Φεστιβάλ / Βραβεία

Αnimasyros 6.0: Francorama!

στα 10

Από απόψε η Σύρος θα μοιάζει με ζωγραφιά: ξεκινά το animasyros 6.0, το έκτο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων! Σήμερα το Flix κάνει focus στο Francorama!

Αnimasyros 6.0: Francorama!
«Une Vie de Chat»

To animasyros 6.0 ξεκινά σήμερα στην Ερμούπολη της Σύρου! Σας έχουμε μιλήσει αναλυτικά για το πρόγραμμα και σας έχουμε παρουσιάσει μία συνέντευξη με τον Αγγελο Σπάρταλη, του σκηνοθέτη της μεγάλης πρεμιέρας του φεστιβάλ, «Aπό τη Γη στη Σελήνη».

Σήμερα θα κάνουμε focus στο μεγάλο, χορταστικό αφιέρωμα Francorama, που παρουσιάζει τις διάσημες και πρωτοποριακές γαλλικές σχολές animation «Ecole Nationale Superieure des Artes Decoratifs» και «Gobelins», καθώς και την εταιρία παραγωγής «Autοur De Minuit».

1«Le Ballet»

Gobelins: l’école de l’image

Διεθνώς καταξιωμένη, ριζοσπαστική, και καταξιωμένη ανάμεσα στους visual arts πρωτοπόρους, η σχολή Gobelins: l’école de l’image είναι αφιερωμένη στην τέχνη της εικόνας και αποτελεί μέρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Παρισιού. Η σχολή περιλαμβάνει τμήματα εκπαίδευσης για φοιτητές και επαγγελματίες σε όλες τις θέσεις εργασίας στους τομείς των πολυμέσων (web design, διαδραστικά έργα), της φωτογραφίας, των γραφικών τεχνών, του βιομηχανικού σχεδίου, της εκτυπωτικής τέχνης, των οπτικοακουστικών και του animation.

Ιδρύθηκε πριν από 30 περίπου χρόνια, με σκοπό να παράσχει στους καλλιτέχνες τα αναγκαία εφόδια για την επαγγελματική τους απορρόφηση στην αναδυόμενη τότε γαλλική βιομηχανία του κινηματογράφου των κινουμένων σχεδίων. Από τότε έως σήμερα, πολλοί απόφοιτοι της σχολής Gobelins εργάζονται στα μεγαλύτερα στούντιο σε όλο τον κόσμο (Walt Disney Animation Studios, Universal Studios, Hanna Barbera, Pixar, DreamWorks Animation και Warner Bros). Σύγχρονα παραδείγματα: ο Pierre Coffin σκηνοθέτης του «Despicable Me» ή ο Bibo Bergeron, ο σκηνοθέτης των «A Monster in Paris», «Road to El Dorado» και «Shark Tale».

Ως δείγμα γραφής της σχολής Gobelins: l’école de l’image θα προβληθεί η ταινία «Le Ballet» του Λουίς Τομά.

2«Η Ζωή και ο Θάνατος του Επιφανούς Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν»

Ecole Nationale Superieure des Artes Decoratifs

H σχολή ENSAD (Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs) χρονολογείται από το 1766, όταν η Ελεύθερη Βασιλική Σχολή Σχεδίου ιδρύθηκε για την προώθηση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις τέχνες και τη βελτίωση της ποιότητας των βιομηχανικών προϊόντων.

Σήμερα, η σχολή προσφέρει ένα πενταετές πρόγραμμα σπουδών σε δέκα ειδικότητες και ένα μεταπτυχιακό ερευνητικό πρόγραμμα. Η διδασκαλία του animation - που αποτελεί έναν από τους δέκα τομείς ειδικοτήτων - ξεκίνησε το 1966.Το τμήμα κινουμένων σχεδίων πήρε τη σημερινή του μορφή το 1995, όταν αρκετοί φοιτητές ζήτησαν την ίδρυση ενός ξεχωριστού τμήματος αφιερωμένου στο animation, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί πλήρες πρόγραμμα σπουδών.

Ο εκπαιδευτικός στόχος της σχολής είναι η δημιουργικότητα. Oι μαθητές ενθαρρύνονται να εφεύρουν νέες μορφές και να θέσουν την προσωπική οπτική τους, στο πλαίσιο της τρέχουσας πραγματικότητας και της διεθνούς δημιουργίας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία. Το διδακτικό προσωπικό ενθαρρύνει την αμφισβήτηση αφήνοντας την πρωτοβουλία στο μαθητή. Κάθε έργο διαμορφώνεται μέσα από τη συζήτηση. Η ατομική μεταχείριση του κάθε έργου αντικατοπτρίζεται στην ποικιλομορφία των ταινιών.

Το πρόγραμμα που η σχολή παρουσιάζει στο animasyros 6.0 περιλαμβάνει μια επιλογή ταινιών από το τμήμα κινουμένων σχεδίων της ENSAD από τα τελευταία χρόνια: «Fouding or Νot Fouding», «Plato», «Les Αimants», «Frictions», «OTOP», «Vie et mort de l’ illustre Grigori Efimovitch Raspoutine», «Le 12éme Homme», «Le Τemps de l’ Αrbre».

3«Lonely Bones»

Autοur De Minuit

H εταιρεία παραγωγής Autοur De Minuit ιδρύθηκε το 2001 από τον Nicolas Schmerkin, ενώ το 2004 πέρασε και στη διεθνή διανομή ταινιών. Με focus το πρωτοποριακό animation, σήμερα μετράει πάνω από 100 τίτλους. Ανάμεσά τους όσες θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και στο animasyros: το σκοτεινό «Lonely Bones» του Rosto, το τολμηρό «Oh Willy» των Emma De Swaef και Marc James Roels και το βραβευμένο με το Oscar μικρού μήκους animation των 82ων βραβείων Οσκαρ (2009) «Logorama» των H5/François Alaux, Hervé de Crécy και Ludovic Houplain.

3«Le Tableau»

Oλα τα βραβευμένα φιλμάκια του Francorama πλαισιώνονται επίσης από μεγάλου μήκους προβολές όπως την ταινία «Le Tableau» του Jean-Francois Laguionie, με τα εκπληκτικά χρώματα σε έναν πίνακα ζωγραφικής που ζωντανεύει προκειμένου να ολοκληρωθεί, καθώς και την «Une Vie de Chat» των Jean-Loup Felicioli & Alain Gagnol με τη… διπλή ζωή μιας μαύρης γάτας στο Παρίσι!

Το Flix από αύριο, που είναι και η πρεμιέρα του animasyros 6.0, θα βρίσκεται στην Ερμπούπολη για να σας στείλει χρώμα, έμπνευση και ατόφια μαγεία.

Περισσότερη animasyros: