Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015 - Μέρα 8η: Ενας «Αμερικάνος Φίλος» ήρθε απόψε από τα παλιά...

στα 10

Το Flix βρίσκεται στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες. H όγδοη μέρα του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη (ξανά) στον Βιμ Βέντερς, αυτή τη φορά για τη βράβευσή του με την τιμητική Χρυσή Αρκτο για την καριέρα του.

Berlinale 2015 - Μέρα 8η: Ενας «Αμερικάνος Φίλος» ήρθε απόψε από τα παλιά...

«Περισσότερο από οποιονδήποτε, ο Βιμ Βέντερς μας πρόσφερε ηθική πυξίδα, αισθητική πυξίδα για να κατανοήσουμε που βρισκόμαστε, ποιοι είμαστε και που μπορούμε νομοτελειακά να πάμε. Οφείλουμε να είμαστε εδώ και να τον ευχαριστούμε για το σινεμά. Αυτό το βραβείο δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερα χέρια.»

Με αυτά τα λόγια, ο Βάλτερ Σάλες προλόγισε τον Βιμ Βέντερς στην τιμητική εκδήλωση όπου και του απονεμήθηκε η Χρυσή Αρκτος για το σύνολο της καριέρας του, μια τιμή που σίγουρα αξίζει σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νέου Γερμανικού Σινεμά, ειδικά αφού ο Βέντερς δεν έχει κερδίσει ποτέ τη Χρυσή Αρκτο, συμμετέχοντας μόνο μια (!) φορά στην καριέρα του στο Διαγωνιστικό Τμήμα της Berlinale με το (ας μείνει ασχολίαστο) «Million Dollar Hotel» το 2000 όπου και απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής.

Φανερά συγκινημένος, o Βιμ Βέντερς περπάτησε ξανά στο κόκκινο χαλί της Berlinale (μετα από την επίσημη πρεμιέρα του «Every Thing Will Be Fine») για να παρευρεθεί στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του και ακολουθήθηκε από την προβολή του «Αμερικάνου Φίλου», μιας από τις εμβληματικές ταινίες της καριέρας του και ενδεικτική της λατρείας του για το αμερικάνικο σινεμά.

Wim Wenders Berlinale 2015 607

Wim Wenders Berlinale 2015 607

Wim Wenders Berlinale 2015 607

Wim Wenders Berlinale 2015 607

Wim Wenders Berlinale 2015 607

«Το αγαπημένο μου ζώο είναι οι αρκούδες, οπότε αυτή η μικρή χρυσή αρκούδα είναι υπέροχη. Σας ευχαριστώ όλους», δήλωσε μέσα σε ένα κατάμεστο Berlinale Palast που τον χειροκρότησε, δίνοντάς του τη θέση που του αξίζει στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της χώρας του, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη φετινή απονομή των βραβείων Οσκαρ όπου ο Βέντερς βρίσκεται για τρίτη φορά υποψήφιος στην κατηγορία του καλύτερου ντοκιμαντέρ για το «Salt of the Earth».


Alba Rohrwacher Berlinale 2015 607

Alba Rohrwacher Berlinale 2015 607

Λίγο αργότερα στο κόκκινο χαλί της Berlinale περπάτησε η Αλμπα Ρορβάκερ, η Ιταλίδα ηθοποιός που είναι αυτή τη στιγμή το απόλυτο φαβορί για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο «Sworn Virgin» της Λάουρα Μπισπούρι, τη σπαρακτική ιστορία μιας γυναίκας που ζούσε ως άντρας στην ορεινή Αλβανία και της προσπάθειάς της να ξαναγίνει γυναίκα στο Μιλάνο του σήμερα. Από τις πιο τρυφερές, απλές και βαθιά συγκινητικές ταινίες που είδαμε στο φετινό 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου, το «Sworn Virgin» μοιάζει να διεκδικεί μια σίγουρη θέση στα βραβεία που θα δοθούν το Σάββατο, αλλά σε κάθε περίπτωση το θαυμασμό μας για την πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτη.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Sworn Virgin» της Λάουρα Μπισπούρι.


Elser 607

Η όγδοή ημέρα της Berlinale ξεκίνησε με το «Elser» του Ολιβερ Χιρσμπίγκελ, ο οποίος μετά από ένα διάλειμμα στο Μπάκινγκχαμ με την ανεκδιήγητη «Diana» επιστρέφει στην τριλογία του για το 3ο Ράιχ (μετά την «Πτώση» του 2004) με την ιστορία ενός βομβιστή που παραλίγο να σκοτώσει τον Χίτλερ, χάνοντας το στόχο του για «13 Λεπτά», όπως είναι και ο διεθνής τίτλος της ταινίας. Εκτός Διαγωνιστικού Προγράμματος (κυρίως γιατί το φιλμ μοιάζει περισσότερο με τηλεταινία παρά τις ενδιαφέρουσες στιγμές του), ο Χιρσμπίγκελ εκπροσώπησε τη Γερμανία στη φετινή Berlinale, με ακόμη μια ταινία που ξεχάστηκε σχεδόν όσο τη βλέπαμε.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Elser».


Petting Zoo 1 607

Συνεχίζοντας το άτυπο αφιέρωμα στις γυναίκες, η Berlinale μάς παρουσιάζει με το «Petting Zoo» μία ακόμα κινηματογραφική ιστορία με κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα που αγωνίζεται κάτω από αντίξοοες συνθήκες. Την κάμερα κρατά με αυτοπεποίθηση και σιγουριά η Μίκα Μαγκί (σκηνοθέτης μικρού μήκους ταινιών στην πρώτη μεγάλου μήκους προσπάθεια), η καταπληκτική πιτσιρίκα ηθοποιός Ντέβον Κέλερ πλημμυρίζει την οθόνη με την ωμή της ερμηνεία, τη φυσική της ομορφιά και το νατουραλιστικό της μαγνητισμό, ενώ στην (συν)παραγωγή βλέπουμε το όνομα της, δική μας, Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (η οποία στηρίζει ακόμα την κινηματογραφική της κοινότητα στο Austin).

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Petting Zoo».


To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: