Φεστιβάλ / Βραβεία

Τιμητική Χρυσή Αρκτο θ' απονείμει το Φεστιβάλ Βερολίνου στη Μέριλ Στριπ

στα 10

Με αφιέρωμα στο έργο της ηθοποιού και μια τιμητική Χρυσή Αρκτο θα τιμήσει η Berlinale τη Μέριλ Στριπ, φέτος που, με το «The Iron Lady», είναι και πάλι η χρονιά της!

Τιμητική Χρυσή Αρκτο θ' απονείμει το Φεστιβάλ Βερολίνου στη Μέριλ Στριπ

Παρούσα θα είναι στη διάρκεια του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, από τις 9 έως τις 19 Φεβρουαρίου, η Μέριλ Στριπ, στην οποία η Berlinale θα αφιερώσει μια τιμητική Χρυσή Αρκτο, ενώ θα παρουσιάσει κι ένα μέρος της φιλμογραφίας της.

«Χαιρόμαστε αφάνταστα που μας δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε την Τιμητική Χρυσή Αρκτο σε μια τόσο εκπληκτικά καλλιτέχνη και σταρ διεθνούς βεληνεκούς. Η Μέριλ Στριπ είναι μια εξέχουσα, ευμετάβλητη ερμηνεύτρια που κινείται με άνεση μεταξύ των δραματικών και των κωμικών ρόλων,» δήλωσε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου, Ντίτερ Κόσλικ.

Η Μέριλ Στριπ έχει επισκεφθεί το Φεστιβάλ Βερολίνου και αποσπάσει και βραβεία αρκετές φορές: το 1999 τιμήθηκε με την «Berlinale Camera», το 2003 μοιράστηκε, μαζί με την Τζούλιαν Μουρ και τη Νικόλ Κίντμαν, την Αργυρή Αρκτο για την ερμηνεία της στις «Ωρες», το 2006 συμμετείχε στο Φεστιβάλ με το «A Praire Home Companion» του Ρόμπερτ Ολτμαν.

Η Τιμητική Χρυσή Αρκτος θ’ απονεμηθεί στη Μέριλ Στριπ στις 14 Φεβρουαρίου σε ειδική τελετή, ενώ θ’ ακολουθήσει η προβολή του «The Iron Lady», της ταινίας με την οποία η Στριπ, ενσαρκώνοντας τη Μάργκαρετ Θάτσερ, διεκδικεί φέτος ήδη της Χρυσή Σφαίρα γυναικείου ρόλου, ενδεχομένως κι ένα ακόμα Οσκαρ.

Στο πρόγραμμα προβολών ταινιών της Μέριλ Στριπ που διοργανώνει η Berlinale, περιλαμβάνονται τα φιλμ: «Κράμερ Εναντίον Κράμερ» του Ρόμπερτ Μπέντον (1979), «Η Εκλογή της Σόφι» του Αλαν Πάκουλα (1982), «Πέρα από την Αφρική» του Σίντνεϊ Πόλακ (1985), «Οι Γέφυρες του Μάντισον» του Κλιντ Ιστγουντ (1995), «A Prairie Home Companion» του Ρόμπερτ Ολτμαν (2006) και, φυσικά, το «The Iron Lady» της Φιλίντα Λόιντ, το οποίο ωστόσο βγαίνει και στις ελληνικές αίθουσες στις 12 Ιανουαρίου.