Φεστιβάλ / Βραβεία

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι ενδιαφέροντες καιροί είναι κατάρα

στα 10

Το ντοκιμαντέρ των Ελισάβετ Λαλουδάκη και Μάσιμο Πιτσοκάρο, «Living in Interesting Times», συγκεντρώνει τις εικόνες της σημερινής Αθήνας όπως ακριβώς είναι: μπερδεμένη, αμήχανη, προβληματική και απροσδόκητα χαριτωμένη.

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι ενδιαφέροντες καιροί είναι κατάρα

Οι δυο σκηνοθέτες τράβηξαν την προσοχή μας ήδη από το περσινό φεστιβάλ, με την ταινία τους «Perah Istar» κι αυτό γιατί η δική τους απεικόνιση της ζοφερής πραγματικότητας αποφεύγει την γκρίνια, έχει μέσα της μια νότα αυτοσαρκασμού και δειλής αισιοδοξίας.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το νέο ντοκιμαντέρ του σκηνοθετικού διδύμου, το «Living in Interesting Times», που πραγματεύεται ότι οι «ενδιαφέροντες καιροί» είναι μαζί ευχή και κατάρα και συχνότερα το δεύτερο.

interesting

Τέσσερις ήρωες που ζουν στην Αθήνα, προσπαθούν ν’ ανταπεξέρθουν στην ελληνική κοινωνία της κρίσης, βάζοντας σε λειτουργία όση υπομονή τους έχει μείνει, ξυπνώντας το ζωοδόχο χιούμορ και κριτικάροντας όσα παράδοξα συμβαίνουν με καλοπροαίρετη απορία. Ο απλήρωτος γραφίστας ξεσπά το αντιγερμανικό του μένος με μια παραδοχή της γελοιότητάς του. Ο υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς μπουρδουκλώνεται μέσα στον ίδιο του τον ιδεαλισμό. Κι οι δυο καλλιτέχνες, ο εικαστικός και η μουσικός, μοιάζουν να ζουν σ’ ένα παράλληλο σύμπαν, όπου ο αέρας είναι κυριολεκτικά το υλικό απ’ το οποίο φτιάχνονται τα έργα τέχνης.

Η ταινία εκφράζει πιστά την αφέλεια που χαρακτηρίζει τους ίδιους τους σαστισμένους Ελληνες που, περνώντας τη δυσκολότερη περίοδο εδώ και δεκαετίες, βρίσκονται στο μεταίχμιο της τραγωδίας και της κωμωδίας, χωρίς να ξέρουν πώς να χειριστούν τις νέες συνθήκες στη ζωή τους. Κι αν για τους ίδιους του Ελληνες το φιλμ δεν είναι παρά μια αναπαραγωγή της καθημερινότητάς τους, στο κοινό του εξωτερικού, η ταινία θα μεταφέρει την πραγματική διάσταση μιας χώρας ταλαιπωρημένων ανθρώπων, που καθόλου δεν ήθελαν να ζουν σε «ενδιαφέροντες καιρούς», ήθελαν μόνο να ζουν και να περνούν καλά.

Η ταινία «Living in Interesting Times» προβάλλεται σε επανάληψη το Σάββατο, 23 Μαρτίου, στη 13.00, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.


Διαβάστε περισσότερα για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης