Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 21 Ιουνίου

of 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 21 Ιουνίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Elena et les Hommes

Η Ελενα και οι Αντρες της (Elena et les Hommes) του Ζαν Ρενουάρ

Η Ιγκριντ Μπέργκμαν υποδύεται μια Πολωνή πριγκίπισσα στο Παρίσι στη δύση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια γυναίκα που ίσως και να κρατά το μέλλον της Γαλλίας στα χέρια της. Ένας διάσημος στρατηγός την έχει ερωτευτεί και οι πολιτικοί πιστεύουν ότι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να πείσει τον στρατηγό να αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Αγάπη και πολιτική μπλέκονται σε ένα ρομαντικό παιχνίδι απίστευτης καλαισθησίας με την Ιγκριντ Μπέργκμαν πιο λαμπερή από ποτέ.

Η ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Κανάλι της Βουλής

tenor

Ο Τενόρος (Ténor) του Κλοντ Ζιντί Τζούνιορ

Ο Αντουάν ζει στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, σπουδάζει (απρόθυμα) λογιστική, δουλεύει ως ντελιβεράς και ραπάρει. Οταν, σε μια παράδοση σούσι, μπει στην καθηλωτικά όμορφη Οπερα Γκαρνιέ, μια διακεκριμένη καθηγήτρια θ’ ανακαλύψει σ’ αυτόν ένα ακατέργαστο διαμάντι και θα προσπαθήσει να τον καλλιεργήσει. Ο Αντουάν θα διχαστεί ανάμεσα στη νέα προοπτική και στις καταβολές του, στο παλιό και στο νέο, στην «υψηλή τέχνη» και τους «homies» του στα προάστια.

Μια (ακόμα) ιστορία για τα όνειρα που (μόνο στο σινεμά) βγαίνουν αληθινά, με ουσιαστικό πρωταγωνιστή την Οπερα των Παρισίων. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 23.00 στην ΕΡΤ 3

The Matrix main

The Matrix των Λάνα και Λίλη Γουατσόφσκι

Στο όχι μακρινό μέλλον, η ανθρωπότητα ζει μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα που έχουν επιβάλλει οι Μηχανές, τις οποίες οι άνθρωποι εξυπηρετούν ως πηγή ενέργειας χωρίς όμως να το γνωρίζουν. Όταν ο νεαρός χάκερ, Τόμας Άντερσον, με το ψευδώνυμο Νίο, ανακαλύπτει την (αυτ)απάτη με τη βοήθεια του αινιγματικού Μορφέα, σύντομα διαπιστώνει ότι αυτός είναι ίσως ο "Εκλεκτός", που μπορεί να αποτινάξει την κυριαρχία των μηχανών. Θα χρειαστεί όμως να θυσιάσει κάποια πράγματα.

Η ταινία προβάλλεται στις 01.30 στο Open

babylon

Βαβυλώνα (Babylon) του Ντάμιεν Σαζέλ

Στο Χόλιγουντ, το φαρ γουεστ μιας εκκολαπτόμενης βιομηχανίας του κινηματογράφου, στα τέλη της δεκαετίας του '20, στο κέντρο της ερημιάς, ένας όμορφος νέος, ο Μεξικανός Μάνι, περιμένει ένα φορτηγό: πρέπει να μεταφέρει έναν ελέφαντα, φερμένο από την αφρικανική ζούγκλα, όχι σε κάποιο στούντιο για μια περιπετειώδη ταινία, αλλά σε μια έπαυλη μεγιστάνα παραγωγού, για ένα πάρτι πολλάκις πιο περιπετειώδες από ταινία. Ζωντανή τζαζ από μια ξεσηκωτική μπάντα μαύρων μουσικών, σαμπάνια ρέουσα, ναρκωτικά άφθονα, χορός παγανιστικής τελετής, βίτσια, κακοποιήσεις, εκβιασμοί και βιασμοί.

Μετά το «La La Land», ο Ντέιμιεν Σαζέλ υπογράφει έναν ακόμα φόρο τιμής στον κινηματογράφο, πιο ογκώδη από ελέφαντα, πιο ελαφρύ από τη σκόνη του χρόνου. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix

H ταινία προβάλλεται στις 00.10 στο Cosmote Cinema 2

jeanne du barry

Ζαν ντι Μπαρί, η Ερωμένη του Βασιλιά (Jeanne du Barry) της Μαϊγουέν

Η ταινία πιάνει τη Ζαν ντι Μπαρί από την αρχή της ζωής της - όταν το κοριτσάκι, πάμπτωχο αλλά όμορφο σαν ανάσα ζωής, απέκτησε μια στοιχειώδη μόρφωση σε μοναστήρι, εκμεταλλεύτηκε (αξιοποίησε;) τα φυσικά προσόντα της για ν' ανέβει κοινωνικά, παντρεύτηκε τον Κόμη ντι Μπαρί που την εξέδιδε αλλά ένας αγαπημένος της πελάτης, ελπίζοντας σε ανταλλάγματα, τη σύστησε στον Βασιλιά Λουδοβίκο 15ο. Πράγματι, ο Λουί την ερωτεύτηκε παράφορα και την έκανε ευνοούμενή του, δηλαδή πρώτη ανάμεσα στις ερωμένες του, ως το θάνατό του.

Η νέα ταινία τής Μαϊγουέν, με αμφιλεγόμενο συμπρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, άνοιξε το 76ο Φεστιβάλ Καννών, κάνοντας μια μεγαλεπήβολη, πανάκριβη, γαλλικότατη, τρύπα στο νερό, ή μπουρμπουλήθρα στη σαμπάνια. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Nova Cinema 1

synonymes nadav lapid 607

Συνώνυμα (Synonymes) του Ναντάβ Λαπίντ

Ο Γιόαβ, ένας νεαρός Ισραηλινός, είναι αποφασισμένος να αποκηρύξει την εθνικότητα του και να γίνει Γάλλος. Στο Παρίσι, εγκαταλείπει τη γλώσσα του και με τη βοήθεια ενός λεξικού επιχειρεί με κάθε τρόπο να επινοήσει μια νέα ταυτότητα για τον εαυτό του.

Η ταινία του Ναντάβ Λαπίντ που κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2019, είναι πλούσια σε ιδέες και φιλοδοξία, μα δυστυχώς καταλήγει κούφια, βαρετή, προφανής κι επαναλαμβανόμενη. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix

Hoy se Arregla el Mundo 607

Σήμερα Φτιάχνουμε τον Κόσμο (Hoy se Arregla el Mundo) του Αριελ Βίνογκραντ

Ο Νταβίντ «Γκριέκο» Σαμαράς ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους τηλεοπτικούς παραγωγούς των αργεντίνικων τηλεοπτικών ριάλιτι. Μόνο που τίποτα δεν ήταν «αλήθεια» στην εκπομπή του «Σήμερα, φτιάχνουμε τον κόσμο». Οι φιλοξενούμενοί του κάθε εβδομάδα, καθημερινοί ήρωες με ένα σοκαριστικό πρόβλημα στο οποίο έβρισκε επίλυση η εκπομπή, ήταν ηθοποιοί. Ο γιατρός της εκπομπής που έδινε ιατρικές συμβουλές στο κοινό αλλά και ηρεμιστικά στον Γκριέκο, ήταν απατεώνας. Οπως και ο υπνωτιστής/μέντιουμ που έλεγε το μέλλον. Που να ήξερε ο Γκριέκο και το δικό του μέλλον. Το σόου του θα πάρει την κάτω βόλτα και η πρώην του θα του ξεστομίσει μία ανησυχητική αλήθεια: ο γιος του, ο εννιάχρονος Μπενίτο που βλέπει περιστασιακά και αγαπά στον αυτόματο, χωρίς πραγματική σύνδεση, δεν είναι δικό του παιδί. Ενα τεστ πατρότητας το αποδεικνύει. Ο Γκριέκο έχει πολλές ερωτήσεις να πετάξει θυμωμένα στο πρόσωπο της πρώην του, αλλά δεν προλαβαίνει. Η γυναίκα σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και «πατέρας» και γιος μπαίνουν στο αυτοκίνητό του για μία διαδρομή ζωής. Να ψάξουν τον αληθινό του πατέρα και να βρουν την ταυτότητά τους.

Η νέα ταινία του Αργεντίνου Αριελ Βινογκράντ μετά το «Κόλπο του Αιώνα» είναι μία γλυκόπικρη και τελικά σχηματική δραμεντί, που θέλει τους άντρες αιώνια χαμένα αγόρια, που ενηλικιώνονται μέσα από τραγωδίες και γκάφες. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama

wish ευχή

Ευχή (Wish) των Κρις Μπακ, Φον Βερασανθόρν

Στο μαγικό βασίλειο των Ρόζας, η Ασα, μια έξυπνη ιδεαλίστρια, κάνει μια ευχή τόσο δυνατή που την ακούει μια κοσμική δύναμη, μια μικρή μπάλα απεριόριστης ενέργειας που ονομάζεται Σταρ. Μαζί, η Ασα και το Σταρ αντιμετωπίζουν έναν τρομερό εχθρό, τον αρχηγό των Ρόζας, τον βασιλιά Μαγκνίφικο, για να σώσουν την κοινότητά της και να αποδείξουν ότι όταν η θέληση ενός θαρραλέου ανθρώπου συνδεθεί με τη μαγεία των αστεριών, μπορεί να συμβούν θαυμαστά πράγματα.

Η νέα ταινία animation της Disney, με φόρα για τις γιορτές, φέρνει στην οθόνη ένα φόρο τιμής στην ίδια τη Disney. Για καλό και για κακό. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+

totem

Τοτέμ (Totem) της Λίλα Αβιγιές

Κάποιες ομάδες ψυχανάλυσης χρησιμοποιούν ένα «τοτέμ». Οποιος το παίρνει στα χέρια του, έχει το λόγο. Δεν έχουμε ιδέα αν ο τίτλος της νέας ταινίας (μετά το «The Chambermaid» του 2018) της μεξικάνας Λίλα Αβιγιέζ αναφέρεται σε κάτι τέτοιο. Με έναν παράξενο τρόπο ταιριάζει όμως, καθώς όλοι οι κάτοικοι του μικρόκοσμου της ταινίας βρίσκονται στο σπίτι αυτής οικογένειας για να πάρουν κάποια στιγμή το λόγο. Με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας, με λόγια ή χωρίς, να αποχαιρετήσουν τον 30χρονο Τόνια, ο οποίος, όπως και η μητέρα του, φεύγει από επιθετικό καρκίνο στα κόκκαλα. Είναι τα γενέθλιά του και το σπίτι ανοίγει για ένα πάρτι - όπως θα έπρεπε να είναι όλες οι κηδείες. Πρώτη καταφθάνει από το πρωί η μικρή του κόρη, η Σολ, μέσα από τα μάτια της οποίας παρακολουθούμε το χάος των προετοιμασιών, των αδελφών του που τσακώνονται, του πατέρα του που εκνευρίζεται, της νοσοκόμας του που είναι η μόνη που καταλαβαίνει ότι δεν έχει μόνο ο ασθενής της ανάγκη από φροντίδα, αλλά κι αυτό το μικρό κορίτσι που χάνει τον πατέρα της. Ξαδέλφια, θείοι, γείτονες, συμφοιτητές από τη σχολή Καλών Τεχνών όλοι μαζεύονται και κουβαλούν τις αναμνήσεις τους για τον μελλοθάνατο νέο. Ο καθένας θα πάρει το «Τοτέμ» στα χέρια του, ή τουλάχιστον το αλκοόλ του, θα κοιτάξει έναν άνθρωπο στα μάτια, και θα του πει ακριβώς τι σήμαινε η ζωή του για τη ζωή του. Ναι, κάπως έτσι θα πρέπει να είναι οι κηδείες. Να συμβαίνουν όσο είμαστε ακόμα ζωντανοί. Αλλωστε τον σπαραγμό δεν μπορείς να τον γλιτώσεις ούτως ή άλλως.

Δύσκολοι αποχαιρετισμοί από το Μεξικό. H δεύτερη ταινία της Λίλα Αβιγιές, που έφτασε στην πεντάδα των Οσκαρ με ένα δύσκολο θέμα, αλλά και με την πανανθρώπινη, ειλικρινή, τρυφερή του απόδοση. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo