Η Χάνα Ντόντα, κορίτσι ακόμα, ξεφεύγει από το πεπρωμένο της να γίνει σύζυγος και υπηρέτρια - ένα μέλλον που επιβάλλεται σε όλες τις γυναίκες στα απομακρυσμένα χωριά της Αλβανίας. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του θείου της, η Χάνα επικαλείται τον παλιό εθιμικό νόμο Κανούν και δίνει όρκο αιώνιας παρθενίας για να μπορέσει να κρατήσει όπλο και να ζήσει ελεύθερα όπως οι άνδρες. Για τους χωρικούς, η Χάνα γίνεται «ορκισμένη παρθένα» και παίρνει το όνομα Μαρκ. Ωστόσο, χρόνια αργότερα, τα δυσθεώρητα αλβανικά βουνά και η επιλογή της μοιάζουν πλέον με φυλακή. Ο Μαρκ αποφασίζει να ξεκινήσει για ένα ταξίδι που ανέβαλλε εδώ και χρόνια. Ταξιδεύει στην Ιταλία, διασχίζοντας τα σύνορα πολλών διαφορετικών κόσμων: αυτά που χωρίζουν την Αλβανία από την Ιταλία, το παρελθόν από το παρόν, το αρσενικό από το θηλυκό.

Βασισμένο σε μια απίστευτη και όμως αληθινή αλβανική παράδοση που θέλει τις γυναίκες να γίνονται ισότιμες με τους άντρες παρά μόνο αν αρνηθούν τη γυναικεία τους φύση, ζήσουν με τον τρόπο ενός άντρα και ορκιστούν να μην έχουν ποτέ σεξουαλικές σχέσεις (σύμφωνα με μελέτη του National Geographic υπάρχουν 102 «ορκισμένες παρθένες» σήμερα), το «Sworn Virgin» ξεκινάει με την ιστορία της Χάνα καθώς μετά από 10 χρόνια ζωής ως Μαρκ φτάνει στο Μιλάνο, δίνοντας μια ευκαιρία στη γυναίκα που κρύβει μέσα της.

Η διαδρομή της Χάνα/Μαρκ είναι υπαρξιακή, αλλά κυρίως είναι η διαδρομή μιας γυναίκας που δεν γνωρίζει τη σεξουαλικότητά της και με δειλά βήματα θα προσπαθήσει να την ανακαλύψει, γυρνώντας ωστόσο συχνά στην ασφάλεια του «όρκου» της ή διακινδυνεύοντας να μείνει για πάντα εγκλωβισμένη σε αυτόν. Για όση ώρα ο θεατής δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με την μυστηριώδη ηρωίδα/ήρωα, η Μπισπούρι αφηγείται και την ιστορία πριν από τον «όρκο», με φόντο την άγρια φύση της αλβανικής επαρχίας και τους κανόνες τιμής που ορίζουν τις τύχες των ανθρώπων της.

Για κάθε σκηνή από το παρελθόν που σε φέρνει αντιμέτωπο με μια «εξωπραγματική» αλήθεια, υπάρχει και μια σκηνή στο παρόν, όπου η Χάνα/Μαρκ ζει την αλήθεια ενός κόσμου που δεν γνωρίζει και μιας φύσης που απαρνήθηκε νωρίς, αναζητώντας και τότε και τώρα την ελευθερία της.

Γυναικεία ταινία, queer ύμνος, ένα εγχειρίδιο για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα, οδηγός επιβίωσης σε έναν κόσμο με ισχυρές macho καταβολές, μια σπουδή πάνω στα «φύλα» ή και τίποτα απ' όλα αυτά, το «Sworn Virgin» είναι πρωτίστως μια ιστορία «ενηλικίωσης» ενός κοριτσιού που δεν πρόλαβε να γίνει γυναίκα και που η πρωτοεμφανιζόμενη (γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο το κατόρθωμά της) Λάουρα Μπισπούρι κινηματογραφεί με όλη την τρυφερότητα και την βία που της αναλογεί, αφήνοντας την ηρωίδα της να ανιχνεύει τον γύρω της άγνωστο κόσμο με τη διστακτικότητα ενός αγριμιού που μπορεί να επιβιώσει στην άγρια φύση μια πρωτόγονης κοινωνίας αλλά όχι και στη ζούγκλα της πραγματικής ζωής.

Δικαιώνοντας τον τίτλο μιας από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς (βραβευμένη Φεστιβάλ Βενετίας για τις «Πεινασμένες Καρδιές» και πρωταγωνίστρια στα βραβευμένα στις Κάννες «Θαύματα» της αδερφής της, Αλίτσε Ρορβάκερ) της εποχής μας, η Αλμπα Ρορβάκερ δεν είναι μόνο η αρχή ή μέση και το τέλος του «Sworn Virgin».

Κάθε κίνηση του κορμιού της, το πιο ανεπαίσθητο βλέμμα της, ο τρόπος με τον οποίο υποδύεται το αγόρι και το κορίτσι μαζί - ένα χαμένο παιδί στην χώρα των εν δυνάμει θαυμάτων και κάθε γυναίκα που προσπαθεί να βρει τη θέση της σε έναν αφιλόξενο κόσμο, η μέθοδος με την οποία εξαφανίζεται σε έναν απαιτητικό και ριψοκίνδυνο ρόλο, η Ιταλίδα ηθοποιός είναι η σπαρακτική καρδιά μιας απλής, μελετημένης, βαθιά ανθρώπινης και ακόμη πιο βαθιά συγκινητικής ταινίας.

Οχι φυσικά επειδή είναι γυναικεία ταινία, αλλά γιατί πριν απ' όλα είναι μια σπουδαία ταινία.

Διαβάστε ακόμη: Η Αλμπα Ρορβάκερ μιλάει στο Flix για το όνειρό της να παίξει σε μια ταινία φαντασίας