Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2019: Η Ελίνα Ψύκου μιλάει στο Flix για τη νέα ταινία της

στα 10

Λίγο πριν παρουσιαστεί στην επιλογή Berlinale Directors του Co-Production Market του Φεστιβάλ Βερολίνου, το «Κληρονομικοί Φόβοι και Αλλες Περιπτώσεις» συστήνεται στο Flix.

Berlinale 2019: Η Ελίνα Ψύκου μιλάει στο Flix για τη νέα ταινία της

Η Ελίνα Ψύκου δεν είναι καινούρια στην Berlinale: Εκεί έκανε πρεμιέρα, στο Forum του 2013, η πρώτη της ταινία, «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», ξεκινώντας έτσι τη φεστιβαλική πορεία της δημιουργού της, που οδήγησε, το 2017, στο Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα για τον «Γιο της Σοφίας».

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2019 | Αυτές είναι οι ταινίες που διαγωνίζονται για τη φετινή Χρυσή Αρκτο

Τώρα, η Ψύκου προετοιμάζει τη νέα δουλειά της, με τον τίτλο «Κληρονομικοί Φόβοι και Αλλες Περιπτώσεις» και με παραγωγούς τους Μαρία Δρανδάκη (Homemade Films) και Κωνσταντίνο Βασίλαρο (StudioBauhaus): Η ταινία έχει επιλεγεί για να συμμετάσχει στο περίοπτο Berlinale Co-Production Market, στην ενότητα Berlinale Directors.

Η σύνοψη της ταινίας, σε σενάριο της Ελίνας Ψύκου, ορίζει τους ήρωες και το ύφος της: Ο 80χρονος Ντίνος αναζητά σ᾽ ένα γραφείο συνοικεσίων παρέα για να τον συνοδέψει στο παρθενικό του ταξίδι με αεροπλάνο, ως τη Χαβάη. Ο Λάκης κάνει μια τελευταία προσπάθεια να διασώσει το επαγγελματικό του στάτους ως ταχυδακτυλουργός. Κι ο ντράμερ της Αποστολικής Εκκλησίας Κωνσταντίνος ψάχνει την εξαφανισμένη γυναίκα του. Ο Ντίνος είναι πατέρας του Λάκη κι ο Λάκης πατέρας του Κωνσταντίνου. Είναι κι οι τρεις στρουμπουλοί και φοβισμένοι. Αραγε οι φόβοι τους θα εξατμιστούν όσο ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ δοκιμάζει το νέο του μαγικό κόλπο, που δεν είναι άλλο από την εξαφάνιση της Ακρόπολης;

ελίνα ψύκου 607

Η Ψύκου μοιράζεται με το Flix τις σκέψεις της, για το πού τη συναντά, καλλιτεχνικά και πρακτικά, η προετοιμασία της νέας της ταινίας: «Νιώθω πως βρίσκομαι σε μια κρίσιμη στιγμή. Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία δεν έχει τον αυθορμητισμό της πρώτης και το πάθος της δεύτερης. Στην πρώτη ταινία είχα την προσωπική ανάγκη να καταλάβω αν μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά και ταυτόχρονα όλα είχαν την αθωότητα και τη ζαβολιά ενός παιχνιδιού. Στη δεύτερη ταινία είχα το άγχος να κάνω μια ταινία με επαγγελματικούς όρους, όπου οι συνεργάτες μου θα ανταμειφθούν και όλα θα γίνουν σωστά. Με αυτά και με αυτά τα χρόνια περνούν και τελικά το μόνο που μένει είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί θες να κάνεις ταινίες και γιατί ασχολήθηκες με το σινεμά. Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς αυτό τον πρώτο-πρώτο λόγο που τον έφερε ως εδώ. Σε αυτή την πνευματική φάση με βρίσκει λοιπόν η προετοιμασία αυτής της ταινίας. Στη φάση ανάκλησης της μνήμης. Πρακτικά με βρίσκει στα κάγκελα αφού για οτιδήποτε απλό και αυτονόητο που έχει να κάνει με την παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα πρέπει να υπερπροσπαθούμε καθημερινά. Να πείσουμε πως δεν είμαστε παράσιτα που τρώμε τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, να ξεπεράσουμε τα γιγάντια γραφειοκρατικά εμπόδια που υψώνονται μπρος μας, να αντιμετωπίσουμε τη συχνή αδιαφορία και αλαζονεία των θεσμικών και τελικά να χειριστούμε την κατάθλιψη στην οποία μας οδηγούν όλα τα παραπάνω. Καλλιτεχνικά θέλω να δοκιμάσω πράγματα, να ρισκάρω, να μην πάω με την πεπατημένη που διαμόρφωσα στις δύο προηγούμενες ταινίες μου.»

patrimonial 607πίνακας του Φερνάντο Μποτέρο

Τι μπορεί να σημάνει το Co-Production Market για το «Κληρονομικοί Φόβοι και Αλλες Περιπτώσεις»; «Κατ᾽ αρχάς θα είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε εμάς τους ίδιους να αφηγούμαστε την κεντρική ιδέα της ταινίας. Πολλές φορές ακούγοντάς σε να μιλάς σε άλλους για κάτι δικό σου, καταλαβαίνεις πράγματα που πριν δεν είχες καταλάβει κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ενα πρώτο τεστ λοιπόν είναι η συμμετοχή στο Co-production Market του Βερολίνου και παράλληλα το ιδανικό πλαίσιο για να επικοινωνηθεί το project σε πιθανούς συνεργάτες και χρηματοδότες.»

Η Berlinale 2019 θα διαρκέσει από τις 7 ως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου, στην ειδική ενότητα του Flix.

Περισσότερα για την Berlinale 2019: