Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015: Αν κάνεις τρικάσετο, ας το κάνεις όπως ο Βέρνερ Χέρτσογκ κι η Νικόλ Κίντμαν στο «Queen of the Desert»

στα 10

Μεταφέροντας στην οθόνη την πραγματική ιστορία της Γερτρούδης Μπελ, ο Βέρνερ Χέρτσογκ κάνει μια πανέμορφη, εμπορικότατη, θεαματική, απολαυστική σαχλαμάρα.

Berlinale 2015: Αν κάνεις τρικάσετο, ας το κάνεις όπως ο Βέρνερ Χέρτσογκ κι η Νικόλ Κίντμαν στο «Queen of the Desert»

Πάθος, ανεκπλήρωτος έρωτας, μια δυναμική γυναίκα με ενέργεια που ξεπερνά τις κοινωνικές νόρμες της εποχής. Στημένα ρούχα, ελεύθερα πεδία, η απεραντοσύνη της ερήμου, τ' αρώματα της Βόρειας Αφρικής, τα μυστικά των βεδουίνων, ο παγκόσμιος πόλεμος και η διπλωματία, δυο άντρες που πολιορκούν το απρόσιτο αντικείμενο του πόθου. Νομίζετε ότι διαβάζετε τη σύνοψη για κάποιο απο τα αγαπημένα 3κάσετα που νοικιάζαμε στα βίντεο κλαμπ τη δεκαετία του '80; Οχι, αυτή είναι η καινούρια ταινία του Βέρνερ Χέρτσογκ και είναι υπέροχη.

Ο Γερμανός μετρ επιλέγει την ιστορία της Γερτρούδης Μπελ - της προοδευτικής φεμινίστριας ιστορικού και αρχαιολόγου που, απαρνούμενη τη συνηθισμένη πορεία ζωής των γυναικών της εποχής της, ταξίδεψε για χρόνια σ' ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μελέτησε και γνώρισε την πολυπλοκότητα των σχέσεων των φυλών των βεδουίνων και κατέληξε όχι απλώς να βοηθά τη Βρετανική κυβέρνηση στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά στην ουσία και να χαρτογραφεί το σημερινό Ιράκ, ως η μοναδική λευκή ειδήμων στους λαούς της περιοχής. Στην ταινία του Χέρτσογκ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: το κίνητρο της Μπελ για να ξεκινήσει το μεγάλο της ταξίδι δεν είναι παρά ο αδιέξοδος έρωτάς της μ' έναν άντρα που δεν εγκρίνει η οικογένειά της, με αποτέλεσμα να ταχθεί στη μοναχική ζωή.

Queen of the Desert 607

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Χέρτσογκ απλουστεύει σε βαθμό τελενοβέλας μιας σύνθετη πραγματική ιστορία: η ταινία δεν είναι ο «Λόρενς της Αραβίας», αλλά περισσότερο η «Μαντώ Μαυρογένους» σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο. Ακόμα χειρότερα, στους τρεις άντρες που επιλέγει για το καστ του, τον Τζέιμς Φράνκο (ο πρώτος έρωτας της Γερτρούδης), τον Ντέιμιαν Λούις (ο δεύτερος έρωτας της Γερτρούδης) και τον Ρόμπερτ Πάτινσον, πετυχαίνει μόνο στον μεσαίο. Ο Φράνκο είναι ρηχός και απόλυτα μη πειστικός ως νεαρός διπλωμάτης με panache και ο Πάτινσον, ενσαρκώνοντας τον Τ.Ε. Λόρενς, έφερε στην κυριολεξία έκρηξη γέλιου στην αίθουσα, μασκαρεμένος με την περιβολή του Λόρενς της Αραβίας σαν αποκριάτικη στολή.

Queen of the Desert 607

Από την άλλη πλευρά, η Νικόλ Κίντμαν βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα και στιλιστική τελειότητα: είναι πανέμορφη και, ταυτόχρονα, στήνει μια ερμηνεία με ατμόσφαιρα, παρότι ο ρόλος της δεν έχει ίχνος βάθους. Γύρω της, όπως πάντα, ο Βέρνερ Χέρτσογκ αποτυπώνει τα «τοπία» του, είτε αυτά είναι αστικά και στολισμένα, είτε, ακόμα καλύτερα, οι αμμόλοφοι και τα σκονισμένα χρώματα της ανοιχτής ερήμου, με τρόπο που μόνο εκείνος ξέρει στο σύγχρονο σινεμά. Αν βάλεις την ιστορική πραγματικότητα και οποιουδήποτε είδους επιθυμία για βάθος και ουσία στην άκρη, η «Βασίλισσα της Ερήμου» είναι ένα πανέμορφο, απολαυστικό Αρλεκιν εποχής, που, επιπλέον, θα συλλέξει, εκτός από κείμενα εκνευρισμού γεμάτα ειρωνία, εκατομμύρια εισιτήρια σ' όλον τον κόσμο.

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: