Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015 - Μέρα 6η: Ο τρισδιάστατος Βιμ Βέντερς και το overdose από Τζέιμς Φράνκο

στα 10

Το Flix βρίσκεται στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες. H έκτη μέρα του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στον Βιμ Βέντερς!

Berlinale 2015 - Μέρα 6η: Ο τρισδιάστατος Βιμ Βέντερς και το overdose από Τζέιμς Φράνκο

Για τρίτη φορά στα κόκκινα χαλιά της Berlinale, o Τζέιμς Φράνκο βρέθηκε αυτή τη φορά στο πλευρό του Βιμ Βέντερς για την επίσημη πρεμιέρα του «Every Thing Will Be Fine», της νέας ταινίας (μυθοπλασίας) του Γερμανού θρύλου που έκανε την τρισδιάστατη πρεμιέρα της στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που οργανώνει το Φεστιβάλ Βερολίνου στο έργο του.

Μην έχετε καμία περιέργεια. Ο Βιμ Βέντερς που ξέραμε δεν υπάρχει πια και ο μόνος λόγος που αξίζει να παρακολουθεί κανείς την καριέρα του είναι για τα υπέροχα ντοκιμαντέρ που γυρίζει (σε λίγο καιρό θα δούμε και στην Ελλάδα, μετά την πρεμίερα του στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το βραβευμένο στις Κάννες «Salt of the Earth»). Το «Every Thing Will Be Fine» - ναι με το everything σε δύο λέξεις - είναι πολύ καλύτερο από αυτό που φαντάζεστε όσοι είχατε δει την τελευταία ταινία του μυθοπλασίας, το ανεκδιήγητο «Palermo Shooting», αλλά όχι και μια ταινία που θα αναστήσει την ελπίδα μας στον Βέντερς.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Every Thing Will Be Fine».

Wim Wenders Berlinale 2015

Wim Wenders Berlinale 2015 607

Στην συνέντευξη Τύπου για την ταινία ο Βιμ Βέντερς υπήρξε τόσο ευγενικός ώστε να παραχωρήσει το λόγο στους πρωταγωνιστές του που βρέθηκε στην Berlinale: τον Τζέιμς Φράνκο, τη Σαρλότ Γκενσμπούργκ και τη Μαρί - Ζοζέ Κροζ, αλλά φυσικά το ενδιαφέρον μονοπώλησε η λατρεία του για το 3D.

«Οταν ανακάλυψα ότι το 3D είχε κι άλλες δυνατότητες εκτός από τη χρήση του στον χορό και την αρχιτεκτονική, κατάλαβα ότι το να τραβήξω σε 3D ένα πρόσωπο δημιουργεί με το θεατή άλλη σχέση, μπορείς να δεις μέσα του, πράγμα απίστευτο όταν εφαρμόζεται σε μια ιστορία εσωτερικών σκέψεων. Είχα ήδη το σενάριο και συνειδητοποίησα ότι ήταν τέλειο για να αφηγηθώ μια δραματική ιστορία με 3D. Αλλωστε, εμείς οι Γερμανοί έχουμε την ψυχοσύνθεση των Βορείων μέσα μας ώστε ν' αντέχουμε το μεγεθυντικό φακό του 3D.»

James Franco Berlinale 2015 607

O Τζέιμς Φράνκο φυσικά μίλησε για τη συνεργασία του με τα δύο ιερά τέρατα του Νέου Γερμανικού Σινεμά, τον Βέρνερ Χέρτσογκ και τον Βιμ Βέντερς: «Ο Τζέιμς Φράνκο για τον Βιμ Βέντερς και τον Βέρνερ Χέρτσογκ Με τον Βιμ γνωριστήκαμε πριν την ταινία, μιλήσαμε πολύ για τον ήρωα πήγα προετοιμασμένος. Στο σετ είναι πολύ ακριβής ως προς τη σύνθεση, το ύφος, αλλά στους ηθοποιούς έδινε μεγάλο περιθώριο ν’ αναπτύξουμε τον ήρωα. Βέβαια δεν έπαψα να νιώθω ότι παίζω «έναν ήρωα του Βιμ Βέντερς», αλλά αυτό μου επιβλήθηκε μ’ ένα πολύ απαλό άγγιγμα. Δούλεψε και μ' έναν ακόμα Γερμανό σκηνοθέτη φέτος, τον Βέρνερ Χέρτσογκ στη «Βασίλισσα της Ερήμου». Η φήμη του Βέρνερ είναι ότι είναι έντονος, ότι η δουλειά μαζί του είναι βασανιστήριο, ότι περνάς σα να παίζεις στο Fear Factor, σε βάζει να τρως σκουλίκια, τέτοια. Σ’ αυτήν την ταινία που κάναμε μαζί, για πρώτη φορά είχε γυναίκα κεντρική ηρωίδα, οι δικές μου σκηνές ήταν μέρος της ερωτικής ιστορίας, ίσως γι' αυτό ήταν πολύ γλυκός απέναντί μου. Ενα κοινό τους είναι ότι κι οι δυο ενδιαφέρονται τρομερά για την εικόνα, δημιουργούν αυτές τις απίστευτες συνθέσεις στα κάδρα τους, γι' αυτό και οι δυο ταινίες σου κόβουν την ανάσα. Ο Βιμ έχει μια πολύ ελαφριά προσέγγιση, ο Βέρνερ τα κάνει όλα μόνος του, είναι πάντα εκεί, στο κέντρο. Είναι ο δικός του τρόπος να μένει συνδεδεμένος με κάθε πλευρά της ταινίας. Ο Βιμ είναι πιο μαλακός. Αλλά κι οι δυο είναι απίθανοι συνεργάτες, θα το ξανάκανα εύκολα, οποιαδήποτε στιγμή.»

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2015: To Flix πέρασε 20 λεπτά με τον Τζέιμς Φράνκο

James Franco Berlinale 2015 607

Και αφού έβγαλε μια selfie με τους φωτογράφους για το προσωπικό του instagram σχολιάζοντας «Surreal Life», ο Τζέιμς Φρανκο ξαναπάτησε το κόκκινο χαλί της Berlinale, λίγες ημέρες μετά την πρεμίερα του «Queen of the Desert» και την ενδιάμεση πρεμίερα του «I Am Michael» του Τζάστιν Κέλι.

Wim Wenders Berlinale 2015 607

Wim Wenders Berlinale 2015 607

Wim Wenders Berlinale 2015 607

Wim Wenders Berlinale 2015 607

Wim Wenders Berlinale 2015 607

Wim Wenders Berlinale 2015 607

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: