Ενημέρωση

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 10 πράγματα που περιμένουμε!

στα 10

To νούμερο 6: Το «Τhe Imposter» του Μπαρτ Λέιτον, ίσως το καλύτερο ντοκιμαντέρ της χρονιάς και σε κάθε περίπτωση μια από τις πιο συγκλονιστικές κινηματογραφικές εμπειρίες για όσα χωρίζουν την αλήθεια από το ψέμμα.

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 10 πράγματα που περιμένουμε!

Στην πραγματικότητα, το «Τhe Imposter» θα έπρεπε όχι μόνο να είναι υποψήφιο για Οσκαρ φέτος (ήταν στην λίστα των 15 ντοκιμαντέρ για την τελική πεντάδα), αλλά και να έχει φύγει με το βραβείο, γιατί είναι με διαφορά ένα από τα καλύτερα - αν όχι το καλύτερο - ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Στην ίδια πραγματικότητα, το «Τhe Imposter» είναι ένα ντοκιμαντέρ το οποίο πρέπει να δεις χωρίς να ξέρεις τίποτα για την συγκλονιστική ιστορία την οποία αφηγείται.

Οχι μόνο γιατί σε μια αποθέωση του σινεμά τεκμηρίωσης καταγράφει μια από τις πιο απίστευτες απάτες που δεν θα πιστεύετε ότι έχει συμβεί στ' αλήθεια, αλλά γιατί δίνοντας νόημα στο όρο «ντοκιμαντέρ» ξεκινάει με μια (έτσι κι αλλιώς συναρπαστική) ιστορία για να ανακαλύψει στην πορεία της έρευνάς του μια ακόμη πιο συναρπαστική. Και απείρως πιο τρομακτική.

1

Προσπαθώντας να μην αποκαλύψουμε περισσότερα απ' όσα πρέπει, το «Τhe Imposter» αφηγείται τα έργα και τις ημέρες του Γάλλου Φρεντερίκ Μπουρντάν και εστιάζει στην περίοδο της ζωής του, όταν υποδύθηκε πως είναι το χαμένο παιδί μιας οικογένειας από το Τέξας.

Στην προηγούμενη πρόταση βρίσκεται και το πρώτο κομμάτι αυτής της απίστευτης ιστορίας: Ο Μπουρντάν είναι Γάλλος, αλλά κανείς δεν αναρωτήθηκε όχι μόνο όταν έπεισε τις αρχές της Ισπανίας πως είναι ο Τεξανός Νίκολας Μπάρκλεϊ, αλλά και όταν η οικογένεια του χαμένου παιδιού τον δέχθηκε στο σπίτι της, γιορτάζοντας την επιστροφή του.

3

Ο,τι ακολουθεί στο «The Imposter» του Βρετανού Μπαρτ Λέιτον είναι ένα οδοιπορικό σε όλα όσα χωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα, την φαντασία από την πραγματικότητα, το φαινόμενο από το φαινομενικό σε ένα ιλιγγιώδες roller coaster που επιταχύνει κάθε φορά που στην οθόνη εμφανίζεται ο ίδιος ο Μπουρντάν, αλλά και τα μέλη της τεξανής οικογένειας, τα οποία - όπως συνειδητοποιούμε σχεδόν στη μέση του ντοκιμαντέρ - ενδέχεται να κρύβουν ένα μυστικό ακόμη πιο αποτρόπαιο από την εισβολή του Μπουρντάν στη ζωή τους.

To «The Imposter» έκανε την πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ του Σάντανς, κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μαϊάμι και το βραβείο Filmmaker's Awards στο Hot Docs!, ενώ συμμετείχε σε πολλά ακόμη διεθνή φεστιβάλ. Προτάθηκε για έξι British Independent Awards, για δύο BAFTA (κέρδισε το βραβείο καλύτερου βρετανικού ντεμπούτου) και ήταν στη λίστα των 15 ντοκιμαντέρ από τα οποία επιλέχθηκε η τελική πεντάδα των υποψήφιων ντοκιμαντέρ για τα Οσκαρ.

Σημαντικότερη από όλες τις παραπάνω διακρίσεις αλλά και τις εξαιρετικές κριτικές που πήρε το «The Imposter» είναι το γεγονός πως βρέθηκε σε πολλές από τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες του 2012 και κυρίως στη λίστα του Τζον Γουότερς, πράγμα που επιτείνει όσα πιστεύουμε για ένα ντοκιμαντέρ που κάνει την αληθινή ζωή να μοιάζει με ένα συναρπαστικό κομμάτι σινεμά!


Διαβάστε περισσότερα για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: