Buzz

Στη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά» γυρίζουμε πίσω στο «Παράξενο Τότε»

of 10

Τέταρτο μέρος για το πετυχημένο πρόγραμμα της ΕΣΠΕΚ που συστήνει από την αρχή υποτιμημένες ελληνικών ταινιών περασμένων δεκαετιών.

Στη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά» γυρίζουμε πίσω στο «Παράξενο Τότε»
Νίκη της Σαμοθράκης του Δήμου Αβδελιώδη

Στην τέταρτη διαδρομή της η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά - μετά τα ήδη κλασικά «Αόρατη Απειλή», «Ξοδεμένα 80» και «Βρώμικο Ψωμί» προβάλλει τρεις ταινίες που κλείνουν την δεκαετία του '70, ανοίγουν και κλείνουν ξανά την δεκαετία του '80, με τον γενικό τίτλο «Παράξενο Τότε», όχι μόνο επείδή στα μάτια ενός νέου σήμερα τα 80s είναι σίγουρα κάτι strange(r) αλλά και γιατί και οι τρεις ταινίες φλερτάρουν επικίνδυνα με την (επιστημονική) φαντασία - η κάθε μία με το δικό της τρόπο.

Χαμένη Λεωφόρος 4

Ετσι λοιπόν, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου θα προβληθούν η «Ανατολική Περιφέρεια» του Βασίλη Βαφέα, το «Σχετικά με το Βασίλη» του Σταύρου Τσιώλη και η «Νίκη της Σαμοθράκης» του Δήμου Αβδελιώδη, ενώ στα άκρα του «παράξενου» θα προβληθεί σε μεταμεσονύκτια προβολή την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου το «Oh Babylon» του Κώστα Φέρρη. Τις τρεις πρώτες ταινίες θα συστήσουν στο κοινό ο Γιάννης Κορρές και ο Μπάμπης Μακρίδης, ενώ την τέταρτη οι Felizol και The Boy. Την μεταμεσονύχτια προβολή θα ακολουθήσει party μεταμφιεσμένων στο φουαγιέ του Aστορ με θέμα «Βακχικό Μπαρόκ» και τους Fantastikoi Hxoi vs Felizol στα decks.

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά είναι μια πρωτοβουλία της Ενωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα «Παράξενα, Παραγνωρισμένα, Παραμελημένα, Παραπονεμένα Ελληνικά Φιλμ» των δεκαετιών 1960 – 1980, επιλεγμένα από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, θα προβάλλονται στον Κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ σε κόπιες 35mm. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του αφιερώματος στο Facebook.

Ανατολική Περιφέρεια 607

Ανατολική Περιφέρεια του Βασίλη Βαφέα (1979)

Ενας νεαρός χημικός πιάνει δουλειά αρχικά σε μια οικογενειακή επιχείρηση, όπου απογοητεύεται από την έλλειψη οργάνωσης και στη συνέχεια στο εργοστάσιο μιας πολυεθνικής. Στο νέο αυτό απρόσωπο περιβάλλον αρχίζει σιγά-σιγά ν’ αλλοτριώνεται. Καθώς καθίσταται βαθμηδόν ιδανικός προϊστάμενος διαπιστώνει οτι χάνει την ανθρωπιά του και απορροφάται από το σύστημα.

Η διαρκής προβληματική του Βασίλη Βαφέα - ο άνθρωπος μέσα σε ένα αλλοτριωμένο περιβάλλον και η διαρκής προσπάθεια του να επιβιώσει - εδώ στην ίσως καλύτερη στιγμή της, σε μια ταινία που αναπνέει επιστημονική φαντασία ενώ μιλάει πρωτίστως για την πεζή καθημερινότητα.

_«…μια από τις λίγες ελληνικές ταινίες που έχουν συνείδηση της δραματουργικής αξίας του χώρου… Στην ταινία του Βαφέα ο ήρωας είναι δραματικό πρόσωπο, μόνο που αυτό δεν εκδηλώνεται άμεσα. Κι αυτό επειδή το δραματικό φορτίο έχει μεταβιβαστεί στο χώρο και η επαναφόρτιση του ήρωα – καθώς και άλλων προσώπων της ταινίας – γίνεται κατά αντανάκλαση, βαθμιαία και διακριτικά. Και αυτό είναι ένα κατόρθωμα της σεναριακής δόμησης και της αυστηρής σκηνοθετικής πραγμάτωσης.» Μπάμπης Κολώνιας, Σύγχρονος Κινηματογράφος 1980

Ανατολική Περιφέρεια | Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Σίγμα Φιλμ | Σενάριο: Βασίλης Βαφέας | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Καβάγιας | Παίζουν οι: Μηνάς Χατζησάββας, Νέλλη Αγγελίδου, Νίτα Παγώνη, Γιάννης Γκούμας, Αντώνης Αντωνίου, Λευτέρης Βογιατζής, Τάσος Υφαντής, Δημήτρης Καταλειφός κ.α. Βραβεία|Διακρίσεις: Ειδική Μνεία Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου 1979, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1979, Επίσημη Συμμετοχή Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι

Σχετικά με τον Βασίλη 607

Σχετικά με τον Βασίλη του Σταύρου Τσιώλη (1986)

Η ιστορία ενός καθηγητή κοινωνιολογίας, ο οποίος εγκαταλείπει την καριέρα του, τη γυναίκα και την κόρη του και απομονώνεται στο παραθαλάσσιο εξοχικό του. Απομακρύνεται από την καθημερινότητα και περιφέρεται στους χειμωνιάτικους δρόμους της Αθήνας, παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω του και αναζητώντας μια γυναίκα-φάντασμα.

Η πιο «εσωτερική» ταινία του Σταύρου Τσιώλη, μια υπαρξιακή βόλτα στη ανδρική κρίση ηλικίας και συνείδησης, με κατάληξη τη λύτρωση που κερδίζει κανείς όταν είναι σίγουρος ότι έχει χάσει τα πάντα.

«…μια άρτια από κάθε άποψη ποιητική ταινία, αναπτυγμένη σε τέμπο αντάτζιο, μ’ έναν άξιο θαυμασμού εσωτερικό ρυθμό, που παρακολουθεί την ανάπτυξη ενός στόρυ χωρίς δραματικές εκρήξεις, με μια σπάνια για ελληνική ταινία σκηνοθετική συνέπεια και ακρίβεια…» Βασίλης Ραφαηλίδης, Εθνός 2/11/86

Σχετικά με τον Βασίλη | Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Παίζουν οι: Τάσος Δενεγρής, Κωνσταντίνος Τζούμας, Κατερίνα Τσιώλη, Λουκία Πιστιόλα, Εύα Βλαχάκου, Μαρία Αργυράκη, Κώστας Σταυρόπουλος, Χρήστος Βακαλόπουλος κ.α.

Η Νίκη της Σαμοθράκης 607

Νίκη της Σαμοθράκης του Δήμου Αβδελιώδη (1990)

Δύο αδέρφια από τη Σάμο ανοίγουν ένα μαγαζί στην Αθήνα. Απέναντί τους ανοίγει φανοποιείο ένας συντοπίτης τους. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται γρήγορα μια εχθρότητα, η οποία θα κληροδοτηθεί στα εγγόνια τους.

Ο Δήμος Αβδελιώδης αποτίνει το δικό του φόρο τιμής στο βωβό σινεμά, πατώντας όλα τα σωστά κουμπιά του κωμικού timing πάνω στην κονσόλα της ελληνικής παράδοσης έτσι όπως αυτή συγκρούεται αναπόφευκτα με το σήμερα.

«Με ύφος που θυμίζει βωβή κωμωδία του μπουρλέσκ, ο Αβδελιώδης επιχειρεί ταυτόχρονα να συνδέσει την καθημερινή πραγματικότητα με το μυθολογικό πεδίο που την περιβάλλει, από τους αρχαιοελληνικούς έως τους χριστιανικούς χρόνους, εκτινάσσοντας την ταινία σε ένα ποιητικό, αλλά ετερόκλιτο σύμπαν.» Αθηνόραμα 1990

Νίκη της Σαμοθράκης | Παραγωγή: Δήμος Τσαγκάρης, Μακάριος Αβδελιώδης, Δήμος Αβδελιώδης | Σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Οδυσσέας Παυλόπουλος | Παίζουν οι: Θανάσης Δενδρής, Σπύρος Σακκάς, Δήμος Αβδελιώδης, Δημήτρης Πρίφτης, Αλέξανδρος Ξανθόπουλος κ.α. Η ταινία μετά από χρόνια θα προβληθεί ξανά στα 35mm με το αρχικό μοντάζ. Η σπάνια αυτή βερσιόν αποτελεί το χαμένο director’s cut.Βραβεία|Διακρίσεις: Διάκριση Ποιότητας Ταινίας, Βραβείο Μουσικής, Βραβείο Ηχοληψίας & Βραβείο Μακιγιάζ Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ – Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Oh Babylon 607

Oh Babylon του Κώστα Φέρρη (1989)

Μια κινηματογραφική εκδοχή-μεταφορά της τραγωδίας των Βακχών στην σύγχρονη εποχή. Ο Πενθέας γιορτάζει τα γενέθλιά του και μπροστά στα μάτια του εκτυλίσσονται σκηνές στα όρια της λογικής και του παραλόγου δημιουργώντας αμφιβολίες στον εορτάζοντα για το αν αυτά που βιώνει αποτελούν μέρος της πραγματικότητας.

Ο Κώστας Φέρρης αποπειράται μια κινηματογραφική διασκευή στις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε ένα παραισθησιογόνο μεν, εκτός οποιουδήποτε κέντρου βάρους δε όραμα που διαθέτει τις εν δυνάμει cult στιγμές του, πραγματικά εδώ - σε απόλυτη συμφωνία με το αφιέρωμα της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» - ξεχασμένες από το χρόνο, τους θεατές, την ιστορία.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία και τη σημασία των οραμάτων στην τέχνη, των εκ των ναρκωτικών προερχόμενων οραμάτων μη εξαιρουμένων…»Βασίλης Ραφαηλίδης, Έθνος 19/11/89

Oh Babylon | Παραγωγή: Ανδρομέδα II Ε.Π.Ε., Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Σενάριο: Κώστας Φέρρης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάκης Ζερβουλάκος | Παίζουν οι: Άλκης Παναγιωτόδης, Σωτηρία Λεονάρδου, Γιώργος Μοσχίδης, Elena Mirchovska, Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Maxi Priest, Κωνσταντίνος Τζούμας, Τάνια Τρύπη, Βαλέρια Χριστοδουλίδου κ.α.


Διαβάστε αναλυτικά: Οι εμπνευστές της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους

Χαμένη Λεωφόρος 4

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά είναι μια πρωτοβουλία της Ενωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα «Παράξενα, Παραγνωρισμένα, Παραμελημένα, Παραπονεμένα Ελληνικά Φιλμ» των δεκαετιών 1960 – 1980, επιλεγμένα από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, θα προβάλλονται στον Κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ σε κόπιες 35mm. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του αφιερώματος στο Facebook.