Άποψη

Κάννες 2013: Οι 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε σαν τρελοί!

of 10

To 66o Φεστιβάλ Καννών ξεκινά στις 15 Μαΐου και αυτές οι ταινίες τις οποίες δεν μπορούμε να περιμένουμε για να δούμε...

Κάννες 2013: Οι 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε σαν τρελοί!

Κοιτάξαμε προσεκτικά όλα τα επίσημα (Διαγωνιστικό Τμήμα, Εκτός Διαγωνιστικού, Ειδικές Προβολές, Ενα Κάποιο Βλέμμα) και παράλληλα προγράμματα του 66ου Φεστιβάλ Καννών (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Εβδομάδα Κριτικής) και αποφασίσαμε πως αυτές οι είκοσι ταινίες είναι αυτές που θέλουμε να δούμε περισσότερο φέτος.

2

Only Lovers Left Alive του Τζιμ Τζάρμους (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Δεν θα χρειαζόμασταν τίποτα περισσότερο από το ότι αυτή είναι η καινούρια ταινία του Τζιμ Τζάρμους. Τα ονόματα της Τίλντα Σουίντον, του Τομ Χίντελστον και της Μια Γουασικόφσκα, το γεγονός πως πρόκειται για μια ιστορία αγάπης με βαμπίρ και πως στην παραγωγή του βρίσκουμε τη Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου μας κάνουν απλά να μην μπορούμε να περιμένουμε. Τζιμ, το νου σου και δεν έχουμε ξεχάσει (όπως ίσως ήλπιζες) το «The Limits of Control».

Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε τις πρώτες σκηνές από το «Only Lovers Left Alive».

2

All is Lost του Τζέιι Σι Τσάντορ (Εκτός Διαγωνιστικού)

Ακόμη κι αν το «Margin Call» δεν ήταν ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα που έσκασαν από την Αμερική τα τελευταία χρόνια, μια ταινία χωρίς ίχνος διαλόγου στην οποία πρωταγωνιστεί μόνο ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο ρόλο ενός άνδρα που βρίσκεται στο έλεος του ωκεανού και προσπαθεί να επιβιώσει θα έκανε το «All is Lost» το απόλυτο must - see των φετινών Καννών. Το ότι βρέθηκε εκτός Διαγωνιστικού Τμήματος, ας το θεωρήσουμε απλά κίνηση εντυπωσιασμού!

2

Behind the Candelabra του Στίβεν Σόντερμπεργκ (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Γυρισμένο για το ΗΒΟ, αφού κανένα στούντιο δεν ήθελε μια τόσο gay ιστορία, το ερωτικό έπος ανάμεσα στον Λιμπεράτσε και τον νεαρό που υπήρξε ο ερωτας της ζωής του φτάνει στις Κάννες με τη φόρα της φήμης πως ο Μάικλ Ντάγκλας δίνει εδώ μια ερμηνεία πιο φαντασμαγορική και από τις παραστάσεις του ήρωα που υποδύεται. Αν ισχύει πως είναι και η τελευταία ταινία του Σόντερμπεργκ, θέλουμε απλά να το δούμε ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε trailer και σκηνές από το «Behind the Candelabra».

2

The Bling Ring της Σοφία Κόπολα (Ενα Κάποιο Βλέμμα)

Μπορεί το νέο φιλμ της Σοφία Κόπολα να μην φάνηκε «αρκετό» για να βρεθεί στο Διαγωνιστικό Τμήμα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι η ταινία που συμμετέχει στο Φεστιβάλ με το μεγαλύτερο hype. Οχι μόνο για την εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα ιστορία του, αλλά κυρίως για το μαγικό άγγιμα της Κόπολα πάνω στην εφηβική λύσσα για διασημότητα, δοσμένη ως ένα ακόμη παραμύθι βίαιης ενηλικίωσης. Χμ...

Δείτε τρέιλερ και σκηνές και διαβάστε περισσότερα εδώ για το «The Bling Ring».

2

Only God Forgives του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Με το σαρωτικό πέρασμα του «Drive» να κρατάει ακόμη, τον Ράιαν Γκόσλινγκ να αποτελεί το απόλυτο meme των απόλυτων meme εντός και εκτός social media και την Κριστίν Σκοτ Τόμας έτσι όπως πάντα θέλαμε να τη δούμε, το «Only God Forgives» φτάνει στις Κάννες για να δημιουργήσει πανικό, να ανοίξει ξανά τις συζητήσεις (πότε έκλεισαν;) γύρω από τη βία στο σινεμά και να κάνει το πρόσωπο του πρωταγωνιστή του γεμάτο χτυπήματα και τραύματα να μοιάζει ακόμη πιο cute.

