Industry

Νέα (;) εποχή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

of 10

Με την παραίτηση του Πέτρου Μάρκαρη από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κορυφώνεται μια εποχή συγκρούσεων και πολιτικής αδράνειας που, με τις επικείμενες εκλογές, κάνει το τοπίο στο ΕΚΚ ακόμη πιο θολό.

Νέα (;) εποχή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Με επιστολή του στον Υπουργό Πολιτισμού ανακοίνωσε ο Πέτρος Μάρκαρης την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αναφερόμενος στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχουν λάβει οι σχέσεις μεταξύ των μελών του Δ.Σ.

Η αιτία της «εκρηκτικών» αυτών σχέσεων είναι γνωστή εδώ και καιρό και αφορά την επιλογή του Γενικού Διευθυντή από το Υπουργείο Πολιτισμού που δεν έγινε ποτέ. Μπορεί η ενεργή κινηματογραφική κοινότητα να ζήτησε επίμονα την παραμονή του Γρηγόρη Καραντινάκη στη θέση, αλλά το νέο Δ.Σ. (όπως είχε διοριστεί από τον προηγούμενο Υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο) θεώρησε πως οι διαδικασίες επιλογής του νέου Γενικού Διευθυντή θα έπρεπε να ακολουθήσουν τη νομότυπη οδό. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός, ξαναπροκηρύχθηκε διαγωνισμός, μέχρι που στο τέλος το Δ.Σ. πρότεινε ως Γενικό Διευθυντή τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρη Παπαδόπουλο. Παραλείποντας εδώ τις σε όλους γνωστές επιστολές που ανταλλάχθηκαν υπέρ και κατά του Χάρη Παπαδόπουλου, λίγο πριν το διορισμό του, ο Υπουργός Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε δεκτή την αντίρρηση του μέλους του Δ.Σ. Γιάννη Γλέζου για τη μη επιλογή του ως Γενικού Διευθυντή και κάπου εκεί προκηρύχθηκαν εκλογές. Στη συνέχεια ο Χάρης Παπαδόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του Υπουργού Πολιτισμού για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, κατηγορώντας τον για κατάχρηση εξουσίας και προσπάθεια συγκάλυψης οικονομικών ατασθαλιών στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ ένα εξώδικο βρίσκεται ήδη στα γραφεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου πάλι από τον Χάρη Παπαδόπουλο.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλο το παρασκήνιο γύρω από την επιλογή του νέου Γενικού Διευθυντή που κρατάει ήδη από το καλοκαίρι του 2014.

Ο Πέτρος Μάρκαρης αναφέρει στην επιστολή του πως η κατάσταση στο ΕΚΚ επιδεινώθηκε ραγδαία «όταν ο διορισμός δεν προχώρησε και επιπλέον τα πλειοψηφούντα μέλη πληροφορήθηκαν ότι ένα άλλο μέλος του ΔΣ είχε να υποβάλλει ενστάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να ενημερώσει το ΔΣ».

«Σήμερα η σύγκρουση αυτή έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των συνεδριάσεων του ΔΣ και έχει μεταφερθεί στους διαδρόμους του ΕΚΚ, όπου κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ένα μέλος να αποκαλεί το άλλο "προδότη" και το άλλο να απειλεί τον "αντίπαλο" του ότι τον έχει φακελώσει και μπορεί να τον κάψει».

«Το Υπουργείο Πολιτισμού μπορούσε να διορίσει, ή να αναπέμψει το θέμα στο ΕΚΚ, ή και να παρατείνει τη θητεία του γενικού διευθυντή. Η αδράνεια που επέδειξε και η διατήρηση της εκκρεμότητας επιβάρυναν το κλίμα. Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα».

«Σύμφωνα με γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του ΕΚΚ δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει ένας υπηρεσιακός αναπληρωτής γενικός διευθυντής μέχρι να διοριστεί ο τακτικός επόμενος. Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ποιους κινδύνους ενέχει αυτή η αναγκαστική λύση με ένα ΔΣ που βρίσκεται σε διαρκή και διαρκώς οξυνόμενη σύγκρουση. Η κατάσταση αυτή πλήττει καίρια το κύρος του ΔΣ και εσωτερικά, ως προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΕΚΚ, αλλά και εξωτερικά στον κινηματογραφικό χώρο» αναφέρει η επιστολή.

«Ο μόνος λόγος, για τον οποίο άντεξα ως σήμερα τις μετωπικές συγκρούσεις, επιθέσεις και τις εκατέρωθεν καταγγελίες που διέπουν τις σχέσεις των μελών του ΔΣ του ΕΚΚ, εντός και εκτός των συνεδριάσεων του, ήταν η επιθυμία μου να εγκρίνει το ΔΣ ως το τέλος του παρελθόντος χρόνου τις αξιολογηθείσες προτάσεις για τη χρηματοδότηση ταινιών, ούτε ώστε οι δημιουργοί του κινηματογραφικού χώρου να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις ταινίες τους».

«Από τη στιγμή που ο στόχος αυτός επετεύχθη, θεωρώ υποτιμητικό έως προσβλητικό για το άτομο μου να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα του προέδρου του ΔΣ του ΕΚΚ. Καλώς ή κακώς δε διαθέτω προσόντα διαιτητή αγώνων πυγμαχίας, ούτε και έχω ασκηθεί στις πολεμικές τέχνες».

Με το τοπίο, λόγω εκλογών, να παραμένει ακόμη πιο θολό, αυτή τη στιγμή καθήκοντα Προέδρου του Δ.Σ. στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ασκεί ο Αντιπρόεδρος Νίκος Σέκερης, ο Γρηγόρης Καραντινάκης βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα και με το ένα πόδι έξω από το γραφείο του Γενικού Διευθυντή και φυσικά η άβουλη στάση του Υπουργείου ήρθε για να επιβεβαιώσει το πόσο ενδιαφέρονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις για το ελληνικό σινεμά και τον Πολιτισμό γενικότερα.

Ας ελπίσουμε πως η οποιοαδήποτε νέα κυβέρνηση θα δώσει την απαραίτητη προσοχή στο θέμα και πως όσοι βρίσκονται ήδη ή θα παραμείνουν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα πάψουν να λειτουργούν σαν να βρίσκονται σε μια αρένα όπου αντιμάχονται οι εγωισμοί και τα συμφέροντά τους και θα αντιληφθούν πως βρίσκονται εκεί για μια συγκεκριμένη δουλειά την οποία δεν κάνουν εδώ και καιρό εις βάρος του ελληνικού σινεμά.

Διαβάστε την απάντηση της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών στην παραίτηση του Πέτρου Μάρκαρη.

Διαβάστε ακόμη: