Φεστιβάλ / Βραβεία

αniμasyroς 6.0: διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα κι ελάτε μαζί μας στη Σύρο!

στα 10

Από τις 26 ως τις 29 Σεπτεμβρίου, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων στη Σύρο, το αniμasyros 6.0, θα συγκεντρώσει στο νησί την αφρόκρεμα του κινηματογραφικού animation. Κι ένας από τους αναγνώστες του flix.gr θα είναι καλεσμένος!

Flix Team
αniμasyroς 6.0: διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα κι ελάτε μαζί μας στη Σύρο!

Με μεγάλη πρεμιέρα την πρώτη ελληνική animation ταινία μεγάλου μήκους, την ονειρική «Από τη Γη στη Σελήνη» του Αγγελου Σπάρταλη, 163 ταινίες από 31 συνολικά χώρες θα συμμετέχουν φέτος στο αniμasyros 6.0, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων που πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, στη Σύρο.

Τα δύο διαγωνιστικά του τμήματα επέλεξαν 82 συμμετοχές - το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί 42 ταινίες, ενώ το Φοιτητικό Πρόγραμμα 40. Ταυτόχρονα όμως θα τρέχουν 3 Πανοράματα - ένα με την αφρόκρεμα της animation κινηματογραφίας από όλο τον κόσμο, το δεύτερο που θα φιλοξενεί ξεχωριστά την άγνωστη για πολλούς δουλειά των ελλήνων δημιουργών και ένα τρίτο με ταινίες που δημιουργήθηκαν από παιδιά.

syros

Οσοι τυχεροί έχετε βρεθεί κάποια από τις πέντε προηγούμενες χρονιές στην Ερμούπολη της Σύρου, όταν πραγματοποιείται το αniμasyros, ξέρετε πολύ καλά τι εννοούμε όταν μιλάμε για ένα 4ήμερο μαγείας, δημουργίας, πολιτισμού. Γιατί υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο που συνοδεύει την ούτως ή άλλως ονειρική animation εικόνα όσων βλέπεις στην μεγάλη οθόνη: η ίδια η Σύρος. Το να παρακολουθείς κινηματογραφικό φεστιβάλ σ' ένα από τα πιο όμορφα νησιά του πλανήτη, σ' ένα ιστορικό θέατρο κόσμημα, κάτι βραδιές επίμονου καλοκαιριού δεν συγκρίνεται με πολλές διασημότερες φεστιβαλικές εμπειρίες. Για αυτό και φέτος φροντίζουμε να το ζήστε από κοντά!

Το αniμasyroς 6.0 προσφέρει και φέτος σε έναν αναγνώστη του flix.gr ένα πολύτιμο δώρο: το ταξίδι, τη διαμονή και τη διαπίστευση για να παρακολουθήσει ολόκληρο το Φεστιβάλ από κοντά!

UPDATE: Η κλήρωση έγινε και η Αγάπη Λιάκου είναι η τυχερή νικήτρια που θα μας συνοδεύσει στη Σύρο. Ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες του Flix για την μεγάλη και ενθουσιώδη συμμετοχή. Διαβάσαμε μία-μία όλες τις απαντήσεις σας και ευχόμαστε να το επαναλάβουμε και του χρόνου!

Ελάτε να γνωρίσουμε όμως από κοντά κάποια από τα διαγωνιζόμενα short films στα δύο τμήματα του αniμasyros 6.0, τα οποία ή έχουν ήδη χτίσει την καριέρα τους κερδίζοντας κοινό και κριτικούς σε διεθνή φεστιβάλ ή είναι «πρωτοεμφανιζόμενα». Μέλη της Κριτικής Επιτροπής για φέτος: ο Nicolas Schmerkin, ιδρυτής και διευθυντής της παρισινής art & innovative εταιρείας παραγωγής Autour De Minuit, ο Igor Prassel, διευθυντής της Animateka, του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σλοβενίας, και ο Γιώργος Τσαγγάρης, artistic director του Animafest Cyprus.

6.0 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ αniμasyros 6.0

«Boles» (Σλοβενία, 12΄30΄΄) της Σπέλα Τσάντεζ

1

Η ιστορία ενός μοναχικού νεαρού συγγραφέα κα της γριάς πόρνης του διπλανού διαμερίσματος που του ζητάει μία χάρη, σε Digital puppetry animation με εξαιρετική δουλειά στις κούκλες.

«Αποδημία»/«Apodemy» (Μ. Βρετανία, 5΄08΄΄) της Κατερίνας Αθανασοπούλου

2

Σε παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση και με Ελληνίδα δημιουργό που ζει και εργάζεται στην Αγγλία (μπείτε στο site της Κατερίνας Αθανασοπούλου για μία γενική εικόνα της δουλειάς της), η συμμετοχή της Μ. Βρετανίας είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρότζεκτ, με σιωπηλό, καίριο μήνυμα.

«Τέρας»/ Beast (Ελλάδα, 5΄50΄΄) του Κωνσταντίνου Χαϊδαλή

3

Σκοτεινό αλληγορικό παραμύθι ενηλικίωσης, μία συμμετοχή της Ελλάδας που θα συζητηθεί.

«Αγρίμι»/Feral (ΗΠΑ, 12΄46΄΄) του Ντάνιελ Σόζα

5

Η υπέροχη, λυρική, σκληρή και σπαραχτική αμερικανική υποψηφιότητα για Οσκαρ Μικρού Μήκους Animation στα φετινά βραβεία.

«Η Κικί του Μονπαρνάς»/Kiki of Montparnass (FR, 14΄27΄΄) της Αμελί Χαρότ

6

Η ιστορία της Αλίς Ερνεστίν Πρεν, που έμελλε να στιγματίσει το μεσοπολεμικό μποέμ Παρίσι ως η Κίκι του Μονπαρνάς, μία γυναίκα που υπήρξε ερωμένη διάσημων καλλιτεχνών και σύμβολο της γυναικείας σεξουαλικής απελευθέρωσης.

«Κυριακή»/Dimanche (Καναδάς, 9΄48΄΄) του Πάτρικ Ντογιόν

4

Αυτή ήταν η οσκαρική υποψηφιότητα του Καναδά στην κατηγορία Μικρού Μήκους Animation για το 2012. Mπορείτε να τη δείτε στο site τουυ σκηνοθέτη.

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε το επίσημο website του αniμasyros.