Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015: Η Χρυσή Αρκτος στον «απόντα» Τζαφάρ Παναχί!

of 10

Με αρκετές μοιρασιές, η επιτροπή του Ντάρεν Αρονόφσκι δικαίωσε εν μέρει τον τίτλο του «γυναικείου» φεστιβάλ, αλλά επιβεβαίωσε τον «πολιτικό» χαρακτήρα του χαρίζοντας τη Χρυσή Αρκτο στον (σε απαγόρευση εξάσκησης του επαγγέλματος και εξόδου από το Ιράν) Τζαφάρ Παναχί και το «Taxi» του.

Berlinale 2015: Η Χρυσή Αρκτος στον «απόντα» Τζαφάρ Παναχί!

Εληξε πριν από λίγο η τελετή λήξης του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου χωρίς ιδιαίτερες εκπληξεις, αλλά με πολλές μοιρασιές.

Με δύο βραβεία καλλιτεχνικού επιτεύγματος, δύο βραβεία σκηνοθεσίας (το ένα όχι στην καλύτερη γυναίκα σκηνοθέτη του Διαγωνιστικού Προγράμματος - αυτή ήταν η Λάουρα Μπισπούρι για το «Sworn Virgin» που έφυγε αδικαιολόγητα αβράβευτο), ένα βραβείο στη Ρουμανία που φεύγει πάντα δύσκολα από το Βερολίνο χωρίς διάκριση και το μεγάλο βραβείο στον Τζαφάρ Παναχί, η φετινή Berlinale δεν δικαίωσε εντελώς τα του «γυναικείου» φεστιβάλ, αλλά δικαίωσε τον πολιτικό της χαρακτήρα τόσο με την επιλογή του Τζαφάρ Παναχί για το μεγάλο βραβείο, όσο και με το «El Club» του Πάμπλο Λαραϊν που κατακεραυνώνει την καθολική εκκλησία.

Μια από τις καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ, το «Ixcanul» του Χαίρο Μπουσταμάντε έφυγε με την Αργυρή Αρκτο, ενώ τα πιο δίκαια βραβεία δόθηκαν στον Ανδρικό και Γυναικείο Ρόλο για τους συγκλονιστικούς πρωταγωνιστές του «45 Χρόνια» του Αντριου Χέι.

Αναλυτικά τα βραβεία του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου:

Berlinale 2015 4

Χρυσή Αρκτος: «Taxi» του Τζαφάρ Παναχί / «Πολλές φορές το σπουδαίο σινεμά γεννιέται μέσα από τους περιορισμούς του. Ο Τζαφάρ Παναχί περιορισμένος (σ.σ του έχει απαγορευθεί η έξοδος από το Ιράν αλλά και η άσκηση του επαγγέλματός του) έκανε ένα ερωτικό γράμμα προς το σινεμά γιατί αντί να βγάλει οργή και αγανάκτηση για όλα αυτά που του συμβαίνουν, έβγαλε μόνο αγάπη», δήλωσε ο Ντάρεν Αρονόφσκι παραδίδοντας τη Χρυσή Αρκτο στην οικογένεια του Τζαφάρ Παναχί.

Berlinale 2015 6

Berlinale 2015 5

Σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της τελετής, η μικρή ανηψιά του Τζαφάρ Παναχί (που παίζει και στην ταινία) πηγαίνει στο πόντιουμ, της δίνουν την Αρκτο, πάει να πει κάτι και βάζει τα κλάματα και λέει «Είμαι πολύ συγκινημένη, συγγνώμη, δεν μπορώ να μιλήσω». Και μετά την πήρε αγκαλιά η επιτροπή για να ηρεμήσει. Ο Παναχί είχε κερδίσει βραβείο (σεναρίου) και με την προηγούμενη «απαγορευμένη» συμμετοχή του στη Berlinale το 2013 με το «Closed Curtain» - διαβάστε περισσότερα εδώ.

Berlinale 2015 7

Αργυρή Αρκτος - Βραβείο της Επιτροπής: «El Club» του Πάμπλο Λαραϊν / «Υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω από την ιδέα της θρησκείας και στις μέρες μας ακόμη πολλοι άνθρωποι σκοτώνονται γι' αυτήν την ιδέα. Ελπίζω αυτό να σταματήσει.», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Berlinale 2015 3

Αργυρή Αρκτος: «Ixcanul» του Χάιρο Μπουσταμάντε

Berlinale 2015 8

Berlinale 2015 9

Καλύτερη Σκηνοθεσία: (εξ ημισείας) στον Ραντού Ζούντε για το «Aferim» και την Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα για το «Body»

Berlinale 2015 1

Καλύτερη Ηθοποιός: Σαρλότ Ράμπλινγκ για τα «45 Χρόνια» του Αντριου Χέι / «Δεν θα κλάψω, ούτε θα πω πολλά ευχαριστώ. Το 1936 o πατέρας μου κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και εγώ ως ανταγωνιστική ήθελα να κερδίσω κι εγώ κάτι κάποια στιγμή στο Βερολίνο. Νόμιζω πως αυτή η Αρκούδα τα κατάφερε. Ευχαριστώ Βερολίνο, ευχαριστώ Τομ, ευχαριστώ Τρίσταν, ευχαριστώ Αντριου για την ευκαιρία που μας έδωσες να ερμηνεύσουμε ένα κομμάτι αληθινής ζωής.»

Berlinale 2015 2

Καλύτερος Ηθοποιός: Τομ Κόρτνεϊ για τα «45 Χρόνια» του Αντριου Χέι / «Ο φίλος μου ο Αλμπερτ Φίνεϊ είχε κερδίσει ένα από αυτά το 1985. Εμένα μου πήρε 30 χρόνια.», δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο αξιαγάπητος σπουδαίος Τομ Κόρτνεϊ.

Berlinale 2015 10

Βραβείο Σεναρίου: Πατρίσιο Γκούσμαν για το «The Pearl Button»

Under Electric Clouds 607

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος - Διεύθυνση Φωτογραφίας: «Under Electric Clouds» του Αλεξέι Γκερμάν του νεότερου

Berlinale 2015 11

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος - Διεύθυνση Φωτογραφίας: «Victoria» του Σεμπάστιαν Σίπερ

600 Miles 607

Βραβειο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Panorama): «600 Miles» του Γκαμπριέλ Ριπστάιν

Hosanna 607Hosanna

  • Χρυσή Αρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: «Hosanna» του Να Γιουνγκ-κιλ
  • Αργυρή Αρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: «Planet Sigma» της Μομόκο Σέτο
  • Βραβείο Audi Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: «Bad at Dancing» της Τζοάνα Αρνοβ

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διαρκεί από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμα: