Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ Δράμας

στα 10

Εμπειρος, ενεργός, νεανικός κι αιχμηρός, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος μοιράζεται με το Flix εντυπώσεις και προθέσεις.

Flix Team
Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ Δράμας

Η νέα του ταινία, το «Monday», είναι από εκείνες που περισσότερο ανυπομονούμε να δούμε (καλώς εχόντων των πραγμάτων), την ερχόμενη σεζόν. Μπορεί, όμως, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος να έχει υπογράψει ήδη τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες ως σκηνοθέτης («Bank Bang», «Wasted Youth», «Suntan») και πολλές ακόμα ως παραγωγός, αλλά η καρδιά του χτυπά με ρυθμό... μικρού μήκους.

Περιμένω να δω ταινίες που θα με εμπνεύσουν, θα με σοκάρουν, θα με συγκινήσουν, ταινίες που θα με κάνουν να ζηλέψω για το ότι δεν είμαι πια μικρομηκάς.»

Η απόφαση του 43ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μικρού Μήκους Δράμας και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του, Γιάννη Σακαρίδη, να αναθέσει τα καθήκοντα του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα στον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, μας βρίσκει με χαμόγελο, προφανώς και τους διαγωνιζόμενους δημιουργούς.

Διαβάστε ακόμη: Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Γιάννης Σακαρίδης, μιλάει στο Flix

Οπως δηλώνει ο ίδιος, «Οταν ακόμα φανταζόμουν ότι μια μέρα θα έκανα ταινίες, το Φεστιβάλ της Δράμας έμοιαζε ένα άπιαστο όνειρο. Αυτό θα μας έδινε φόρα για να τολμήσουμε να ονειρευτούμε μεγαλύτερα φεστιβάλ. Το επισκέφθηκα ως φοιτητής για να δω τι συνέβαινε στον κόσμο, κι αργότερα ως διαγωνιζόμενος σκηνοθέτης (δύο φορές), ως παραγωγός ή ως κινηματογραφιστής που κάνει τη βόλτα του για να δει τις ταινίες των φίλων του μερικές φορές ακόμα. Μετά άρχισαν τα μεγαλύτερα ταξίδια με τις μεγάλου μήκους μου σε πιο μακρινά φεστιβάλ, και για πάνω από δέκα χρόνια δεν μπήκα στο τρένο για τη Δράμα. Φέτος επιστρέφω για να θαυμάσω τις ταινίες των νέων σκηνοθετών που σύντομα θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, και επιστρέφω ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, με πολύ καλή παρέα που θ’ ανακοινωθεί σύντομα.»

δράμα

Tο Flix μίλησε με τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και τον ρώτησε αν η πρόταση να προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής είναι πρόσκληση ή πρόκληση. Τι θα αναζητήσει στο σινεμά της νέας γενιάς Ελλήνων κινηματογραφιστών, τι περιμένει να δει, πώς θα πλησιάσει τις ταινίες τους, πώς θα τις «κρίνει».

«Την πρόταση μού την έκανε one of my peers, όπως λέμε και στο χωριό μου, ο Γιάννης Σακαρίδης, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί, έχουμε ξενυχτήσει κι έχουμε ονειρευτεί, κι αυτό έκανε την πρόσκληση ακόμα πιο τιμητική,» μας είπε ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος. «Η χαρά μου είναι μεγάλη και ανυπομονώ να επιστρέψω εκεί όπου όλοι κάναμε τα πρώτα μας βήματα. Περιμένω να δω ταινίες που θα με εμπνεύσουν, θα με σοκάρουν, θα με συγκινήσουν, ταινίες που θα με κάνουν να ζηλέψω για το ότι δεν είμαι πια μικρομηκάς. Δεν νιώθω ότι θα κρίνουμε ταινίες. Νιώθω ότι θα απολαύσουμε ταινίες και μετά θα τις συζητήσουμε σαν να παίζουμε ένα δημιουργικό παιχνίδι. Αυτό που θέλω, και που θα ζητήσω κι από τα υπόλοιπα μέλη, είναι να είμαστε ανοιχτοί στο να πάθουμε πλάκα με κάτι, να παθιαστούμε και ας μην είναι "άρτιο" με την ακαδημαϊκή έννοια ή σε τεχνικό επίπεδο. Να δούμε κάποια ταινία που οι δημιουργοί τόλμησαν, που πήραν ρίσκα, που στην πραγματικότητα όταν την έφτιαχναν ένιωθαν ότι πρέπει να γίνει γιατί δεν μπορεί να μην γίνει, χωρίς να ελπίζουν σε βραβεία και τιμές.»

ποστερ δράμα 2020

Οι ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος που θα δει η φετινή Κριτική Επιτροπή, επιλέχθηκαν από μια προκριματική επιτροπή που, για πρώτη φορά, δεν αποτελούνταν από την Κριτική της προηγούμενης χρονιάς, αλλά [από τους Σοφία Εξάρχου, Γιώργο Μακρή, Αφροδίτη Νικολαϊδου, Παναγιώτη Φαφούτη και Γιάννη Σακαρίδη. Το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα γίνει στην όμορφη πόλη του Βορρά (στο βαθμό που θα το επιτρέψουν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία), από τις 20 ως τις 26 Σεπτεμβρίου 2020.

Περισσότερα για το Φεστιβάλ Δράμας 2020: