Φεστιβάλ / Βραβεία

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Οι Σκάλες ΙΙ – Η Τελευταία Ευκαιρία». Ποιος χρειάζεται νόμους όταν έχει μια κάμερα;

στα 10

Η διάσημη, πια, τηλεοπτική μίνι-σειρά ντοκιμαντέρ «The Staircase» αποκτά ένα δεύτερο μέρος, με την έλευση νέων στοιχείων στην υπόθεση Μάικλ Πίτερσον κι η τηλεόραση τεκμηρίωσης αποκτά μια ακόμα αφορμή να κόψει την ανάσα.

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Οι Σκάλες ΙΙ – Η Τελευταία Ευκαιρία». Ποιος χρειάζεται νόμους όταν έχει μια κάμερα;

Ο Ζαν-Ξαβιέ ντε Λεστράντ σπούδασε δημοσιογραφία και νομικά πριν δουλέψει στην τηλεόραση. Οι καταβολές του ήταν προφανείς και στην προηγούμενη δουλειά του, το «Murder on a Sunday Morning», για το οποίο κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2001. Η δημοτικότητά του όμως ανέβηκε κατακόρυφα με τη μίνι-σειρά «The Staircase» του 2004, οκτώ 45λεπτων επεισοδίων, που προβλήθηκαν πρώτα από το Sundance Channel και μετά από το BBC και άλλα διεθνή τηλεοπτικά κανάλια, αλλάζοντας μια για πάντα την ιστορία του μέσου.

Το 2001, ο συγγραφέας Μάικλ Πίτερσον, κάτοικος της Βόρειας Καρολίνας, τηλεφώνησε στην άμεσο δράση για να ζητήσει βοήθεια: η γυναίκα του Καθλίν, μετά από αρκετά ποτήρια κρασί, είχε πέσει στις σκάλες του σπιτιού και δεν ανέπνεε πια. Η έρευνα που ακολούθησε οδήγησε στη σύλληψη του Πίτερσον με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης και στην καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη. Ο ντε Λεστράντ και το συνεργείο του, μόλις δέκα μέρες μετά το μοιραίο συμβάν, ζήτησε και απέκτησε πρόσβαση δίπλα στον Πίτερσον, τα πέντε του παιδιά, το δικηγόρο και την ομάδα υπεράσπισής του, το δικαστήριο, το κρατητήριο, καλύπτοντας κάθε εκατοστό και κάθε δευτερόλεπτο των εξελίξεων.

stair02

Η οπτική του ήταν και είναι ξεκάθαρα υπέρ του κατηγορούμενου, σε μια απόλυτη εφαρμογή της θεωρίας πως ό,τι βλέπει ο θεατής στην τηλεόραση, το πιστεύει χωρίς δεύτερη σκέψη. Ειδικά όταν πρόκειται για τόσο εκπληκτική τηλεόραση, που σε κάνει να ξεχνάς ότι πρόκειται για ντοκιμαντέρ και σε βάζει σε μια κατάσταση πρωτοφανούς αγωνίας για τις εξελίξεις, σα να παρακολουθείς χιτσκοκικό δικαστικό δράμα στο σήμερα, σε συνδυασμό με «Τόλμη και Γοητεία».

stair03

Η νέα ταινία του ντε Λεστράντ, «Οι Σκάλες ΙΙ – Η Τελευταία Ευκαιρία», ξανανοίγει το φάκελο του Μάικλ Πίτερσον, μια και νέα στοιχεία αμφισβητούν την αξιοπιστία της προηγούμενης δίκης του και ο κατηγορούμενος έχει τη δυνατότητα για νέα έφεση. Συναρπαστική αλλά και χειριστική όσο και η πρώτη σειρά ταινιών, είναι η τέλεια αφορμή για να αναζητήσετε όλο το πρώτο μέρος που κυκλοφορεί πια στην αγορά (και προβλήθηκε ολόκληρο στη διάρκεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) και να βυθιστείτε σ’ ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ, βγαλμένο κυριολεκτικά από τη ζωή, το θάνατο και το μεγαλείο του reality TV!

Η ταινία «Οι Σκάλες ΙΙ – Η Τελευταία Ευκαιρία» προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή, 24 Μαρτίου, στις 20.00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.


Διαβάστε περισσότερα για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης