Φεστιβάλ / Βραβεία

Οδηγός Επιβίωσης για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

of 10

Εφτασε εκείνη η στιγμή που το μόνο που κάνεις είναι να χαζεύεις το ωρολόγιο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και να προσπαθείς να επιλέξεις ταινία. Το Flix σε βοηθάει να βρεις το σωστό δρόμο προς τη σωστή αίθουσα...

Οδηγός Επιβίωσης για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Με πλούσιο πρόγραμμα παρά τις αντίξοες συνθήκες, με αφιερώματα που φέρνουν πίσω τη χαμένη τέχνη της σινεφιλίας και μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας έρχεται μετεκλογικά για να αντιτάξει το σινεμά ως μοναδική λύση στην κρίση. Ξεκινάει με το υπέροχο «Youth» του Πάολο Σορεντίνο και κλείνει με τον Χρυσό Φοίνικα του 68ου Φεστιβάλ Καννών, το «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ, δίνοντας το στίγμα δύο από τις καλύτερες «πρεμιέρες» της χρονιάς.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Ακολουθεί ένας οδηγός επιβίωσης στα σημαντικότερα τμήματα και αφιερώματά του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας που φέτος διεξάγεται από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1&2, Odeon Οπερα 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Τεχνόπολη Δ.Α-Innovathens.

Sleeping Giant 607

Διεθνές Διαγωνιστικό

Δώδεκα ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου περιμένετε να τις ανακαλύψετε και μπαίνουν στην κρίση της επιτροπής νέων που θα δώσει τη φετινή Χρυσή Αθηνά αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Αυτές είναι το «Sleeping Giant» του Αντριου Σιβιντίνο από τον Καναδά (φωτό) που συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, το «How to Win at Checkers (Every Time)» του Τζος Κιμ που συγκαταλέγεται στις LGBT ανακαλύψεις της χρονιάς, το «You're Ugly Too» του Μαρκ Νούναν από την Ιρλανδία, το βραβευμένο για τη σκηνοθεσία του στο Φεστιβάλ του Σάντανς «The Summer of Sangaile» της Αλαντέ Καβαϊτέ από τη Λιθουανία, το «Degrade» από την Παλαιστίνη των Αραμπ και Τάρζαν Νάσερ, το «Im Labyrinth des Schweigens» του Τζούλιο Ρικιαρέλι από τη Γερμανία, το υβριδικό sci-fi ντοκιμαντέρ «Above and Below» του Νίκολας Στάινερ, το «Songs my Brother Taught Me» της Κλοέ Ζάο από το Φεστιβάλ του Σάντανς, το «El Incendio» του Χουάν Σνίτμαν από την Αργεντινή, το «La Mujer de los Perros» των Λάουρα Σιταρέλα και Βερόνικα Λίνας από την Αργεντινή, το «Bridgend» του Γιέπε Ρόντε από τη Δανία, το ντοκιμαντέρ «The Wolfpack» του Κρίσταλ Μοζέλ με βραβεία σε Σάντανς και Εδιμβούργο,

Mistress America 607

Πρεμιέρες

Το ντεμπούτο τους στις αίθουσες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα κάνουν μερικές από τις πλέον πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς: το «Life» του Αντον Κορμπέιν με τον Ρόμπερτ Πάτινσον και τον Ντέιν ΝτεΧάαν για μια από τις άγνωστες στιγμές στη ζώη του Τζέιμς Ντιν, το «Παραμύθι των Παραμυθιών» του Ματέο Γκαρόνε, το «Black Mass» με το oσκαρικό comeback του Τζόνι Ντεπ, το «Θυσιάζοντας ενα Πιόνι» του Εντουαρντ Ζούικ με τον Τόμπι Μαγκουάιαρ, το βραβευμένο στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες «Στην Αγκαλιά του Φιδιού», το βραβευμένο για τη σκηνοθεσία του στο 68ο Φεστιβάλ Καννών «Η Σιωπηλή Δολοφόνος» του Χου Χσιάο - χσιέν, το βραβευμένο στο Βερολίνο «El Club» του Πάμπλο Λαραΐν, το «Επιστροφή στην Ιθάκη» του Λοράν Καντέ και σε μια λίστα που δεν τελειώνει το - θέλω να το δω τώρα - «Mistress America» του Νόα Μπόμπακ με την Γκρέτα Γκέργουικ (φωτό).

la loi du marche 607

Ευρώπη Ετος Μηδέν

Με συγκεντρωμένες μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, το αφιέρωμα «Ευρώπη Ετος Μηδέν» κοιτάζει πίσω από τα δελτία ειδήσεων την καθημερινότητα μιας Ευρώπης σε απόλυτη κρίση. Ο Χρυσός Φοίνικας του 68ου Φεστιβάλ Καννών, το συγκλονιστικό «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ στρέφει το βλέμμα σε μια ιστορία επιβίωσης μεταναστών από τη Σρι Λάνκα στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, στο «Νόμο της Αγοράς» του Στεφάν Μπριζέ (φωτό) ο βραβευμένος στις Κάννες Βενσάν Λιντόν δίνει την ερμηνεία της χρονιάς στην ιστορία ενός άνεργου που θα πρέπει να ανατρέψει τους ηθικούς του κώδικες προκειμένου να διατηρήσει την εργασία του, στο «Με το Κεφάλι Ψηλά» της Εμανουέλ Μπερκό (που άνοιξε το 68ο Φεστιβάλ Καννών), ένα αγόρι θα μάθει να μεγαλώνει περπατώντας πάνω στα όρια της παραβατικότητας και της ανάγκης του να αγαπηθεί, στο «Hector» του πρωτοεμφανιζόμενου Τζέικ Γκάβιν, ο σπαρακτικός Πίτερ Μάλαν υποδύεται έναν άστεγο που θα ταξιδέψει από τη Σκοτία μέχρι το Λονδίνο για να προλάβει τα... Χριστούγεννα και στο «You're Ugly Too» του Μαρκ Νούναν ο Εϊντεν Γκίλεν του «Game of Thrones» δικαιώνει με τον πιο γλυκόπικρο όλους τους κατάδικους που ξεκινήσαν μια νέα ζωή μετά τον εγκλεισμό τους.

My Secret World: The Story of Sarah Records 607

Μουσική & Φιλμ

Το ξεσηκωτικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας βάζει στα ηχεία του διαγωνιστικού τμήματος το «My Secret World: Τhe Story of Sarah Records» της Λούσι Ντόουκινς για το σπουδαίο ανεξάρτητο label των The Field Mice, των Heavenly, των Secret Shine κ.ά., το «Danny Says» του Μπρέναν Τόλερ για τον Ντάνι Φιλντς, εγκέφαλο της Electra Records, το «Fresh Dressed» της Σασα Τζένκινς με τη μείξη μουσικής και μόδας και τις αυθεντίες των Κάνιε Γουέστ, Φαρέλ και Νας, το «Jaco» για την ιδιοφυία του Τζάκο Παστόριους, το «The Damned: Don't You Wish that We Were Dead» του Γουές Ορσόσκι για τους The Damned, το «My Friend Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη για την παράξενη και γοητευτική περίπτωση του Larry Gus και το «Imagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Dissapeared» του Στεφάν Σβίτερτ για το ανανεωτικό hyper-πρότζεκτ του Μπιλ Ντράμοντ. Εκτός διαγωνιστικού ξεχωρίζει φυσικά η τριλογία της Πενέλοπι Σφίρις «The Decline of Western Civilization» για την πανκ σκηνή των 80s, η live παράσταση του «The Wall» του Ρότζερ Γουότερς από το 2013, το «Written by Mrs. Bach» για το μυστικό γύρω από το γάμο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, το «B-Movie: Lust & Sound in West Berlin» των Γιοργκ Α. Χόπε, Κλάους Μεκ, Χάικο Λάνγκε για τα 70s της διχοτομημένης Γερμανίας και το «Wacken 3D» για το διάσημο open air heavy metal φεστιβάλ.

Σύμπτωμα 607

Ελληνικό Σινεμά

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το ελληνικό σίνεμα δίνει το παρών στις Νύχτες Πρεμιέρας με παγκόσμιες πρεμιέρες. Αναμεσά τους η νέα, τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Αγγελου Φραντζή «Σύμπτωμα» (φωτό), η «Μικρή Αρκτος» της Ελισάβετ Χρονοπούλου και τρεις ακόμη διαφορετικές προτάσεις made in Greece: το «Short Fuse» των Ανδρέα Λαμπρόπουλου και Κώστα Σκύφτα, το «The Republic» του Δημήτρη Τζέτζα και οι «Μαριονέτες» του Παντελή Καλατζή. Εκτός από τις ταινίες μυθοπλασίας, στο Φεστιβάλ θα προβληθούν και ντοκιμαντέρ που έχουν ήδη δημιουργήσει το δικό τους θόρυβο: η «Ολυμπία» του Σταύρου Ψυλλάκη, το «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, τα «Καλιαρντά» της Πάολας Ρεβενιώτη και τα «Ο Αμλετ στο Μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά», και «Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ» του Ηλία Γιαννακάκη.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ελληνική παρουσία στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Nicholas Roeg

Αφιέρωμα στον Νίκολας Ρεγκ

Πιο αντισυμβατικός και από το ίδιο του το σινεμά, ο Νίκολας Ρεγκ σφράγισε τα 70s με έναν τρόπο που ξεπερνάει το μύθο του «sex, drugs and rock 'n' roll» και αγγίζει σχεδόν την αυτούσια εμπειρία του να ζεις μέσα σε μια παραισθησιογόνα κατάσταση απόλυτης ψευδαίσθησης. Σινεμά με άποψη, που ανατρέπει τα κινηματογραφικά είδη και ανακαλύπτει από την αρχή τη σύνδεση του θεατή με την πραγματικότητα, το σινεμά του Νίκολας Ρεγκ συστήνεται στο Φεστιβάλ μαζί με τους ήρωές του: τον Μικ Τζάγκερ στη θρυλική «Performance», τον Ντέιβιντ Μπόουι στο «The Man Who Fell to Earth», τη Μέριλιν Μονρό στο «Insignificance», τον Αρτ Γκαρφάνγκελ στο «Bad Timing», τον Τζιν Χάκμαν στο «Eureka», έναν εμβληματικό Αβορίγινα στο «Walkabout» και τον ίδιο τον τρόμο στο κλασικό «Don't Look Now». Δεν χάνεται με τίποτα.

Shirley Clarke 607

Αφιέρωμα στη Σίρλεϊ Κλαρκ

Πρωτοπόρος και εμβληματική μορφή του πειραματικού σινεμά, η Αμερικανίδα Σίρλεϊ Κλαρκ θα έφτανε μέχρι τις υποψηφιότητες των Οσκαρ το 1960 με το «Skyscraper» κtαι θα υπέγραφε με θράσος το 1962 το «Μανιφέστο του Νέου Αμερικάνικου Σινεμά», αλλά η σαρωτική της παρουσία στο σινεμά όπως δεν το ξέραμε υπήρξε καθοριστική μέσα από το πλούσιο έργο της, ένα μείγμα τεκμηρίωσης και διπλής ανάγνωσης της πραγματικότητας. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν τα «The Connection» του 1961, το «Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World» του 1963, το «The Cool World» του 1964, το «Portrait of Jason» του 1967, το «Ornette: Made in America» του 1985 το και πέντε από τις πιο διάσημες μικρού μήκους ταινίες της, ανάμεσα στις οποίες και το «Skyscraper». Ανακαλύψτε την.

The Forbidden Room 607

Πανόραμα

Επιλεγμένες ταινίες απ' όλον τον κόσμο που (τουλάχιστον για την ώρα) δεν έχουν διανομή για τις ελληνικές αίθουσες σας προ(σ)καλούν να τις γνωρίσετε. Τολμήστε το «The Forbidden Room» του Γκάι Μάντιν (που επιστρέφει σε φόρμα - φωτό), το «Nasty Baby» με την (εδώ δραματική και εκπληκτική) Κρίστεν Γουίγκ, το «Unexpected» του Κρις Σουάνμπεργκ, το υπέροχο ιρανικό «Melbourne», το δισδιάστατο animation «Tout en haut du monde», το «Les Deux Amies» του Λουί Γκαρέλ που συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών και το «Elephant Song» του Σαρλ Μπιναμέ.

Green Room 607

Μετά τα Μεσάνυχτα

Για τους μυημένους αλλά και τους ανήσυχους, οι μεταμεσονύκτιες προβολές του Φεστιβάλ επιφυλάσσουν εκπλήξεις και μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, όπως το «The Green Room» του Τζέρεμι Σολνιέ (φωτό) που είχε εντυπωσιάσει με το «Blue Ruin», το τρομακτικό «The Hallow» του Κόριν Χάρντι και την ανθολογία animation τρόμου «Extraordinary Tales» με τους Κρίστοφερ Λι, Μπέλα Λουγκόζι, Ρότζερ Κόρμαν και Γκιγιέρμο ντελ Τόρο να δανείζουν τις φωνές τους σε φιλμ αφιερωμένα στον Εντγκαρ Αλαν Πόε.

The Other Side 607

Ντοκιμαντέρ

Κοιτώντας κατάματα την πραγματικότητα το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σπρώχνει τα όρια της τεκμηρίωσης με ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν παγκοσμίως, όπως το «The Other Side» του Ρομπέρτο Μινερβίνι που συμμετείχε στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών για την πιο σκοτεινή και «εθιστική» πλευρά του αμερικανικού ονείρου, το «Best of Enemies» των Μόργκαν Νέβιλ και Ρόμπερτ Γκόρντον για το θρυλικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ του Γκορ Βιντάλ με τον Ρεπουμπλικανό εκδότη Γουίλιαμ Μπάκλεϊ, το ήδη cult «Chuck Norris vs. Communism» της Ιλίνκα Καλουγκαράνου για την πιο διάσημη φωνή που ντούμπαρε όλους τους μεγάλους σταρ του σινεμά στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, το «Iris» - τελευταία ταινία του θρυλικό Αλμπερτ Μέιζλς για την εκκεντρική περσόνα της Αϊρις Απφελ, το «Tab Hunter Confidential» για την άνοδο και την πτώση του teen idol των 50s Ταμπ Χάντερ, το «In Transit» των Αλμπερτ Μέιζλς, Λιν Τρού, Νέλσον Γουόκερ, Μπεν Γου και Ντέιβιντ Ουσούι για τη διάσημη διαδρομή του τρένου Empire Builder που κάνει τη διαδρομή Σιάτλ-Σικάγο, το «The Black Panthers: Vanguard of the Revolution» του Στάνλεϊ Νέλσον για το επαναστατικό κίνημα που άλλαξε την Αμερική και το «Cartel Land» του Μάθιου Χάινεμαν που μοιάζει φαβορί για μια οσκαρική υποψηφιότητα για τον πόλεμο των ναρκωτικών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό.

Eytan Fox 607

Αφιέρωμα στον Εϊταν Φοξ

Συνδυάζοντας το γεγονός πως είναι ανοιχτά γκέι και αυστηρός κριτής της διαμάχης Ισραήλ - Παλαιστίνης, ο Ισραηλινός Εϊταν Φοξ κατάφερε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια να παραδώσει ένα έργο ανατρεπτικό, φτιαγμένο από ταμπού που κατεδαφίζονται και σύνορα που βρίσκουν τρύπες για να ενώσουν δύο αταίριαστους κόσμους. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν οι πιο διάσημες ταινίες του, το «Yossi & Jagger» του 2002, το «Walk on Water» του 2004, το «The Bubble» του 2006, το «Cupcakes» του 2013, το ντεμπούτο του «Time Off» από το 1990 και το σπονδυλωτό «Gotta Have Heart» του 1998, και το σίκουελ του «Yossi & Jagger» με τον τίτλο «Yossi» του 2012. Ο ίδιος ο Εϊταν Φοξ θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις ταινίες του.

In A Lonely Place 607

Ειδικές Προβολές

Τέσσερα καθαρόαιμα αριστουργήματα και μια ταινία που ίσως τελικά χρήζει περισσότερο της προσοχής μας προσγειώνονται στις Νύχτες Πρεμιέρας για να αποδείξουν την υπεροχή του πραγματικά σπουδαίου σινεμά. Το «In A Lonely Place» του Νίκολας Ρέι από το 1950 καθαρίζει μια για πάντα με το είδος του φιλμ νουάρ όταν αυτό συναντά το μελόδραμα και τις ανυπέρβλητες παρουσίες του Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ και της Γκλόρια Γκρέιαμ, το «Shoah» του Κλοντ Λανζμάν κατεδαφίζει κάθε τεκμηρίωση γύρω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τα 500 λεπτά του να είναι όλα απαραίτητα και συγκλονιστικά, το «Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles» της Σαντάλ Ακερμάν ορίζει από την αρχή τι σημαίνει μοντέρνο σινεμά, το «Society» του Μπράιαν Γιούζνα γράφει το δικό του (σπλάτερ) μανιφέστο πάνω στην καλή κοινωνία, ενώ το «54: The Director's Cut» του Μαρκ Κρίστοφερ που έκανε πρεμιέρα όπως το ήθελε ο δημιουργός του στο Φεστιβάλ του Βερολίνου αποδεικνύει πόσο κακό μπορεί να κάνει σε μια ταινία για το θρυλικό Studio 54 ο πουριτανισμός του Χόλιγουντ.

Yellow Fieber 607

Αφιέρωμα Τέχνη: Moving Future

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015–2017 «ΟΜΟΝΟΙΑ» παρουσιάζει στις 02/10/2015 και ώρα 20.00 το κινηματογραφικό πρότζεκτ των Ντάριο Ατζελίνι και Όλιβερ Ρέσλερ «Κατάληψη, Αντίσταση, Παραγωγή» (Occupy, Resist, Produce). Οι τρεις ταινίες αναφέρονται στα εργοστάσια RiMaflow (Μιλάνο), Officine Zero (Ρώμη) και Vio.Me. (Θεσσαλονίκη), αντίστοιχα. Σε ένα αφιέρωμα στη μεγαλύτερη έκθεση τέχνης στον κόσμο, τη «Documenta» που δημιουργήθηκε από τον θρυλικό επιμελητή τέχνης και αρχιτέκτονα, Άρνολντ Μποντ το 1955 στο Κάσελ της Γερμανίας με στόχο να φέρει τη χώρα στο προσκήνιο της σύγχρονης τέχνης, εξοστρακίζοντας και καταστέλλοντας μια για πάντα το πολιτιστικό σκότος που επέφερε ο ναζισμός, το Φεστιβάλ θα προβάλλει ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για τη Documenta 4 του 1968, τη τελευταία Documenta υπό την διεύθυνση του Άρνολντ Μπόντ. Ο εικαστικό Δημήτρης Αληθεινός επιλέγει σε ένα σπάνιο πρόγραμμα 8 ταινίες για την τέχνη, ανάμεσα στις οποίες το διάσημο «Hopper Vu Par» με σκηνοθέτες να αναβιώνουν τους πίνακες του Εντουαρντ Χόπερ, το «Παραλλαγές στο ίδιο Θέμα» της Αντουανέτας Αγγελίδη από το 1977, αλλά και το πρόσφατα διαγωνιζόμενο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο «Yellow Fieber» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (φωτό). Τέλος, η εικαστικός Κλειώ Γκιζελή θα παρουσιάσει πρωτότυπες κατασκευές, βασισμένες στο κινητοσκόπιο του Τόμας Εντισον και θα αποκαλύψει μυστικούς κόσμους, μικρογλυπτικής και animation τους οποίους θα μπορεί κάποιος να βλέπει μέσα από κλειδαρότρυπες, τοποθετημένες σε όλους τους κινηματογράφους του Φεστιβάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Διαβάστε ακόμη:

Νύχτες Πρεμιέρας 2015