Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015: Μαθαίνοντας να είσαι γυναίκα στο σπαρακτικό «Sworn Virgin» της Λάουρα Μπισπούρι

στα 10

Μια από τις ωραιότερες ταινίες της 65ης Berlinale, το «Ορκισμένη Παρθένα» της πρωτοεμφανιζόμενης Λάουρα Μπισπούρι αξίζει να φύγει από το Φεστιβάλ μέχρι και με τη Χρυσή Αρκτο, αλλά σε κάθε περίπτωση με σίγουρο το βραβείο ερμηνείας για την συγκλονιστική Αλμπα Ρορβάκερ.

Berlinale 2015: Μαθαίνοντας να είσαι γυναίκα στο σπαρακτικό «Sworn Virgin» της Λάουρα Μπισπούρι

Σε ένα Φεστιβάλ σαν το φετινό του Βερολίνου που το «γυναικείο» σινεμά (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό - συνήθως τίποτα) έχει την τιμητική του, όπως άλλωστε δήλωσε από την ανακοίνωση του προγράμματος και ο ίδιος ο Διευθυντής του, Ντίτερ Κόσλικ (δίνοντας έμφαση στην παρουσία στο Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών από γυναίκες και με θέματα τις γυναίκες), το «Sworn Virgin» της πρωτοεμφανιζόμενης Ιταλίδας Λάουρα Μπισπούρι έρχεται ακριβώς τη σωστή στιγμή για να κλειδώσει τι σημαίνει ταινία από γυναίκα με ηρωίδα μια γυναίκα και θέμα το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα.

Βασισμένο σε μια απίστευτη και όμως αληθινή αλβανική παράδοση που θέλει τις γυναίκες να γίνονται ισότιμες με τους άντρες παρά μόνο αν αρνηθούν τη γυναικεία τους φύση, ζήσουν με τον τρόπο ενός άντρα και ορκιστούν να μην έχουν ποτέ σεξουαλικές σχέσεις (σύμφωνα με μελέτη του National Geographic υπάρχουν 102 «ορκισμένες παρθένες» σήμερα), το «Sworn Virgin» ξεκινάει με την ιστορία της Χάνα καθώς μετά από 10 χρόνια ζωής ως Μαρκ φτάνει στο Μιλάνο, δίνοντας μια ευκαιρία στη γυναίκα που κρύβει μέσα της.

Sworn Virgin 607

Η διαδρομή της Χάνα/Μαρκ είναι υπαρξιακή, αλλά κυρίως είναι η διαδρομή μιας γυναίκας που δεν γνωρίζει τη σεξουαλικότητά της και με δειλά βήματα θα προσπαθήσει να την ανακαλύψει, γυρνώντας ωστόσο συχνά στην ασφάλεια του «όρκου» της ή διακινδυνεύοντας να μείνει για πάντα εγκλωβισμένη σε αυτόν. Για όση ώρα ο θεατής δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με την μυστηριώδη ηρωίδα/ήρωα, η Μπισπούρι αφηγείται και την ιστορία πριν από τον «όρκο», με φόντο την άγρια φύση της αλβανικής επαρχίας και τους κανόνες τιμής που ορίζουν τις τύχες των ανθρώπων της.

Για κάθε σκηνή από το παρελθόν που σε φέρνει αντιμέτωπο με μια «εξωπραγματική» αλήθεια, υπάρχει και μια σκηνή στο παρόν, όπου η Χάνα/Μαρκ ζει την αλήθεια ενός κόσμου που δεν γνωρίζει και μιας φύσης που απαρνήθηκε νωρίς, αναζητώντας και τότε και τώρα την ελευθερία της.

Sworn Virgin 607

Γυναικεία ταινία, queer ύμνος, ένα εγχειρίδιο για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα, οδηγός επιβίωσης σε έναν κόσμο με ισχυρές macho καταβολές, μια σπουδή πάνω στα «φύλα» ή και τίποτα απ' όλα αυτά, το «Sworn Virgin» είναι πρωτίστως μια ιστορία «ενηλικίωσης» ενός κοριτσιού που δεν πρόλαβε να γίνει γυναίκα και που η πρωτοεμφανιζόμενη (γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο το κατόρθωμά της) Λάουρα Μπισπούρι κινηματογραφεί με όλη την τρυφερότητα και την βία που της αναλογεί, αφήνοντας την ηρωίδα της να ανιχνεύει τον γύρω της άγνωστο κόσμο με τη διστακτικότητα ενός αγριμιού που μπορεί να επιβιώσει στην άγρια φύση μια πρωτόγονης κοινωνίας αλλά όχι και στη ζούγκλα της πραγματικής ζωής.

Δικαιώνοντας τον τίτλο μιας από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς (βραβευμένη μόλις στο περασμένο Φεστιβάλ Βενετίας για το «Hungry Hearts» και πρωταγωνίστρια στα «Θαύματα» της αδερφής της, Αλίτσε) της εποχής μας, η Αλμπα Ρορβάκερ δεν είναι μόνο η αρχή ή μέση και το τέλος του «Sworn Virgin».

Κάθε κίνηση του κορμιού της, το πιο ανεπαίσθητο βλέμμα της, ο τρόπος με τον οποίο υποδύεται το αγόρι και το κορίτσι μαζί - ένα χαμένο παιδί στην χώρα των εν δυνάμει θαυμάτων και κάθε γυναίκα που προσπαθεί να βρει τη θέση της σε έναν αφιλόξενο κόσμο, η μέθοδος με την οποία εξαφανίζεται σε έναν απαιτητικό και ριψοκίνδυνο ρόλο, είναι η σπαρακτική καρδιά μιας απλής, μελετημένης, βαθιά ανθρώπινης και ακόμη πιο βαθιά συγκινητικής ταινίας που της αξίζει μέχρι και η Χρυσή Αρκτος.

Οχι φυσικά επειδή είναι γυναικεία ταινία, αλλά γιατί πριν απ' όλα είναι μια σπουδαία ταινία.

Sworn Virgin 607

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: