Τι είναι η πατρίδα μας; Σίγουρα όχι πια αυτά που είχε στο μυαλό του ο Ιωάννης Πολέμης. Πέντε ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προσπαθούν ν’ αποτυπώσουν τι σκέφτονται και πώς ζουν οι πολίτες της Ελλάδας σήμερα, της Ελλάδας της κρίσης, όπου το ευ ζην έχει ξεχαστεί στον αγώνα για τα προς το ζην.
Σκορπισμένα σε διαφορετικά σημεία της χώρας και ακολουθώντας άλλη, το καθένα, προσέγγιση, τα πέντε ντοκιμαντέρ συνομιλούν με πραγματικούς ήρωες, «μικρούς» ανθρώπους που, άλλοτε με οργή κι άλλοτε με χιούμορ, προσπαθούν να επιτύχουν τα αυτονόητα. Και δε θα υπήρξε στιγμή καλύτερη από το σήμερα, για να συναντήσουν αυτές οι ταινίες το κοινό που τις τροφοδότησε. Τα γνωρίζουμε παρακάτω, μέχρι να τα συναντήσουμε από κοντά, στις αίθουσες του Φεστιβάλ.
«Στο Λύκο» των Αράν Χιους και Χριστίνας Κουτσοσπύρου
Μόλις πριν ένα μήνα προβλήθηκε στο Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου, αποκτώντας έντονη και άμεση επικοινωνία με το διεθνές κοινό. Γυρισμένο στη διάρκεια δύο χρόνων σε ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, το «Στο Λύκο» είναι ένα ιδιόρρυθμο μείγμα ρεαλισμού και μυθοπλασίας που αποτυπώνει ανατριχιαστικά τι σημαίνει να βρίσκεσαι εκτός των αστικών κέντρων στην Ελλάδα του σήμερα. Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, το «Στο Λύκο» παρακολουθεί τις ζωές δύο οικογενειών που προσπαθούν να επιβιώσουν με τους ίδιους του κατοίκους του χωριού να υποδύονται τους εαυτούς τους και την κάμερα των Αράς και Κουτσοσπύρου να τους ακολουθούν σε ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό μέσα στο απόκοσμο, άλλοτε αφιλόξενο και άλλοτε οικείο ορεινό τοπίο μιας άγνωστης Ελλάδας. Δείτε το τρέιλερ, διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσαν οι σκηνοθέτες στο Flix και διαβάστε τη γνώμη του Flix μετά την προβολή της ταινίας στο Βερολίνο.
«Living in Interesting Times» των Ελισάβετ Λαλουδάκη και Μάσιμο Πιτσοκάρο
Οι δημιουργοί του θαυμάσιου περσινού «Perah Istar», ρίχνουν τη ματιά τους στη μελαγχολική Αθήνα, όπου τέσσερις χαριτωμένοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την άγρια πραγματικότητα μιας χώρας σε απορύθμιση. Αγωνίζονται για τα αυτονόητα, συμβιβάζονται με τα παράδοξα, ζουν στην Ελλάδα όπου τα όρια της κωμωδίας και της τραγωδίας συχνά συγχέονται. Ο υποψήφιος βουλευτής ισορροπεί ανάμεσα στην κομματική πειθαρχία, τον αριστερό φιλελευθερισμό και τις άβολες αλήθειες. Ο απλήρωτος εργαζόμενος διαχειρίζεται την απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα και το αντιγερμανικό του μένος με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Και οι άλλοι δύο, απλώς περισσεύουν. Είναι καλλιτέχνες, ένα ζευγάρι τρυφερών ονειροπόλων. Λένε ότι το να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς είναι κατάρα. Η ταινία, παρεμβάλλοντας στην αφήγηση παράσιτα από τηλεοπτικά «επίκαιρα», υπενθυμίζει ότι πρόκειται απλώς για τη ζωή: βυθισμένη στη θλίψη και την οργή, αλλά γεμάτη ενέργεια και αναπάντεχο κουράγιο. Δείτε το τρέιλερ.
«Ομορφιές και Δυσκολίες (Μίτσιγκαν)» του Κίμωνα Τσακίρη
Ο σκηνοθέτης που με το «Sugar Town» έδωσε πρόσωπο (και απίθανες κωμικές και τραγικές εικόνες) στην ελληνική κατάρρευση, συναντά μια ξεχωριστή – ή όχι και τόσο – προσωπικότητα. Ο Δημήτρης Τσίγγανος (γνωστός και ως «Μίτσιγκαν») είναι ένας Ελληνας «καουμπόι», ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες φάρμες στη Μεσσηνία, με την ονομασία «Ομορφιές και Δυσκολίες». Ο Μίτσιγκαν λέει ότι αυτό είναι και το μότο του στη ζωή, μέχρι που φτάνει η στιγμή να το επιβεβαιώσει στη πράξη. Στην αρχή όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, μέχρι που η οικονομική αλλά και η προσωπική κρίση που αντιμετωπίζει, τον κάνουν να αμφισβητήσει την μέχρι τώρα πορεία του στη ζωή και να ξεκινήσει ένα ταξίδι για να συναντήσει παλιούς φίλους αλλά και άγνωστους ανθρώπους. Στην πορεία του αυτή, συλλέγει ιστορίες με Ομορφιές και Δυσκολίες από μια χώρα που δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια... Δείτε το τρέιλερ.
«Απληστον Κέρδος» του Γιάννη Καρυπίδη
Ο μαχητικός ντοκιμαντερίστας στρέφει τη ματιά του στην Ελλάδα, με μια περιήγηση στους τόπους της επικείμενης καταστροφής, με ξεναγούς τους πρωτεργάτες της αντίστασης στις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη. Ενα χρονικό δεκαπενταετών αγώνων των κατοίκων ενάντια στο «Απληστον Κέρδος».
«Εξάντας: Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας» του Γιώργου Αυγερόπουλου
O βραβευμένος ήδη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Γιώργος Αυγερόπουλος εντοπίζει στα ενδότερα. H αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προβάλλεται ως η ενδεδειγμένη απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Tο ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική «Eldorado Gold». Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής, που χρόνια αντιστέκονται στη δημιουργία ορυχείου χρυσού στην περιοχή τους, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τις ωφέλειες να είναι λιγότερες από τις απώλειες. Ο «Θησαυρός της Κασσάνδρας» είναι μια ακτινογραφία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης.
Διαβάστε περισσότερα για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:
- 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 10 πράγματα που περιμένουμε: Το ντοκιμαντέρ «One Step Ahead» για τον Γιάννη Μπουτάρη
- 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Τα 10 πράγματα που περιμένουμε: To αφιέρωμα στον Πατρίσιο Γκουσμάν
- 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Τα 10 πράγματα που περιμένουμε: Το ντοκιμαντέρ «Valentine Road»
- To 15o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει με... μπαλέτο
- 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι Ελληνικές ταινίες!
- Ενας «Αόρατος Πόλεμος» στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!
- Αφιέρωμα στον Πατρίσιο Γκουσμάν στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
- 15 χρόνια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα αγαπημένα!
- Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σας προ(σ)καλεί να φωτογραφήσετε τη Θεσσαλονίκη!