Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2018: Αυτές είναι οι ταινίες που διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αρκτο!

στα 10

Με νέες ταινίες από τους Γουές Αντερσον, Λαβ Ντίαζ, Γκας Βαν Σαντ, Στίβεν Σόντερμπεργκ, Κρίστιαν Πέτσολντ και πολλές πιθανές εκπλήξεις, διαμορφώνεται πλέον το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Flix Team
Berlinale 2018: Αυτές είναι οι ταινίες που διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αρκτο!

Με μια νέα ανακοίνωση, το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου δημοσίευσε και τις τελευταίες προσθήκες στη λίστα των ταινιών του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος που θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Αρκτο.

Από τις 24 συνολικά ταινίες του τμήματος, 19 θα διαγωνιστούν για τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης, ενώ οι υπόλοιπες θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος.

Διαβάστε περισσότερα: Berlinale 2018: Τι τηλεοπτικές σειρές θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ;

3 Days in Quiberon 607

3 Tage in Quiberon (3 Days in Quiberon) της Εμιλι Ατεφ | Γερμανία - Αυστρία - Γαλλία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Η σκηνοθέτης των «Molly’s Way» και «The Stranger in Me» επιστρέφει με μία αληθινή ιστορία: πώς το 1981 η Ρόμι Σνάιντερ (την ερμηνεύει η Μαρί Μπόμερ) εμπιστεύθηκε τον δημοσιογράφο Μάικλ Γιουργκς και τον φωτογράφο Ρόμπερτ Λέμπεκ για να επαναπλασάρει τον εαυτό της ως ηθοποιό και να ξεφορτωθεί μια για πάντα τη σκιά της «Πριγκίπισσας Σίσι». Η ταινία εστιάζει σε αυτή την τριήμερη επίσκεψη των εκπροσώπων του Τύπου στο σανατόριο όπου είχε καταφύγει η σταρ.

7 Days in Entebbe 607

7 Days in Entebbe του Χοσέ Παντίλα | ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία | Παγκόσμια Πρεμιέρα - Εκτός Συναγωνισμού

Κάτοχος Χρυσής Αρκτου για το «Tropa de Elite» του 2007, αλλά και σκηνοθέτης του ριμέικ του «RoboCop» (2014), ο Βραζιλιάνος Χοσέ Παντίλα επιστρέφει στην Μπερλινάλε με μια ταινία εμπνευσμένη από τα αληθινά γεγονότα μιας αεροπειρατείας σε πτήση της Air France από το Τελ Αβίβ στο Παρίσι, το 1976, και της ριψοκίνδυνης αποστολής διάσωσης που ακολούθησε. Πρωταγωνιστούν οι Ρόζαμουντ Πάικ, Ντάνιελ Μπρουλ, Εντι Μάρσαν και Λίορ Ασκενάζι.

Aga 607

Ága του Μίλκο Λαζάροφ | Βουλγαρία - Γερμανία - Γαλλία | Παγκόσμια Πρεμιέρα - Εκτός Συναγωνισμού

Ο Μίλκο Λαζάροφ, σκηνοθέτης της ελληνοβουλγάρικης «Αποξένωσης», με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου, αφηγείται την ιστορία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού Εσκιμώων που ζουν σε ένα ιγκλού με τον πατροπαράδοτο τρόπο των Ινουίτ. Οταν η κόρη τους επιστρέφει από την Ευρώπη, η σύγκρουση ανάμεσα στον σύγχρονο τρόπο ζωή και τις πατροπαράδοτες αξίες είναι αναπόφευκτη.

Season of the Devil 607

Ang panahon ng halimaw (The Season of the Devil) του Λαβ Ντίαζ | Φιλιππίνες | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Μετά τον θρίαμβο του «The Woman Who Left» στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα το 2016, ο Φιλιππινέζος auteur διεκδικεί για δεύτερη φορά τη Χρυσή Αρκτο που λείπει από τη συλλογή του, με το «The Season of the Devil». Και μπορεί να μην ξέρουμε ακόμη την ιστορία της καινούριας ταινίας του Λαβ Ντίαζ, ωστόσο σύμφωνα με την παραγωγό του φιλμ, Μπιάνκα Μπαλμπουένα, «το "The Season of the Devil" είναι ένα μιούζικαλ, ή αντι-μιούζικαλ, ή μια ροκ όπερα, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε».

Black 47 607

Black 47 του Λανς Ντέιλι | Ιρλανδία - Λουξεμβούργο | Παγκόσμια Πρεμιέρα - Εκτός Συναγωνισμού

Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης των «Μαμά Πετάξαμε τα Λεφτά» και «The Good Doctor» επιστρατεύει ένα δυνατό καστ (Χιούγκο Γουίβινγκ, Τζέιμς Φρέσβιλ, Στίβεν Ρία, Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Φρέντι Φοξ, Σάρα Γκριν) για να αφηγηθεί ένα δράμα που μας επιστρέφει στην εποχή του Μεγάλου Λιμού που έπληξε την Ιρλανδία στα τέλη του 19ου αιώνα. Ενας Ιρλανδός αξιωματικός στρατού, ο οποίος υπηρετούσε με τον Βρετανικό Στρατό, επιστρέφει στον τόπο του για να γίνει μάρτυρας μεγαλύτερης καταστροφής από την πείνα, από ό,τι από τον ίδιο τον πόλεμο.

Damsel 607

Damsel των Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ | ΗΠΑ | Διεθνής Πρεμιέρα

Οι δημιουργοί του «Kumiko, Τhe Treasure Hunter» επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Βερολίνου τέσσερα χρόνια μετά, με ένα comedy-western και με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Μία Γουασικόφσκα που θα κάνει την πρεμιέρα του στο Sundance. Η ιστορία ακολουθεί τον νεαρό Σάμιουελ, έναν πλούσιο και πρωτοπόρο έποικο που διασχίζει την αμερικανική Δύση για να φτάσει στον προορισμό και το στόχο του: να παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής του, Πηνελόπη. Μόνο που αυτή η «Οδύσσεια» δεν είναι σαν όλες τις άλλες: τα όρια μεταξύ ηρώων, κακών, αλόγων και κυράδων (damsels) γίνονται θολά...

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot 607

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot του Γκας Βαν Σαντ | ΗΠΑ | Διεθνής Πρεμιέρα

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς, ο Γκας Βαν Σαντ διαγωνίζεται στο Βερολίνο με το «Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot», που βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του καρτουνίστα και μουσικού Τζον Κάλαχαν, ο οποίος έγινε τετραπληγικός εξαιτίας ενός δυστυχήματος με το αυτοκίνητο που τον άφησε παράλυτο στα 21 του χρόνια. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κάλαχαν κρατά ο Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος επανασυνδέεται εδώ με τον Βαν Σαν 23 ολόκληρα χρόνια μετά το «To Die For», ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Τζόνα Χιλ, Ρούνεϊ Μάρα, Τζαν Μπλακ, Ούντο Κίερ, Μπεθ Ντίτο και Κιμ Γκόρντον.

Dovlatov 607

Dovlatov του Αλεξέι Γκερμάν Τζ. | Ρωσία - Πολωνία - Σερβία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

O Αλεξέι Γκερμάν Τζ. διεκδικεί για δεύτερη φορά τη Χρυσή Αρκτο, μετά το «Under Electric Clouds» του 2015, με μια ταινία που αφηγείται έξι μέρες από τη ζωή του συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάτοφ, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει το ταλέντο, την αξιοπρέπεια και την καλλιτεχνική του ταυτότητα στη Σοβιετική Ενωση των '70s, την ώρα που βλέπει τους καλλιτέχνες φίλους του να συνθλίβονται από το καταπιεστικό καθεστώς.

Eldorado 607

Eldorado του Μάρκους Ιμχουφ | Ελβετία - Γερμανία | Παγκόσμια Πρεμιέρα - Εκτός Συναγωνισμού

Ο σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ «The Boat Is Full» και «More Than Honey» ξαναπιάνει το θέμα των μεταναστών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (όπως είχε κάνει και με το «The Boat Is Full»), συγκρίνοντας τη σημερινή συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι στο προσφυγικό, ακολουθώντας τις ιστορίες ανθρώπων που κατέφυγαν στις χώρες της Μεσογείου, στο Λίβανο, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Eva 607

Eva του Μπενουά Ζακό | Γαλλία - Βέλγιο | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Παλιός γνώριμος της Μπερλινάλε και συνήθης ύποπτος των απανταχού φεστιβάλ, ο Μπενουά Ζακό επιστρέφει στο Βερολίνο και επιστρατεύει τη μοναδική Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Γκασπάρ Ουλιέλ για να αφηγηθεί τη συνάντηση ενός θεατρικού συγγραφέα με μια μυστηριώδη γυναίκα, όταν εκείνος αναζητά καταφύγιο σε ένα σαλέ κατά τη διάρκεια μιας βίαιης χιονοθύελλας. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Χάντλεϊ Τσέιζ, το οποίο είχε διασκευάσει κινηματογραφικά και ο Τζόζεφ Λόουζι, το 1962, με πρωταγωνιστές τους Ζαν Μορό και Στάνλεϊ Μπέικερ.

Figlia mia 607

Figlia mia (Daughter of Mine) της Λάουρα Μπισπούρι | Ιταλία - Γερμανία - Ελβετία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Μια κόρη διχάζεται ανάμεσα στις δύο μητέρες της, εκείνη που την μεγάλωσε με αγάπη και τη βιολογική της μητέρα που τώρα την διεκδικεί πίσω. Μετά το πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την «Ορκισμένη Παρθένα», η Λάουρα Μπισπούρι βρίσκει και πάλι μια θέση στο διαγωνιστικό τμήμα του Βερολίνου, με πρωταγωνίστριες την Αλμπα Ρορβάχερ και τη Βαλέρια Γκολίνο.

Las herederas 607

Las Ηerederas (The Heiresses) του Μαρκέλο Μαρτινέσι | Παραγουάη - Γερμανία - Ουρουγουάη - Νορβηγία - Βραζιλία - Γαλλία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Δύο 60χρονες γυναίκες, κληρονόμοι περιουσιών στην Παραγουάη, έρχονται αντιμέτωπες με έναν νέο νόμο που δεν επιτρέπει στα άτομα άνω των 60 να γίνονται αποδέκτες κληρονομιάς. Οταν η μία μπαίνει φυλακή για χρέη, η άλλη θα προσπαθήσει να βρει τρόπους μέσα στο σύστημα για να την ελευθερώσει. Ο Μαρτινέσι ακολουθεί το νήμα της νομοθεσίας και των ηθικών αξιών της χώρας του τα τελευταία χρόνια, έπειτα από μία σειρά από δικτατορίες που αλλοίωσαν τον κοινωνικό τους ιστό.

In den Gängen 607

In den Gängen (In the Aisles) του Τόμας Στούμπερ | Γερμανία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Ο νεαρός Κρίστιαν ξεκινά να δουλεύει σε ένα σουπερμάρκετ και βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν νέο, άγνωστο κόσμο. Τρίτη μεγάλου μήκους ταινία για τον Γερμανό σκηνοθέτη Τόμας Στούμπερ, με βασικό ατού την παρουσία της υπέροχης Σάντρα Χίλερ του «Toni Erdmann».

isle of dogs 607

Isle of Dogs του Γουές Αντερσον | ΗΠΑ - Γερμανία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Η νέα animation ταινία του Γουές Αντερσον θα ανοίξει για δεύτερη φορά το Φεστιβάλ Βερολίνου, μετά το «Ξενοδοχείο Grand Budapest», ταινία έναρξης του 2014 που κέρδισε και την Αργυρή Αρκτο εκείνης της χρονιάς. Ο Αντερσον είχε βρεθεί στο διαγωνιστικό τμήμα και με την «Οικογένεια Τένενμπάουμ» και με το «The Life Aquatic with Steve Zissou», και τώρα θα είναι υποψήφιος για μια ακόμη φορά για τη Χρυσή Αρκτο με τις stop-motion περιπέτειες ενός δωδεκάχρονου αγοριού που αναζητά απεγνωσμένα τον σκύλο του, όταν όλα τα σκυλιά της Μεγκασάκι Σίτι εξορίζονται σε ένα νησί σκουπιδότοπο.

Khook 607

Khook (Pig) του Μάνι Χαγκίγκι | Ιράν | Παγκόσμια Πρεμιέρα

O Ιρανός σκηνοθέτης του «Ενας Δράκος Ερχεται» (το οποίο είχε κάνει την πρεμιέρα του στο Βερολίνο το 2016) διεκδικεί κι αυτός τη Χρυσή Αρκτο με μία ιδιαίτερη ιστορία και με πρωταγωνίστρια την Λέιλα Χατάμι («Ενας Χωρισμός»).

La Praire 607

La Ρrière (The Prayer) του Σεντρίκ Καν | Γαλλία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Η νέα ταινία του Καν («Red Lights», «Μια Καλύτερη Ζωή», «L'Εnnui») με πρωταγωνιστές τους Αντονι Μπαχόν, Ντάμιεν Σαπέλ, Λουίζ Γκρίνμπεργκ, Χάνα Σιγκούλα.

Mein Bruder 607

Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot του Φίλιπ Γκρόνινγκ | Γερμανία - Γαλλία - Ελβετία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Ο σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Into Great Silence», Φίλιπ Γκρόνινγκ, ετοιμάζεται να σοκάρει το φετινό Φεστιβάλ με μια ιστορία ενηλικίωσης και αιμομιξίας ανάμεσα σε δύο δίδυμα αδέλφια.

Museo 607

Museo (Museum) του Αλόνσο Ρουιζπαλάσιος | Μεξικό | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Μεξικανού Αλόνσο Ρουιζπαλάσιος, ο οποίος είχε κερδίσει το βραβείο καλύτερου ντεμπούτου στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2014 με το «Güeros». Η δεύτερη ταινία του είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν τη δεκαετία του '80, γύρω από μια πολύκροτη υπόθεση κλοπής αρχαιολογικών κειμηλίων από το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας της Πόλης του Μεξικού, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου όταν ανακαλύφθηκε ότι υπεύθυνοι ήταν δυο νεαροί άνδρες από τα προάστια και όχι κάποια διεθνής σπείρα κακοποιών, όπως αρχικά πιστευόταν. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία του είναι εμπνευσμένη αισθητικά από το «Badlands» του Τέρενς Μάλικ και το «Walkabout» του Νίκολας Ρεγκ.

songwriter 607

Songwriter του Μάρεϊ Κάμινγκς | Ην. Βασίλειο | Παγκόσμια Πρεμιέρα | Εκτός Συναγωνισμού

Ο Μάρεϊ Κάμινγκς ακολουθεί τον... ξάδελφό του, τον ποπ σταρ Εντ Σίραν, καταγράφοντας όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια των συναυλιών του. Ο Σίραν θα περευρεθεί στην επίσημη πρώτη της ταινίας στην Berlinale.

Toppen Αv Ιngenting 607

Toppen Αv Ιngenting (The Real Estate) των Μανς Μάνσον και Αξελ Πέτερσεν | Σουηδία - Μεγάλη Βρετανία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Μία 68χρονη αποκτά μία πολυκατοικία και ξεκινά την περιπέτεια για να νοικιάσει και να πουλήσει τα διαμερίσματα. Μόνο που αυτό που φάνηκε αρχικά ως ευκαιρία ζωής τώρα αποδεικνύεται μία χαοτική περιπέτεια. Φιξιόν και ρεαλιστικά στοιχεία εμπλέκονται στην αφήγηση του πώς λειτουργεί η μεσιτική αγορά στη Σουηδία.

Touch Me Not 607

Touch Me Not της Αντίνα Πιντιλιέ | Ρουμανία - Γερμανία - Τσεχία - Βουλγαρία - Γαλλία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Με πρωταγωνιστές τους Τόμας Λεμαρκί («X-Men: Αποκαλύψη») και Λόρα Μπένσον («Crime Is Our Business»), η σκηνοθέτης μικρού μήκους και εικαστικός (που, παρά τη συνωνυμία, δεν έχει καμία σχέση με τον Λουσιάν Πιντιλιέ) κάνει τελικά στη φετινή Μπερλινάλε το ντεμπούτο που περιμέναμε στις Κάννες του 2017.

Transit 607

Transit του Κρίστιαν Πέτσολντ | Γερμανία - Γαλλία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Ο αγαπημένος του Φεστιβάλ Βερολίνου, Κρίστιαν Πέτσολντ («Yella», «Barbara», «Phoenix»), πατάει στο μυθιστόρημα της Αννα Σίγκερς για να αφηγηθεί άλλη μία ιστορία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παίζοντας ξανά με τις διπλές ταυτότητες και τις χαμένες πατρίδες.

Twarz 607

Twarz (Mug) της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα | Πολωνία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Η Πολωνή σκηνοθέτιδα των «In the Name of», «Body» και «Elles» επανέρχεται δριμύτερη στο φεστιβάλ που την ανέδειξε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο με την ιστορία ενός άνδρα που υφίσταται μεταμόσχευση προσώπου και βιώνει προβλήματα με την ταυτότητά του.

Unsane 607

Unsane του Στίβεν Σόντερμπεργκ | ΗΠΑ | Παγκόσμια Πρεμιέρα - Εκτός Συναγωνισμού

Η μυστηριώδης νέα ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ μοιάζει με ένα ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα από τον πάντα ανήσυχο και απρόβλεπτο σκηνοθέτη, το οποίο γυρίστηκε με i-Phone μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας. Τίποτα περισσότερο δεν είναι γνωστό για την υπόθεση του «Unsane» πέρα από το ότι πρόκειται για ταινία τρόμου. Πρωταγωνιστούν οι Κλερ Φόι («The Crown»), Τζόσουα Λέοναρντ, Τζέι Φαρόα, Τζούνο Τεμπλ και Εϊμι Ιρβινγκ.

utoya 607

Utoya, July 22 του Ερικ Πόπε | Νορβηγία | Παγκόσμια Πρεμιέρα

Ο Νορβηγός δημιουργός του «The King's Choice», επιστρέφει στην Berlinale μεταφέροντας στο σινεμά μια από τις πιο ζοφερές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της χώρας του: την τρομοκρατική επίθεση, σχεδιασμένη κι εκτελεσμένη από τον Αντερς Μπρέιβικ, το 2011 στο ειρηνικό νησάκι Ουτόγια της Νορβηγίας, που οδήγησε στον θάνατο 77 ανθρώπους.


Το 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 25 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα