάσι, Μάσιμο Λόρια (Ιταλία)

Ενα ντοκιμαντέρ για τα βίαια γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία εναντίον της συνόδου των G8 στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2001, γεγονότα που η διεθνής αμνηστία χαρακτήρισε ως την πιο κατάφωρη καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε μια χώρα της Ευρώπης από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ulrike Ottinger - die Nomadin vom See (Ulrike Ottinger - nomad from the lake) / Σκηνοθεσία: Μπριγκίτε Κρέιμερ *Γερμανία)

Φημισμένη σκηνοθέτις και εμπνευσμένη καλλιτέχνιδα, η Ουλρικε Οτινγκερ έχει εμπνεύσει με το έργο και τη ζωή της μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών. Η σκηνοθέτης του φιλμ Μπριγκίτε Κρέιμερ, είναι μια από αυτές. Η Οτινγκερ, θα βραβευτεί φέτος από το φεστιβάλ με ένα τιμητικό Teddy Award.

Unter Männern - Schwul in der DDR (Among Men – Gay in East Germany) / Σκηνοθεσία: Μπάρκους Στάιν, Ρίνγκο Ρέσενερ (Γερμανία)

Πως ήταν η ζωή ενός γκέι πίσω από την Σιδηρά Κουρτίνα; Για πρώτη φορά, έξι άντρες από την πρώην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γερμανίας, μιλούν για την ζωή τους τις μέρες του κομμουνισμού, μια εποχή που το να είσαι ομοφυλόφιλος κουβαλούσε ένα ξεχωριστό στίγμα.

Vito / Σκηνοθεσία: Τζέφρι Σβάρτς (Η.Π.Α.)

O Βίτο Ρούσο υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γκέι. Ιδρυτικό μέλος της Act-Up και της GLAAD και συγγραφέας ενός από τα κλασσικά πλέον βιβλία για την ομοφυλοφιλία στο σινεμά το «The Celluloid Closet».

Wo Men de gu Shi (Our Story –10-year ‘Guerrilla Warfare’ of Beijing Queer Film Festival) / Σκηνοθεσία: Γιανγκ Γιανγκ (Κίνα)

Εδώ και δέκα χρόνια το Queer Film festival του Πεκίνου προσπαθεί να επιβιώσει και να δώσει ελπίδα στους γκέι κατοίκους μιας από τις τελευταίες κομμουνιστικές χώρες του πλανήτη. Το φιλμ ακολουθεί τους ιδρυτές του και τακτικές ανταρτοπόλεμου που ακολουθούν απέναντι σε μια μάλλον εχθρική πολιτεία.

Words of Witness /Σκηνοθεσία: Μάι Ισκάντερ (Η.Π.Α.)

Μια ματιά στην Αίγυπτο και τις σαρωτικές αλλαγές που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ, με οδηγό μας έναν νεαρό ενθουσιώδη δημοσιογράφο που ξεκινά να καλύπτει και στη συνέχεια να συμμετέχει σε αυτές.

Διαβάστε περισσότερα για το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου