Industry

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θεωρεί «άκαιρη» την παραίτηση Μάρκαρη

στα 10

Σε περίοδο που το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν έχει Γενικό Διευθυντή, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με επίσημη δήλωσή της χαρακτηρίζει «άκαιρη» και «αιφνίδια» παραίτηση του Προέδρου, Πέτρου Μάρκαρη και ζητά από τον Υπουργό Πολιτισμού τη διενέργεια έκτακτου οικονομικού ελέγχου στο Ε.Κ.Κ.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θεωρεί «άκαιρη» την παραίτηση Μάρκαρη

Από την μία η πρόσφατη παραίτηση του Πέτρου Μάρκαρη από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, από την άλλη η κωλυσιεργία του Υπουργείου Πολιτισμού για το διορισμό Γενικού Διευθυντή, σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές: το μέλλον του κεντρικού θεσμού που στηρίζει το ελληνικό σινεμά δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά τόσο στον αέρα. Διαβάστε περισσότερα για την παραίτηση Μάρκαρη.

Πριν από λίγα λεπτά, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έστειλε επιστολή στα μέσα δευκρινίζοντας τις θέσεις της και καλώντας από τον Υπουργό Πολιτισμού τη διενέργεια έκτακτου οικονομικού ελέγχου στο Ε.Κ.Κ.

Το Flix καλύπτει αναλυτικά όλο το παρασκήνιο γύρω από την επιλογή του νέου Γενικού Διευθυντή που κρατάει ήδη από το καλοκαίρι του 2014

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή της Ε.Ε.Σ.:

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θεωρεί άκαιρη την αιφνίδια παραίτηση του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κ. Πέτρου Μάρκαρη, σε μια περίοδο μάλιστα που το Κέντρο δεν έχει πλέον Γενικό Διευθυντή, λόγω της αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού ως προς τον διορισμό του κ. Χάρη Παπαδόπουλου που προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου για τη θέση αυτή.

Το σκεπτικό της επιστολής του κ. Μάρκαρη επιβεβαιώνει μεν σε μεγάλο βαθμό τις πάγιες θέσεις της Ε.Ε.Σ. σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά τα τελευταία έτη το Ε.Κ.Κ., από την άλλη όμως εμπεριέχει σχόλια στα όρια της γραφικότητας, τα οποία εκτιμούμε ότι στηρίζουν τελικά ένα παιχνίδι εντυπώσεων εις βάρος των μελών του Δ.Σ. του Κέντρου, που ασκούν τα καθήκοντά τους με τον καλύτερο τρόπο, μέσα σε δύσκολες εκ των πραγμάτων συνθήκες.

Ο κ. Μάρκαρης έχει την ειλικρίνεια να παραδεχθεί στην επιστολή του τουλάχιστον το ότι το Δ.Σ. του Κέντρου πέτυχε να εγκρίνει εντός του 2014 όλες τις αξιολογηθείσες προτάσεις για τη χρηματοδότηση ταινιών, προκειμένου οι δημιουργοί του κινηματογραφικού χώρου να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις ταινίες τους. Και το ίδιο βεβαίως έπραξε το Δ.Σ. και κατά την επιλογή του νέου Γενικού Διευθυντή του Κέντρου, ολοκληρώνοντας με άψογο τρόπο από πλευράς του τις σχετικές διαδικασίες.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η πραγματική αιτία της παραίτησης του κ. Μάρκαρη δεν είναι οι όποιες «διαφωνίες» μεταξύ των μελών του Δ.Σ. του Κέντρου με ένα συγκεκριμένο μέλος αυτού (τις οποίες ο κ. Μάρκαρης με εντελώς υπερβολικό τρόπο παρουσιάζει στην επιστολή του, αδικώντας τα μέλη του Δ.Σ., τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος είχε στείλει πρόσφατα επιστολή προς το Δ.Σ. στηλιτεύοντας το συγκεκριμένο μέλος), αλλά άλλες σκοπιμότητες, που θα αποκαλυφθούν συντομότατα από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Επισημαίνουμε δε ότι αδικαιολόγητη κωλυσιεργία δεν επέδειξε μόνο ο Υπουργός Πολιτισμού, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μάρκαρης που από τη θέση του Προέδρου του Ε.Κ.Κ. δεν φρόντισε -ως θα όφειλε- να αντιδράσει εγκαίρως και να αναδείξει την απροθυμία του Υπουργού να προβεί στα νόμιμα προς υλοποίηση της απόφασης-πρότασης του Δ.Σ. του Κέντρου για τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Ταυτόχρονα, στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Μάρκαρης αναφέρεται μεν στις ευθύνες του Υπουργού Πολιτισμού στο θέμα του διορισμού Γενικού Διευθυντή του Κέντρου, αποσιωπά όμως εντελώς τις παράνομες πιέσεις και παρεμβάσεις που είχε δεχθεί ο ίδιος, όπως και άλλα μέλη του Δ.Σ., εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού και του περιβάλλοντός του εν σχέσει με την επιλογή Γενικού Διευθυντή του Κέντρου, παραβιάζοντας την ανεξαρτησία του Δ.Σ. του Κέντρου. Και επίσης, η επιστολή αυτή του κ. Μάρκαρη αποσιωπά και σειρά άλλων εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων του Ε.Κ.Κ. -τα οποία έχει επανειλημμένως καταγγείλει και επισημάνει η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών- όπως τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο Κέντρο από μέλη προηγούμενης διοίκησης αυτού για τα οποία έχει υποβληθεί μήνυση που βρίσκεται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, αλλά και το ότι δεν έχει υποβληθεί ακόμη ούτε ισολογισμός του έτους 2013, ούτε η προβλεπόμενη από το νόμο Έκθεση Ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών του Κέντρου για το έτος 2013, παρότι βρισκόμαστε πλέον στο 2015. Ο κ. Μάρκαρης παραγνωρίζει ακόμα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Σ. κ. Χάρης Παπαδόπουλος κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες μήνυση κατά του Υπουργού Πολιτισμού για παράβαση καθήκοντος, καταγγέλλοντας αθέμιτες και μη νόμιμες παρεμβάσεις του Υπουργού προς τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. και τον ίδιο τον κ. Μάρκαρη ως Πρόεδρο αυτού, καθώς και το ότι ο Υπουργός ευνοεί με τη στάση του στο θέμα του διορισμού νέου Γενικού Διευθυντή του Ε.Κ.Κ. τη συγκάλυψη των καταγγελλομένων οικονομικών ατασθαλιών και τη συνέχιση φαινομένων κακοδιαχείρισης.

Ο κ. Μάρκαρης, λοιπόν, με την παραίτησή του αυτή εξυπηρετεί στην ουσία τις επιδιώξεις διαφόρων κύκλων που αποσκοπούν στην αντικατάσταση του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ. και στην τοποθέτηση νέων μελών που θα στηρίξουν τα συμφέροντα συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία όμως είναι εκείνα που καταγγέλλονται ως για την κακοδιαχείριση και τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν διαπιστωθεί στο Κέντρο.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ Ε.Κ.Κ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3905/2010, ΑΡΘΡΟ 11, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4.

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Διαβάστε ακόμα: