Φεστιβάλ / Βραβεία

Με γαλλικό...παντεσπάνι θα ανοίξει το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

στα 10

Το «Les Adieux à la Reine» του Μπενουά Ζακό θα είναι η ταινία έναρξης του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, φέρνοντας τη Γαλλική Επανάσταση στο κέντρο της Γερμανικής πρωτεύουσας.

Με γαλλικό...παντεσπάνι θα ανοίξει το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου
Bιρτζινί Λεντουαγιέν - Ντάιαν Κρούγκερ

Βρισκόμαστε στις Βερσαλλίες τον Ιούλιο του 1789. Στην αυλή του Βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου το άρωμα της εξέγερσης έχει αρχίσει να ποτίζει τα σαλόνια του παλατιού. Μέσα σε αυτά, η Μαρία Αντουανέτα και η συνοδεία της - ανάμεσα τους και η Σιντονι Λαμπόρντ που έχει προσληφθεί για να διαβάζει στη βασίλισσα - σκέφτεται μόνο ένα πράγμα: τη φυγή.

Μη ξεγελαστείτε από την υπόθεση του «Les Adieux à la Reine» (Αντίο Βασίλισσα). Ο Μπενουά Ζακό μπορεί να διασκεύασε το ομώνυμο μυθιστόρημα της Σαντάλ Τομά που έγινε διεθνές best seller το 2002, αλλά όλες οι πληροφορίες που ξέρουμε για την ταινία μέχρι σήμερα μας έχουν προετοιμάσει για οτιδήποτε άλλο εκτός από μια συμβατική ιστορία για τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης, αν και όχι στα μεταμοντέρνα βήματα της «Μαρία Αντουανέτα» της Σοφία Κόπολα.

Αλλωστε και το βιβλίο της Τομά, αφηγείται τις πρώτες μέρες της Γαλλικής Επανάστασης μέσα από τις μνήμες της Λαμπόρντ, η οποία επιστρέφει μετά από χρόνια στις Βερσαλλίες, αναβιώνοντας τέσσερις ημέρες του Ιουλίου του 1789.

Με λαμπερό καστ που δεν εξαντλείται στις τρεις υπέροχες πρωταγωνίστριες (Ντάιαν Κρούγκερ ως Μαρία Αντουανέτα, Λέα Σεϊντού ως Σιντονί Λαμπάρντ, Βιρτζινί Λεντουαγιέν ως Δούκισσα του Πολνιάκ κ.ά.), στην ταινία πρωταγωνιστεί ακόμη ο Ξαβιέ Μποβούα στο ρόλο του Λουδοβίκου του 16ου.

Το «Les Adieux à la Reine» θα προβληθεί στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της 62η Μπερλινάλε, ενώ θα συμμετέχει και στο επίσημο διαγωνιστικό της πρόγραμμα.

Δείτε εδώ τους πρώτους τίτλους που ανακοινώθηκαν για το τμήμα «Panorama» του Φεστιβάλ.