Δείτε εδώ σκηνές και διαβάστε περισσότερα για το «Only God Forgives».

2

Stop - Over του Καβέχ Μπακτιαρί (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών)

Ενας Ιρανός βρέθηκε στην Αθήνα και παρακολούθησε από κοντά πως οι συμπατριώτες του φτάνουν στην Ελλάδα και παγιδεύονται μη μπορώντας να φύγουν προς την Ευρώπη. Η Αθήνα της κρίσης, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, μια χώρα που δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί να «φιλοξενήσει» ανθρώπους χωρίς πατρίδα, μια ταινία που έπρεπε να βρίσκεται στις Κάννες από έναν Ελληνα, αλλά μερικές φορές το βλέμμα ενός ξένου ίσως δύναται να πει περισσότερα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε δύο σκηνές από το «Stop-Over».

2

Nebraska του Αλεξάντερ Πέιν (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Μας αρέσει ο Αλεξάντερ Πέιν. Μας αρέσει περισσότερο όταν βρίσκεται στα πιο μελαγχολικά του, αφηγούμενος παράδοξες ιστορίες ονείρου σε μια Αμερική που μοιάζει με εφιάλτη. Ισως γι' αυτό το «Nebraska» είναι ασπρόμαυρο, στιγματισμένο από έναν ιδανικό πρωταγωνιστικό ρόλο που δίνεται επιτέλους στον Μπρους Ντερν (για όσους αγνοούν αδικαιολόγητα είναι ο πατέρας της Λόρα, αλλά πριν από αυτό μια από τις πιο υποτιμημένες φιγούρες του Χόλιγουντ!) και την υπόσχεση για το φιλμ - americana της χρονιάς.

Δείτε σκηνές και διαβάστε περισσότερα για το «Nebraska» εδώ.

1

The Congress του Αρι Φόλμαν (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών)

Υπεύθυνος για ένα από τα ωραιότερα φιλμ κινουμένων σχεδίων που έγιναν τα τελευταία χρόνια («Βαλς με τον Μπασίρ»), ο Αρι Φόλμαν ανοίγει το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών με μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο «The Futurological Congress» του Στανισλάβ Λεμ με την Ρόμπιν Ράιτ να υποδύεται τον εαυτό της ως μια ηθοποιό που θα σκαναριστεί προκειμένου να μείνει για πάντα σταρ. Τρελό, ευφυές, πανέμορφο, ένα σχόλιο για τη βιομηχανία του σινεμά ή για την αγωνία του να μην γεράσουμε ποτέ, αυτή η ταινία θα είναι σίγουρα η πιο παράξενη που θα προβάλλει το φετινό Φεστιβάλ. Και θέλουμε να τη δούμε ΤΩΡΑ.

Δείτε εδώ το τρέιλερ και διαβάστε περισσότερα για το «The Congress».

2

The Immigrant του Τζέιμς Γκρέι (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Οταν όλες οι προηγούμενες ταινίες σου είναι σχεδόν αριστουργήματα («Little Odessa», «The Yards», «Two Lovers»), έχεις για πρωταγωνιστές τον Χοακίν Φίνιξ και την Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Τζέρεμι Ρένερ και αφηγείσαι μια ιστορία έρωτα και αναρχίας στη Νέα Υόρκη του 1920, δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο για να είσαι σίγουρος πως η ταινία σου μπορεί να είναι το μεγάλο outsider ενός ολόκληρου Φεστιβάλ. Τζέιμς Γκρέι, δεν μας απογοήτευσες ποτέ. Ελπίζουμε ούτε και τώρα.

Διαβάστε περισσότερα για το «The Immigrant» εδώ.

2

La Danza de Realidad του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών)

Οσοι δεν τον έχουν ξεχάσει (έχει να κάνει ταινία 23 χρόνια), περιμένουν πάντα την επιστροφή του σαν να είναι περίπου η Δευτέρα Παρουσία. Οσοι δεν έχουν ιδέα ποιος είναι, ας δούν το «Holy Mountain» και το «El Topo» (άντε και το «Santa Sangre») για να τον ανακαλύψουν. Στα 84 του χρόνια, ο Χιλιανός Γιοντορόφσκι χορεύει με την πραγματικότητα σε ένα μυστηριώδες, αυτοβιογραφικό φιλμ. Extra bonus το «Jodorowsky's Dune», ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την αποτυχημένη προσπάθειά του να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστορήμα του Φρανκ Χέρμπερτ σε μια ταινία 10 ωρών ντυμένη με μουσική των Pink Floyd.

2

Inside Llewyn Davis των Τζόελ και Ιθαν Κοέν (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Οι Κοέν την είδαν φολκ και βασισμένοι (αναμένει να δούμε κατά πόσο) στο βιβλίο «The Mayor of MacDougal Street», τη βιογραφία του Ντέιβ Βαν Ρονκ, του φολκ θρύλου στα καφέ του Village των 60ς, εκείνοι κατασκεύασαν τον Λιούιν Ντέιβις (τον ερμηνεύει ο Οσκαρ Αϊζακ) - έναν...φαινομενικά loser, αντιπαθή σε όλους, μουσικό που προσπαθεί να επιβιώσει στην Νέα Υόρκη, στη σχέση του με την Τζιν (κόντρα ρόλος επιτέλους ο κοφτερός σαρκασμός της μελαχρινής Κάρι Μάλιγκαν) και στην μουσική του καριέρα (όπου εμπλέκονται οι μάνατζερ φιγούρες των Τζον Γκούντμαν και Φ. Μάρεϊ Αμπραχαμ). Ελπίζουμε να βγει και σε βινύλιο!

Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε τρέιλερ για το «inside Llewyn Davis».

2

Seduced and Abandoned του Τζέιμς Τόμπακ (Εκτός Διαγωνιστικού)

To απόλυτο inside joke των φετινών Καννών είναι αυτό το ντοκιμαντέρ που γύρισε στο περσινό Φεστιβάλ ο Τζέιμς Τόμπακ (το ποιος είναι ο Τζέιμς Τόμπακ σας το λύνει άμεσα η θέαση του «Fingers» του 1978 και το «Tyson» του 2008) μαζί με τον Αλεκ Μπόλντγουιν. Αφού έδωσαν το παρών σε όποιο πάρτι βρήκαν μπροστά τους, πήραν συνεντεύξεις από τον Πολάνσκι, τον Σκορσέζε, τον Μπερτολούτσι και άλλους και αναζήτησαν χρηματοδότες για ταινίες που δεν θα γυρίζονταν ποτέ, έρχονται φέτος για να παρουσιάσουν το Φεστιβάλ των Καννών όπως - υποτίθεται - δεν το είδαμε ποτέ. Για να δούμε...

2

Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian) του Αρνό Ντεπλεσάν (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Ο Αρνό Ντεπλεσάν φτάνει αισίως στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία (πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το «Conte de Noel» που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2008), βασισμένη στο κείμενο του διάσημου εθνολόγου και ψυχαναλυτή Ζορζ Ντεβερό «Reality and dream: Psychotherapy of a Plains Indian» με τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο σε ερμηνευτικό tour de force και τον Ματιέ Αμαλρίκ στο ρόλο του Ντεβερό. Στην ταινία που θα αποδείξει πως το γαλλικό σινεμά μιλάει καλύτερα αμερικάνικα από σύσσωμο το Χόλιγουντ και θα στείλει σούμπιτο τον Ντελ Τόρο στις υποψηφιότητες των Οσκαρ.

Δείτε εδώ δύο σκηνές και διαβάστε περισσότερα για το «Jimmy P.».

2

As I Lay Dying του Τζέιμς Φράνκο (Ενα Κάποιο Βλέμμα)

Περιμένουμε στη γωνία τον Τζέιμς Φράνκο για να δούμε αν, όπως έκανε σε όλες τις πρότερες σκηνοθετικές του απόπειρες, θα έχει προδώσει ανεπανόρθωτα και το θρύλο του Γούιλιαμ Φόκνερ, στο ομώνυμο βιβλίο του οποίου βασίζεται το φιλμ. Το τρέιλερ και οι φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει λένε μάλλον το αντίθετο, αλλά ακόμη και με μικρό καλάθι θα τρέξουμε να το δούμε.

Δείτε εδώ το τρέιλερ και δαιβάστε περισσότερα για το «As I Lay Dying».

2

Le Passé του Ασγκάρ Φαρχαντί (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Ο Ασκγκάρ Φαρχαντί είναι ο σκηνοθέτης του «Ενα Χωρισμού». Τελεία. Η νέα του ταινία, με γαλλικά χρήματα, Γάλλους ηθοποιούς (την Μπερενίζ Μπεζό του «The Artist» και τον Ταχάρ Ραχίμ του «Ενας Προφήτης) και γαλλικές καταβολές είναι σχεδόν το απόλυτο φαβορί για το φετινό Χρυσό Φοίνικα. Και θέλουμε να το δούμε για να αποφασίσουμε αν η επιτροπή του Φεστιβάλ δεν θα το αδικήσει ως τέτοιο.

Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε το τρέιλερ και σκηνές από το «Le Passé».

2

Vertigo του Αλφρεντ Χίτσκοκ (Cannes Classics)

H καλύτερη ταινία όλων των εποχών, το ανυπέρβλητο αριστούργημα του Αλφρεντ Χίτσκοκ, αυτή η ιστορία ενός έρωτα που σε πιάνει ίλιγγος από την εμμονή, με την παρουσία της Κιμ Νόβακ στην αίθουσα και αποκατεστημένη κόπια για να βυθιστείς στην οθόνη μέχρι να ανακαλύψεις τι είναι πραγματικά το σινεμά.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Vertigo» και την ειδική προβολή του στο Φεστιβάλ.

2

Max Rose του Ντάνιελ Νόα (Ειδική Προβολή)

Οι Γάλλοι πεθαίνουν για τον Τζέρι Λίουις. Και η επιστροφή του σε πρωταγωνιστικό ρόλο και μάλιστα οσκαρικών προδιαγραφών δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένας σοβαρός λόγος για να τον καλέσουν και να προβάλλουν το «Max Rose» παρουσία του. Θα είμαστε εκεί, δεν γίνεται διαφορετικά.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Max Rose».

2

La Vie d' Adele του Αμπντελατίφ Κεσίς (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Με αρχικό τίτλο «Le Bleu est Une Couleur Chaude», ο σκηνοθέτης του «Κους Κους Με Φρέσκο Ψάρι» φτάνει στις Κάννες με την ιστορία της Αντέλ, μιας νεαρής κοπέλας που ονειρεύεται να ζήσει τον έρωτα της ζωής της, Κι όταν γνωρίζει τον Τόμας, έναν όμορφο σκοτεινό άντρα που την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, το όνειρό της μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα. Μόνο που πριν το μεγάλο ρομάντζο τους ξεκινήσει, η Αντέλ συναντά ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά και δεν μπορεί να σταματήσει να την φαντασιώνεται στο κρεβάτι της. Η Αντέλ δεν μπορεί να το αρνηθεί πια, της αρέσουν τα κορίτσια κι όταν η φαντασίωση της γίνεται πραγματικότητα, ο έρωτας που ονειρευόταν μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα, απλά όχι ακριβώς όπως τον φανταζόταν. Στο ρόλο της Αντέλ, βρίσκουμε και το «ελληνικό ενδιαφέρον» του φετινού διαγωνιστικού προγράμματος (μαζί με την ελληνική συμπαραγωγή του «Only Lovers Left Alive»), την Αντέλ Εξαρχόπουλος που με αντίπαλο δέος την Λέα Σειντού (το κορίτσι με τα μπλε μαλλιά) θα αποτελέσουν το πιο καυτό ζευγάρι των φετινών Καννών.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία και την Αντέλ Εξαρχόπουλος.

2

3X3D των Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Εντγκαρ Πέρα, Πίτερ Γκρίναγουεϊ (Εβδομάδα Κριτικής)

Και μόνο που ο Γκοντάρ πειραματίζεται με το 3D είναι ο πιο σοβαρός λόγος για να θέλει κανείς να δει αυτό το τρίπτυχο που ενώνει δύο θρύλους του ευρωπαϊκού σινεμά μαζί με τον νεαρό Πορτογάλο Εντγκαρ Πέρα σε ένα φιλμ για τη μνήμη, το σινεμά και την Ιστορία. Ακριβώς δηλαδή αυτό που χρειάζεται κάθε εποχή από τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ!

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «3X3D».

2

La Venus a La Fourrure του Ρομάν Πολάνσκι (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Σκέφεστε κάποιο μεγαλύτερο γεγονός για ένα Φεστιβάλ από τον Ρόμαν Πολάνσκι να διασκευάζει το θεατρικό «Venus in Fur» του Ντέιβιντ Ιβς, με πρωταγωνιστές την Εμανουέλ Σενιέ και τον Ματιέ Αμαλρικ στην ιστορία μιας ηθοποιού που προσπαθεί να πείσει (με κάθε τρόπο - πιστέψτε μας) έναν σκηνοθέτη να την προσλάβει για τον καινούριο του έργο; Εμεις όχι.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «La Venus a La Fourrure».

Το 66ο Φεστιβάλ Καννών διαρκεί φέτος από τις 15 έως και τις 26 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες μέσω του ειδικού τμήματος του που μπορείτε να δείτε εδώ και το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: cannes 2013