Ανακοινώθηκαν μόλις, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Πιερ Λεσκίρ και ο Διευθυντής Τιερί Φρεμό, οι ταινίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα του 71ου Φεστιβάλ Καννών.
Πιστεύουμε ότι και το σινεμά και η ζωή έχουν να κάνουν με ένα θέμα: την αγάπη, Τιερί Φρεμό
Ισως σας κάνει έκπληξη ότι από τη λίστα των 18 ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος λείπουν τα πολύ μεγάλα και βροντερά ονόματα (όπως για παράδειγμα ο Τέρι Γκίλιαμ, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Αλφόνσο Κουαρόν, ο Γούντι Αλεν εκτός συναγωνισμού, και κυρίως η επιστροφή του Λαρς φον Τρίερ που την αναμένουμε ως το καλλιτεχνικό και πολιτικό γεγονός των Καννών).
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους: είτε το φεστιβάλ αλλάζει πλεύση (όπως υποσχέθηκε σε κάποιες πρώτες ανακοινώσεις), δηλαδή θέλει να φέρει κάτω από τους προβολείς στο επίσημο διαγωνιστικό του πρόγραμμα φρέσκα ονόματα και «το σινεμά του σήμερα», ή θα μας ανακοινώσει τα μεγάλα ονόματα σε μία δεύτερη δόση (κάτι που θεωρούμε πολύ πιο πιθανόν)
«Θα δείτε στο πρόγραμμά μας μία νέα γενιά κινηματογραφιστών, μερικούς από τους οποίους δεν τους ξέρετε, τα ονόματά τους δεν τα έχετε ξανακούσει. Επιλέξαμε ταινίες φέτος. Χωρίς ατζέντα. Ταινίες που ξεχώρησαν. Ταινίες που δείχνουν τι σημαίνει να κάνεις σινεμά το 2018...»
Αυτό πάντως που τόνισε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Τιερί Φρεμό είναι η έμφαση στο σινεμά - στο κινηματογραφικό φορμά και στην σημασία της αίθουσας. Με αφορμή την νέα ταινία της Αλις Ρορβάχερ «Lazzao Felice» που είναι γυρισμένη σε 16άρι φιλμ, αλλά κι ασπρόμαυρες ταινίες του προγράμματος, ο Φρεμό ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου ότι το φεστιβάλ έκανε κάλεσμα στους σκηνοθέτες να στείλουν τις ταινίες τους σε όποιο κινηματογραφικό φορμά. Κινηματογραφικό. Σπόντα για την απόφαση κατά του Netflix;
Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι 5 ταινίες που το Netflix απειλεί ότι θα «αποσύρει» από το Φεστιβάλ Καννών
Από τις 1906 ταινίες που η ομάδα προγραμματιστών του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών είδαν φέτος, διαβάστε αναλυτικά όλους τους τίτλους που ανακοινώθηκαν επίσημα μέχρι στιγμής.
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Everybody Knows του Ασγκάρ Φαραντί με τους Πενέλοπε Κρουζ, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Ρικάρντο Νταρίν
Μια Ισπανίδα που ζει στο Μπουένος Αϊρες επιστρέφει στη γενέτειρά της, λίγο έξω από τη Μαδρίτη, μαζί με τον Αργεντινό σύζυγο και τα παιδιά της. Το ταξίδι της, ωστόσο, αναστατώνεται από απροσδόκητα γεγονότα που φέρνουν στην επιφάνεια μυστικά από το παρελθόν. Το ψυχολογικό θρίλερ του Ασγκάρ Φαραντί, με το εντυπωσιακό καστ, η πρώτη του ισπανόφωνη ταινία και τρίτη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό, θα φέρει ξανά τον Ιρανό σκηνοθέτη στο κόκκινο χαλί για την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ. Διαβάστε περισσότερα για το «Everybody Knows» και δείτε το τρέιλερ εδώ.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
«EN GUERRE» (AT WAR) του Στεφάν Μπριζέ
Tέταρτη συνεργασία του Στεφάν Μπριζέ («Ο Νόμος της Αγοράς») με τον πρωταγωνιστή του Βενσάν Λιντόν (βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών), σε μία ακόμα πολιτική ταινία. Το «En Guere» / «Σε Πόλεμο» (προηγούμενος τίτλος "Another World") παρακολουθεί την ιστορία των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων Γάλλων εργατών όταν η βιομηχανική τους μονάδα απείλησε να κλείσει και να μεταφερθεί αλλού - παρόλο που οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει να δουλεύουν απάνθρωπες έξτρα βάρδιες για να εξασφαλίσουν τις δουλειές τους για 5 χρόνια ακόμα. Πάρτε μια γεύση από το trailer του «En Guere» εδώ.
«DOGMAN» του Ματέο Γκαρόνε
O βραβευμένος σκηνοθέτης του «Gomorrah» (πώς πέρασαν 10 χρόνια!) επιστρέφει με ένα ακόμα βίαιο δράμα που βασίζεται σε αληθινό έγκλημα που είχε συγκλονίσει την Ιταλία, το Φεβρουάριο του 1988. Την ιστορία του Πιέτρο Ντι Νέγκρι, γνωστού ως «Κομμωτή Σκύλων» (Er Canaro), ο οποίος σκότωσε τον γείτονα και μποξέρ Τζιανκάρλο Ρίτσι, ρίχνοντάς τον στα σκυλιά του, για να τον εκδικηθεί για χρόνια εκμετάλλευσης και μπούλινγκ. Θεωρήθηκε μία από τις πιο στυγνές δολοφονίες, καθώς ο Ντι Νέγκρι παρακολουθούσε για ώρες τα σκυλιά να κατασπαράζουν το θύμα, χωρίς να επεμβαίνει. Προβλέπουμε βραβείο για τον πρωταγωνιστή Εντουάρντο Πέσκε. Δείτε το trailer εδώ.
«NETEMO SAMETEMO» (ASAKO I & II) του Ρουσούκε Χαμαγκούτσι
Ο Iάπωνας σκηνοθέτης του «Happy Hour» αφηγείται μία ιστορία μυστηρίου κι αναζήτησης ταυτότητας. Η 21χρονη Ασάκο μένει στην Οσάκα της Ιαπωνία, όταν ερωτεύεται τον Μπακού - έναν νεαρό άντρα, τυχοδιώκτη κι ελεύθερο πνεύμα. Μια μέρα ο Μπακού εξαφανίζεται και η Ακάκο χάνει για πάντα τον έρωτά της. Μέχρι που, δυο χρόνια αργότερα, μετακομίζει στο Τόκιο και γνωρίζεται με τον Ροχέι - έναν νεαρό που μοιάζει με τον Μπακού σα δυο στάλες νερό. Αλλά όχι ως προσωπικότητα: εκείνος είναι σοβαρός, συνεπής, εργασιομανής γιάπης - ένας άντρας που μπορείς να βασιστείς και δε θα σε εγκατέλειπε ποτέ.
«PLAIRE AIMER ET COURIR VITE» (SORRY ANGEL) του Κριστόφ Ονορέ
Εντεκα χρόνια μετά «Τα Τραγούδια της Αγάπης», ο Κριστόφ Ονορέ επιστρέφει στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών με μία ιστορία γκέι έρωτα που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 90. Ο 20χρονος Αρθουρ είναι φοιτητής όταν γνωρίζεται με τον μεγαλύτερό του Ζακ - έναν παριζιάνο συγγραφέα ο οποίος μένει με τον μικρό του γιο. Ο έρωτάς τους όμως είναι καταδικασμένος να τελειώσει μαζί με το καλκαίρι.
«LE LIVRE D' IMAGE» του Ζαν Λικ Γκοντάρ
«Τίποτα παραπάνω. Παρά μόνο σιωπή. Τίποτα περισσότερο. Παρά μόνο ένα επαναστατικό τραγούδι. Μία ιστορία σε πέντε πράξεις, όσα και τα δάχτυλα ενός χεριού». Αυτή είναι η σύνοψη της νέας ταινίας του auteur Γκοντάρ. Τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος δεν έρχεται στις Κάννες, αλλά οι ταινίες του πηγαίνουν, άλλοτε ως μικρές επαναστατικές πράξεις, άλλοτε ως πρωτοπόρα κινηματογραφικά δοκίμια για το τέλος του κόσμου. To «Βιβλίο των Εικόνων» μοιάζει να είναι κάτι και από τα δύο.
«LES FILLES DU SOLEIL» (GIRLS OF THE SUN) της Εβα Ισόν
Η Εύα Χάσον («Bang Gang - A Modern Love Story», 2015) σε μία ιστορία γυναικείας χειραφέτησης, σ' ένα κομμάτι του κόσμου που δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές. Επαρχία Κουρδιστάν, σήμερα. Τα «Κορίτσια στον Ηλιο» είναι το γυναικείο τάγμα των Κούρδων ανταρτών. Με αρχηγό την Μπαχάρ ετοιμάζονται να καταλάβουν την μικρή πόλη Γκορντγιέν, όταν πιάνονται αιχμάλωτες. Η Ματίλντ, μία γαλλίδα δημοσιογράφος καλύπτει τις πρώτες τρεις μέρες της αιχμαλωσίας τους. Εκεί μαθαίνει όλη την ιστορία της Μπαχάρ - από τότε που ήταν μικρή και οι άντρες με τα μαύρα μπήκαν βίαια στη ζωή της. Στους κεντρικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους η Γκολσιφτέ Φαραχανί («Πάτερσον», «About Elly») και η Εμανουέλ Μπερκό («Ο Βασιλιάς μου»).
«ASH IS PUREST WHITE» του Τζια Ζανγκ-Κε
Τρία χρόνια μετά το «Mountains May Depart», ο Κινέζος σκηνοθέτης επιστρέφει στο διαγωνιστικό των Καννών με μία «βίαιη ερωτική ιστορία». Ακολουθώντας το νήμα της αφήγησης από το 2001 έως το 2017, παρακολουθούμε τον έρωτα της Κιάο, μίας χορεύτριας από την φτωχική βιομηχανική περιοχή της Ντατόνγκ, με τον Μπιν, τον τοπικό μαφιόζο. Οταν η Κιάο βρίσκεται μπλεγμένη σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε δυο συμμορίες, για να προστατέψει τον Μπιν, πυροβολεί και σκοτώνει έναν αντίπαλό του. Συλλαμβάνεται και κλείνεται φυλακή. Οταν αποφυλακίζεται ψάχνει απελπισμένα να βρει τον Μπιν...
«SHOPLIFTERS» του Χιροκάζου Κορε-Εντα
Oκτώ μήνες μετά την πρεμιέρα της ταινίας του “The Third Murder” στο φεστιβάλ Βενετίας, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης έχει ήδη την επόμενη έτοιμη για το φεστιβάλ Καννών. Ο Κορε-Εντα («Nobody Knows», «Our Little Sister», «After the Storm») επιστρέφει με ακόμα μία ταινία κοινωνικού προβληματισμού και εναλλακτικών οικογενειών. Ενας πατέρας και γιος βγαίνουν για τις καθημερινές μικροκλοπές τους (αυτό συντηρεί την πολεμελή οικογένειά τους) όταν συναντούν ένα μικρό κορίτσι, άστεγο, εγκαταλειμμένο στο κρύο. Αρχικά διστάζουν, αλλά τελικά την μεταφέρουν στο φτωχικό τους σπίτι. Η μητέρα της οικογένειας συγκινείται και δέχεται να την περιθάλψει. Παρόλο που η οικογένεια είναι φτωχή, ζουν απλά κι ευτυχισμένα με την νέα τους υιοθετημένη κόρη μέχρι που μία σειρά από μυστικά και ψέμματα αποκαλύπτονται... Δείτε ένα teaser-trailer του «Shoplifters» εδώ.
«CAPHARNAÜM» (CAPERNAUM) της Ναντίν Λαμπακί
Eπτά χρόνια μετά τη βράβευσή της στο Ενα Κάποιο Βλέμμα με το «Where Do We Go Now» (Οταν θέλουν οι Γυναίκες), και έντεκα μετά την πρεμιέρα του «Caramel» στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, η Λιβανέζα πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτης, Ναντίν Λαμπακί, επιστρέφει στο φεστιβάλ Καννών με την τρίτη της ταινία. Το «Καπερναούμ» είναι ένα σύγχρονο παραμύθι και μία παραβολή που, με το χιούμορ που χαρακτηρίζει τις ταινίες της Λαμπακί, ακολουθεί την ιστορία ενός μικρού αγοριού το οποίο αποφασίζει να πάρει τη μοίρα στα χέρια του, να επαναστατήσει απέναντι στη ζωή που του επέβαλαν και να κάνει μήνυση... στους γονείς του!
«BUH-NING» (BURNING) του Λι Τσανγκ – Ντονγκ
O αγαπημένος νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης του φεστιβάλ Καννών («Oasis», «Pepermint Candy», «Poetry») επιστρέφει με μία ιστορία μυστηρίου, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Barn Burning» του Χαρούκι Μουρακάμι. Mία γυναίκα είναι μπλεγμένη σ' ένα επικίνδυνο ερωτικό τρίγωνο - ανάμεσα σ' έναν πλούσιο άντρα και σ' έναν φτωχό συγγραφέα. Ενα μυστηριώδες περιστατικό θα διακόψει και θα αλλάξει τις ζωές και των τριών προσώπων για πάντα. Δείτε το trailer εδώ.
BLACKKKLANSMAN του Σπάικ Λι
Με πρωταγωνιστές τον (γιο του Ντενζέλ) Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον και τον Ανταμ Ντράιβερ, ο Σπάικ Λι έρχεται στο φεστιβάλ με το νέο σινε-κατηγορώ του. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ρον Στόλγουερθ, του πρώτου Αφροαμερικανού αστυνομικού που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν. Στη διάρκεια της δεκαετίας του '70, ο Στόλγουερθ και ο λευκός συνάδελφός του, Φλιπ Ζίμερμαν, εισχώρησαν στα ανώτατα στρώματα της ρατσιστικής οργάνωσης στο Κολοράντο Σπρινγκς κι ανέτρεψαν το σχέδιό της να πάρει την εξουσία της πόλης. Διαβάστε περισσότερα για το «BlacKkKlansman» εδώ.
«UNDER THE SILVER LAKE» του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ
Τρία χρόνια μετά την πρεμιέρα του «It Follows» στην Εβδομάδα Κριτικής, όλοι περιμένουν την αναβάθμιση του Ρόμπερτ Μίτσελ στο Διαγωνιστικό Τμήμα με τη νέα του ταινία και πρωταγωνιστές τους Αντριου Γκάρφιλντ, Ράιλι Κέο και Τόφερ Γκρέις. H ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό που βρίσκει νόημα όταν αναλαμβάνει να βρει τη λύση στη μυστηριώδη εξαφάνιση του γείτονά του. Δείτε το trailer του «Under the Silver Lake» εδώ.
«THREE FACES» του Τζαφάρ Παναχί
Τρία πρόσωπα. Τρεις γυναίκες. Τρεις ηθοποιοί σε διαφορετικά στάδια της ζωής και της καριέρας τους. Η πρώτη φορά που ο Τζαφάρ Παναχί γίνεται δεκτός στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών, παρόλο που οι ταινίες του έχουν κερδίσε σε Λοκάρνο, Βενετία και Μπερλινάλε. Το 2003 με το «Crimson Gold» κέρδισε το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα. Ο Τιερί Φρεμό στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι θα σταλεί επίσημο γράμμα στην κυβέρνηση του Ιράν που θα πιέζει για το να έρθει ο Παναχί στις Κάννες ως επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ.
«ZIMNA WOJNA» (COLD WAR) του Πάβελ Παβλικόφσκι
Ο σκηνοθέτης του «Ida» επιστρέφει με ένα ακόμα ασπρόμαυρο, στυλιζαρισμένο, πολιτικό δράμα. Ο «Ψυχρός Πόλεμος» είναι μία ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται στην Ευρώπη της δεκαετίας του 50. Πρωταγωνιστές του ένα ζευγάρι μουσικών, η Ζούλα (Τζοάνα Κούλιγκ) κι ο Βίκτορ (Τομάς Κοτ), που περιοδεύουν από την Πολωνία και τη Γιουκοσλαβία, μέχρι το Βερολίνο και το Παρίσι. Η πρώτη πολωνέζικη παραγωγή που θα διαγωνιστεί για το Χρυσό Φοίνικα εδώ και 16 χρόνια - από τον «Πιανίστα» του Ρομάν Πολάνσκι.
«LAZZARO FELICE» της Αλίτσε Ρορβάχερ
Η 35χρονη Ιταλίδα σκηνοθέτης με το ντεμπούτο της «Corpo Celeste» είχε βρεθεί στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών το 2011. Με «Τα Θαύματα» είχε κερδίσει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής το 2014. Φέτος, επιστρέφει στο διαγωνιστικό τμήμα με μία ταινία γυρισμένη σε 16mm κι ένα σενάριο που ακολουθεί έναν άντρα στο ταξίδι του μέσα στο χρόνο - για μισό αιώνα. Αλλά όπως δηλώνει η σκηνοθέτης «δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας».
«YOMEDDINE» του Αμπού Μπακρ Σόκι
Ενας λεπρός άντρας κι ένα μικρό αγόρι εγκαταλείπουν την εξόρία τους στο λεπροκομείο που μεγάλωσαν και ξεκινούν μαζί ένα μακρύ ταξίδι για να διασχίσουν την Αίγυπτο, ψάχνοντας τις οικογένειές τους. O A. Mπ. Σόκι εκπροσωπεί την Αίγυπτο στη διεκδίκηση του Χρυσού Φοίνικα με αυτό το συγκινητικό και συμβολικό ταξίδι δρόμου που επιχειρεί να γιατρέψει τις πληγές της χώρας του.
«LETO» (L’ÉTÉ) του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ
Mπορεί ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ να βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Αύγουστο του 2017 (κατηγορείται για κατάχρηση δημόσιων πόρων), η ταινία του όμως επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών. Απρόμαυρο, τολμηρό, πλημμυρισμένο με μουσική δράμα μάς προσγειώνει στο καλοκαίρι του 1981 στο Λένινγκραντ, όπου κυριαρχούσαν τα ροκ είδωλα της Δύσης, όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι και οι Led Zeppelin, επηρεάζοντας ριζικά την πολιτισμική κατεύθυνση, αλλά και τις πολιτικές αντιλήψεις, της νέας γενιάς. Ο Σερεμπρένικοφ γράφει και σκηνοθετεί την ιστορία του Βίκτορ Τσόι, ο οποίος εξελίχθηκε σε θρύλο της ρωσικής ροκ μουσικής. Δεν τον ενδιαφέρει όμως μία μουσική βιογραφία. Με αφορμή το ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στον Βίκτορ, τον μέντορά του Μάικ και τη γυναίκα του Νατάσα, ο Σερεμπρένικοφ καταγράφει ένα καλοκαίρι επανάστασης, ηλεκτρισμένου ήχου και ελευθερίας. Να θυμήσουμε ότι ο «Πιστός» του διαγωνίστηκε στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα, το 2016. Διαβάστε και τη συνέντευξή του στο Flix: «Η θρησκεία σου δίνει έτοιμες απαντήσεις. Η τέχνη κάνει ερωτήσεις»
ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
«Solo: A Star Wars Story» του Ρον Χάουαρντ
Με σκηνοθέτη τον Ρον Χάουαρντ, το πολυαναμενόμενο δεύτερο spin-off του Star Wars (μετά το «Rogue One»), θα κάνει την πρεμιέρα του στις Κάννες. Το «Solo: Α Star Wars Story» αφηγείται τις πρώιμες περιπέτειες του Χαν Σόλο και του κολλητού του Τσουμπάκα σε ένα χρονικό πλαίσιο που προηγείται του Επεισοδίου IV, γνωστού και ως «Star Wars: A New Hope». Πρωταγωνιστούν ο Ολντεν Ερενραϊκ, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του νεαρού Χαν Σόλο που έκανε διάσημο ο Χάρισον Φορντ, ο Ντόναλντ Γκλόβερ του τηλεοπτικού «Atlanta» στον ρόλο ενός νεότερου Λάντο Καλρίσιαν και ο Γιούνας Σουοτάμο σε πλήρη περιβολή Τσουμπάκα να παίρνει οριστικά τα ηνία από τον Πίτερ Μέιχιου που φόρεσε πρώτος το γούνινο κοστούμι, η Εμίλια Κλαρκ του «Game of Thrones», ο Γούντι Χάρελσον, η υπέροχη Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ, δημιουργός και πρωταγωνίστρια του εξαιρετικού «Fleabag», η Τάντι Νιούτον και ο Πολ Μπέτανι. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το πρώτο trailer εδώ
LE GRAND BAIN του Ζιλ Λελούς
Ο γάλλος πρωταγωνιστής Ζιλ Λελούς, στην τρίτη του απόπειρα στη σκηνοθεσία, έρχεται στο Φεστιβάλ Καννών με μια δραμεντί - την ιστορία 5 σαραντάρηδων που επιχειρούν να ξεπεράσουν την κρίση μέσης ηλικίας κάνοντας... συγχρονική κολύμβηση.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
«LE PAPE FRANÇOIS – UN HOMME DE PAROLE» (POPE FRANCIS – A MAN OF HIS WORD) του Βιμ Βέντερς
Αλλο ένα ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς κάνει την πρεμιέρα του στις Κάννες, μετά το «Το Αλάτι της Γης» το 2015 για τη ζωή και το έργο του φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάντο. Φέτος, ο Βέντερς επιστρέφει θέλοντας να κάνει το φιλμικό πορτρέτο του Πάπα Φραγκίσκου, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, που είναι ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας. Δείτε το trailer του «Pope Francis - A Man of His Word» εδώ
10 YEARS IN THAILAND των Απιτσαπόνγκ Βιρασετάκουν, Αντίτγια Ασαράτ, Βισίτ Σασανατιένγκ, Σουλαγιαρνόν Σριπόλ
Σπονδυλωτή ταινία ντοκιμαντέρ. Πώς θα είναι η κατάσταση στην Ταϊλάνδη σε 10 χρόνια από τώρα; Πέντε Ταϊλανδοί σκηνοθέτες καταθέτουν πέντες ταινίες μικρού μήκους με τις οποίες απαντούν στο πώς βλέπουν τη χώρα τους την επόμενη δεκαετία.
«LA TRAVERSÉE» του Ρομέν Γκουπίλ
Νέο ντοκιμαντέρ από τον 67χρονο πολιτικό σκηνοθέτη Ρομέν Γκουπίλ που καταγράφει τις αλλαγές στον κοινωνικό ιστό της Γαλλίας, 50 χρόνια μετά τον Μάη του '68. Στη φωτογραφία από το γύρισμα, ναι, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
«À TOUS VENTS» (TO THE FOUR WINDS) του Μισέλ Τοσκά
Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη συνύπαρξη γάλλων κατοίκων και μεταναστών στην Κοιλάδα Roya (Vallée de Roya). Παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης αποτελούν οι κάτοικοι της κοιλάδας της Roya που βρίσκεται κοντα στα γαλλο-ιταλικά σύνορα, σύνορα απ’ όπου (Ventimiglia) τα τευλευταία χρόνια επιχειρούν να περάσουν μεταναστευτικοί πληθυσμοί κυρίως από χώρες της Αφρικής όπως το Σουδάν και το Μάλι. Το γαλλικό κράτος συντηρώντας μια κατάσταση αδιεξόδου για τους ανθρώπους αυτούς που παγιδεύονται στην πόλη της Ventimiglia, κρατά διαρκώς κλειστά τα σύνορα παίρνοντας κατά καιρούς μέτρα όπως μισθώνοντας λεωφορεία που μεταφέρουν πίσω στην Ιταλία όσους και όσες έχουν καταφέρει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να περάσουν τα σύνορα, πολλές φορές ακόμη κι αν πρόκειται γι’ ασυνόδευτους ανήλικους. Εκτιθέμενοι στο κρύο, σε ασθένειες και σε κάθε είδους κίνδυνο οι μετανάστες και μετανάστριες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
«O GRANDE CIRCO MÍSTICO» (LE GRAND CIRQUE MYSTIQUE) του Κάρλο Ντιέγκες
Βασισμένο στους 47 στίχους του ποίηματος «A Túnica Inconsútil» (1938) του Χόρχε ντε Λίμα, αυτό το μαγικό φιλμ αφηγείται την οικογενειακή ιστορία 5 γενέων που εργάστηκαν στο ίδιο τσίρκο. Από την ίδρυση του Μεγάλου Θαυμαστού Τσίρκου το 1910 μέχρι σήμερα, η φαντασία και το παραμύθι συναντούν την πραγματικότητα. Δείτε το trailer εδώ.
«THE STATE AGAINST MANDELA AND THE OTHERS» των Νικολά Σαμπό και Ζιλ Πορτ
Το 2018 ο Νέλσον Μαντέλα θα γιόρταζε τα 100 του χρόνια. Το σινεμά έχει αρκετές φορές αφηγηθεί τη ζωή, το έργο και τη διαβόητη 9μηνη δίκη (1963-1964) του εμβληματικού πολιτικού. Πόσο όμως γνωρίζουμε τις ιστορίες των 7 ακόμα ατόμων (5 μαύρων, ενός λευκού, ενός Ινδού) που καταδικάστηκαν τότε, μαζί με τον Μαντέλα, σε ισόβια κάθειρξη; Ο δημοσιογράφος Νικολά Σαμπό και ο σκηνοθέτης Ζιλ Πορτέ αναβιώνουν «τη δίκη του αιώνα» - βασισμένοι σε υλικό 256 ωρών από τα πρακτικά/αρχεία που ψηφοποιήθηκαν το 2016.
«LES ÂMES MORTES» (DEAD SOULS) του Γουάνγκ Μπινγκ
ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
«ARCTIC» του Τζο Πένια
Σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραζιλιάνου σκηνοθέτη Τζο Πένια (μικρού μήκους ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στο βιογραφικό του μέχρι τώρα). Με πρωταγωνιστή τον Μαντς Μίκελσεν, παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την απόφαση ενός άντρα που έχει βρεθεί μετά από ατύχημα μόνος στον Β. Πόλο. Ενα αγωνιώδες θρίλερ επιβίωσης στους πάγους της Ανταρκτικής.
GONGJAK(The Spy Gone North) του Γιουν Τζονγκ-Μπινγκ
Ο Κορεάτης σκηνοθέτης υπόσχεται ευφάνταστο βίαιο θέαμα, κατά την παράδοση των προκατόχων του, στην μεταμεσονύχτια ζώνη του φεστιβάλ. «Δεν μπορούμε να μην σας φέρουμε κι έναν κορεάτη σκηνοθέτη σε αυτό το τμήμα. Το περιμένετε κάθε χρόνο» δήλωσε ο Τιερί Φρεμό.
ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ (UN CERTAIN REGARD)
Εδώ βρίσκεται το ενδιαφέρον της ελληνικής παρουσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, με την ταινία «The Harvesters» («Οι Θεριστές») του Ετιέν Καλός, του ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη, μια συμπαραγωγή της Νότιας Αφρικής, της Πολωνίας και της Ελλάδας (με την Heretic σε ρόλο παραγωγού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και με συγχρηματοδότηση από το ελληνογαλλικό ταμείο συμπαραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του CNC. Διαβάστε περισσότερα για το «The Harvesters».
Να σημειώσουμε ακόμα ότι σ' αυτή την ενότητα του Επίσημου Προγράμματος, οι μισές ταινίες είναι σκηνοθετημένες από γυναίκα δημιουργό - αλλά κι ότι εδώ περιλαμβάνεται η πρώτη Κενυάτικη ταινία που συμμετέχει ποτέ στο Φεστιβάλ Καννών.
«Grans» («Border») του Αλί Αμπάσι
Ο Δανός σκηνοθέτης, βραβευμένος πριν δυο χρόνια για το «Shelley», διασκευάζει το μεταφυσικό ρομάντζο του Τζον Λίντκβιστ («Let the Right One In»). Μία τελωνιακός έχει την έκτη αίσθηση για να εντοπίζει λαθρεμπόρους. Οταν θα νιώσει μια ακατανίκητη έλξη για τον πρώτο ύποπτο που, πράγματι, αποδεικνύεται ένοχος, η έρευνα που θ' ακολουθήσει θα την κάνει ν' αμφισβητήσει την ίδια της την ύπαρξη, καθώς θα χρειαστεί ν' αντιμετωπίσει τρομακτικές αποκαλύψεις για την ίδια και την ανθρωπότητα.
«Sofia» της Μεριέμ Μπενμ'Μπαρέκ
Ντεμπούτο της Γαλλίδας σκηνοθέτη, συμπαραγωγή Γαλλίας-Κατάρ, εκφράζει την επιθυμία της δημιουργού της να συμβάλλει στην απεικόνιση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο. Η ιστορία παρακολουθεί την 20χρονη Σοφία, ανύπαντρη, που νιώθει πόνο στην κοιλιά και βρίσκεται ετοιμόγεννη, έχοντας ως εκείνη τη στιγμή αρνηθεί την εγκυμοσύνη της. Η κλινική όπου πηγαίνει βιαστικά με τη νεαρή ξαδέλφη της, δέχεται να τη φροντίσει, υπό τον όρο ως το πρωί να φέρει έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητα του πατέρα. Διαφορετικά, θα οδηγηθεί στη φυλακή.
«Les Chatouilles» («Little Tickles») των Αντρέα Μπεσκόντ και Ερίκ Μεταγιέ
Σκηνοθετικό ντεμπούτο του δημιουργικού δίδυμου από τη Γαλλία. Ηρωίδα η 8χρονη Οντέτ, που της αρέσει να χορεύει και να ζωγραφίζει. Γιατί, λοιπόν, να φοβηθεί τον φίλο των γονιών της που της προτείνει να παίξουν το «παιχνίδι του γαργαλητού»; Οταν η Οντέν μεγαλώσει, θ' αφοσιωθεί στην καριέρα της χορεύτριας ενώ, ταυτόχρονα, θα μάθει ν' αγαπά τη ζωή και να αποβάλλει το θυμό της.
«Long Day's Journey Into Night» του Μπι Γκαν
Μετά το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2015, για το «Kaili Blues», ο Κινέζος σκηνοθέτης επιστρέφει στο φεστιβαλικό κύκλωμα μ' ένα ασιατικό νουάρ. Ενας άνδρας επιστρέφει στην πόλη όπου μεγάλωσε κι ανακαλύπτει τα ίχνη μιας μυστηριώδους γυναίκας. Θυμάται το καλοκαίρι που πέρασε μαζί της, είκοσι χρόνια νωρίτερα.
Manto της Ναντίτα Ντας
Η διάσημη Ινδή ηθοποιός, δέκα χρόνια μετά την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά (το «Firaaq» που το 2008 βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), υπογράφει την κινηματογραφική βιογραφία του Σαντάτ Μαντό Χασάν, με ντεκόρ την Ινδία του 1940.
«A Genoux les Gars» («Sextape») του Αντουάν Ντεροσιέρ
Ο Γάλλος παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης καταπιάνεται με... γυναικεία ζητήματα. Ηρωίδες της ταινίας η Γιασμίνα και η Ριμ, δυο Μουσουλμάνες αδελφές, 17 και 18 χρόνων. Στο πρόσωπο του Σαλίμ, η Γιασμίνα ανακαλύπτει την έλξη του προγαμιαίου σεξ. Οταν, όμως, εκείνος καταστρέψει τα όνειρά της μ' ένα sextape, η αδελφή της θ' αρνηθεί να την υποστηρίξει.
«Girl» του Λούκας Ντοντ
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βέλγου δημιουργού προκάλεσε θόρυβο ήδη απ' όταν προβλήθηκε, τον περασμένο Δεκέμβριο, ως work in progress στο Les Arcs European Film Festival’s. Η ταινία παρακολουθεί τη Λάρα, ένα 15χρονο κορίτσι, γεννημένο με το σώμα ενός αγοριού, που ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα.
«Gueule d' Ange» («Angel Face») της Βανέσα Φιλό
Πρώτη μεγάλη μήκους ταινία για τη Γαλλίδα σκηνοθέτη, με πρωταγωνίστρια τη Μαριόν Κοτιγιάρ, σε σενάριο του Diastème. Τολμηρό δράμα, παρακολουθεί μια ανύπαντρη μητέρα που εγκαταλείπει την 8χρονη κόρη της όταν γνωρίζει κάποιον σ' ένα κλαμπ.
«Euphoria» της Βαλέρια Γκολίνο
Μια πενταετία αφότου παρουσίασε το σκηνοθετικό ντεμπούτο της στις Κάνες, το «Μέλι», η Βαλέρια Γκολίνο επιστρέφει στο Un Certain Regard, με μια ανδρική αδελφική ιστορία. Ο Ματέο, ανοιχτόμυαλος, επιτυχημένος επιχειρηματίας κι ο Ετορε, δάσκαλος στην κωμόπολη όπου μεγάλωσε, είναι αποξενωμένα αδέλφια. Μια δύσκολη κατάσταση θα τους αναγκάσει να ξαναγνωριστούν και να χτίσουν μια σχέση μεταξύ ευαισθησίας και τρυφερότητας, φόβου και ευφορίας. Στους κεντρικούς ρόλους, δυο από τους ωραιότερους σύγχρονους Ιταλούς ηθοποιούς, ο Ρικάρντο Σκαμάρτσιο κι ο Βαλέριο Μασταντρέα.
«Rafiki» («Friend») της Γουανούρι Καχίου
Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία για την Καχίου, πρώτη ταινία από την Κένυα που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών σ' όλη την ιστορία του, ένα λεσβιακό love story. Η Κένα και η Ζίκι είναι κολλητές φίλες, παρά το πολιτικό μίσος μεταξύ των οικογενειών τους. Οταν μεταξύ τους γεννηθεί ο έρωτας, θα αναγκαστούν να διαλέξουν ανάμεσα στην ευτυχία και την ασφάλεια.
«Mon Tissue Prefere» («My Favorite Fabric») της Γκάγια Τζίτζι
Η Σύρια Γκάγια Τζίτζι κάνει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, σε συμπαραγωγή Γαλλίας, Γερμανίας και Τουρκίας. Το φιλμ εκτυλίσσεται στη Δαμασκό, την άνοιξη του 2011, στα αρχικά στάδια της επανάστασης. Η 25χρονη Νάλα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην ελευθερία της και στην εγγύηση της απόδρασης που θα σημάνει το προξενιό με τον Σαμίρ, Σύρο μετανάστη στην Αμερική. Οταν ο Σαμίρ επιλέξει, ωστόσο, τη μικρότερη αδελφή της, η Νάλα θα καταφύγει στο σπίτι της μυστηριώδους γειτόνισσάς της.
«Die Stropers» («The Harvesters») του Ετιέν Καλός
Πρώτη μεγάλου μήκους του ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη, συμπαραγωγή της Νότιας Αφρικής, της Ελλάδας (με την Heretic σε ρόλο παραγωγού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και της Πολωνίας, με συγχρηματοδότηση από το ελληνογαλλικό ταμείο συμπαραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του CNC. Η ιστορία του φιλμ διαδραματίζεται στη διάρκεια του ετήσιου θερισμού του καλαμποκιού στην επαρχία της Free State της Νότιας Αφρικής, το τελευταίο προπύργιο της μόνης λευκής κοινότητας της ηπείρου, των Αφρικάνερς. Εκεί, ο ευαίσθητος κι υπάκουος έφηβος Γιάνο θα συναντήσει τον Πίτερ, ένα ορφανό αγρίμι κι η σχέση τους, ενάντια στην κοινότητα, θα γίνει από αδελφική ως ερωτική. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Die Stropers» («The Harvesters»).
«In My Room» του Ούλριχ Κόλερ
Ο Γερμανός δημιουργός που το 2011 τιμήθηκε με την Αργυρή Αρκτο Σκηνοθεσίας στην Berlinale για το «Sleeping Sickness», μ' ένα αντισυμβατικό, υπαρξιακό, κωμικό... θρίλερ. Ενας άνδρας που βαριέται τα πάντα στη ζωή του, ξυπνά μια μέρα και συνειδητοποιεί ότι όλοι οι άνθρωποι γύρω του έχουν εξαφανιστεί, χωρίς να είναι σίγουρος γιατί. Οπως τη χαρακτηρίζει ο Κόλερ, αυτή είναι «μια ταινία για το τρομακτικό δώρο της απόλυτης ελευθερίας».
«El Angel» του Λουίς Ορτέγκα
Ο Αργεντίνος σκηνοθέτης του «Monobloc» και του «Dromomanos» επιστρέφει με μια δυνατή συμπαραγωγή της Film Factory και της El Deseo του Αλμοδόβαρ. Η ταινία, ένα θρίλερ δράσης, βασίζεται στην πραγματική ιστορία του διαβόητου εγκληματία Κάρλος Ρομπλέντο Πουτς, που επονομάστηκε «Αγγελος» χάρη στην αγγελική ομορφιά του και διέπραξε, ως έφηβος, 11 φόνους, 17 ληστείες, ένα βιασμό και δυο απαγωγές και καταδικάστηκε το 1973, εκτίοντας από τότε ως και σήμερα την ποινή του, όντας ο μακροβιότερος κατάδικος στην ιστορία της Αργεντινής.
«The Gentle Indifference of the World» του Αντιλκάν Γιερζάνοφ
Νέα ταινία του σκηνοθέτη από το Καζακστάν, που βραβεύτηκε πριν δυο χρόνια στο Ρότερνταμ για το «The Plague at Karatas».
Διαβάστε ακόμη:
- Ο «Τρελός Πιερό» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ στην αφίσα του 71ου Φεστιβάλ Καννών
- Αυτές είναι οι 5 ταινίες που το Netflix απειλεί ότι θα «αποσύρει» από το Φεστιβάλ Καννών
- Είσαι από 18 μέχρι 28 ετών; Το Φεστιβάλ Καννών σου χαρίζει 3 μέρες που θα θυμάσαι για πάντα!
- Το Φεστιβάλ Καννών θα ανοίξει με το «Everybody Knows» του Ασγκάρ Φαραντί - Δείτε το πρώτο τρέιλερ
- Το Φεστιβάλ Καννών γιορτάζει τα 50 χρόνια του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»
- Αυτές είναι οι ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο 71ο Φεστιβάλ Καννών
- Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η Πρόεδρος του 71ου Φεστιβάλ Καννών
- 71ο Φεστιβάλ Καννών: Αλλαγή στις μέρες και τις προβολές, όχι - προβλέπουμε - στη λίστα των θαμώνων