Φεστιβάλ / Βραβεία

Περπατώντας μέχρι τη «Νεμπράσκα» με τον Αλεξάντερ Πέιν

στα 10

Μια ολόκληρη δεκαετία μετά το «Σχετικά με τον Σμιντ», ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών με ένα ασπρόμαυρο road movie που έχει για τελικό του προορισμό τη «Νεμπράσκα». Οι πρώτες φωτογραφίες κι ένα απόσπασμα από την ταινία είναι ήδη εδώ.

Περπατώντας μέχρι τη «Νεμπράσκα» με τον Αλεξάντερ Πέιν
Ο Μπρους Ντερν και ο Γουιλ Φόρτε πάνε... Νεμπράσκα.

Αν και δεν θα χρειαζόταν κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να περιμένει κανείς με ανυπομονησία τη νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, το «Nebraska» μοιάζει να βρίσκει τον σκηνοθέτη του «Πλαγίως», του «Σχετικά με τον Σμιντ» και των «Απογόνων» ακριβώς στο στοιχείο του.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως το «Nebraska» είναι ένα road movie από αυτά στα οποία ο Πέιν έχει διαπρέψει στο παρελθόν, παραδίδοντας τις για πολλούς καλύτερες ταινίες του, αλλά κυρίως η παρουσία του Μπρους Ντερν που στα 76 του χρόνια και με συνεχή παρουσία δευτεραγωνιστή στο σινεμά και την τηλεόραση, κερδίζει επιτέλους έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, ικανό να κλείσει τη σπουδαία καριέρα του με βραβεία και διακρίσεις.

Το «Nebraska» είναι η ιστορία ενός στρυφνού, αλκοολικού, ηλικιωμένου άντρα (τον υποδύεται ο Ντερν) που είναι πεπεισμένος ότι έχει κερδίσει ένα τεράστιο ποσό σε μια κλήρωση και πείθει τον αποξενωμένο γιο του (τον υποδύεται ο Γουιλ Φόρτε) να τον συνοδεύσει ως τη Νεμπράσκα για να διεκδικήσουν τα κέρδη του.

Το ταξίδι αυτού του αταίριαστου ζευγαριού, θα τους οδηγήσει μέσα από τους λιγότερο ταξιδεμένους δρόμους μιας Αμερικής που δεν βλέπουμε συχνά στην οθόνη, σε μέρη όπου έζησε κι άφησε τα σημάδια του ο ηλικιωμένος άντρας. Σε παλιούς φίλους και κυρίως εχθρούς, σε αναμνήσεις και φαντάσματα του παρελθόντος.

2 Ο Μπρους Ντερν και ο Γουιλ Φόρτε στα γυρίσματα του «Nebraska»

Ο Αλεξάντερ Πέιν περιγράφει τη «Νεμπράσκα» ως «απλά μια μικρή κωμωδία. Τίποτα σπουδαίο, τίποτα αληθινά φιλόδοξο. Απλά μια μικρή κωμωδία. Για να είμαι ειλικρινής είμαι πάντα τόσο απελπισμένος όταν ψάχνω να βρω το επόμενο project μου. Είναι πάντα δύσκολο. Σοβαρολογώ. Κι αυτή η ταινία δεν κρύβει καμιά βαθιά δήλωση για μένα, ούτε είναι ιδιαίτερα προσωπική. Ούτε οι “Απόγονοι” ήταν μια προσωπική ταινία. Ηταν απλά μια ενδιαφέρουσα ιστορία και μια ταινία που θεώρησα ότι θα ήταν διασκεδαστικό να κάνω».

«Διάβασα το σενάριο του "Nebraska", γραμμένο από τον Μπομπ Νέλσον πριν μία δεκαετία. Τότε οι παραγωγοί του "Εlection" με πλησιάσαν προκειμένου να τους προτείνω κάποιον νέο σκηνοθέτη για να το γυρίσει. Οταν το διάβασα, τους είπα "Γιατι όχι εγώ;". Είναι ένα road movie και δεν ήθελα να το κάνω αμέσως μετά το "Πλαγίως". Και έτσι με περίμεναν...Οι ρόλοι της ταινίας είναι πολύ ειδικοί. Είναι σαν να κάνεις κάστινγκ σε φιλμ του Μάικ Λι. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας Μεσοδυτικός τύπος που φλερτάρει με την τρέλα και παρασύρει τον γιο του σε ένα ταξίδι από το Μπιλινγκς στη Νεμπράσκα, επειδή πιστεύει ότι έχει κερδίσει σε μια λοταρία. Χρειάζομαι κάποιον σαν τον Χένρι Φόντα όταν ήταν μεγάλος. Αλλά αφού δεν μπορώ να τον έχω, ψάχνω για κάτι άλλο. Πάντοτε μου άρεσε η αυστηρότητα στο παίξιμο του Φόντα».

Στην πραγματικότητα, ο Αλεξάντερ Πέιν προσέγγισε τον Τζιν Χάκμαν για να πρωταγωνιστήσει στο «Nebraska», δεν κατάφερε όμως να τον πείσει και ενώ στο τραπέζι έπεσαν τα ονόματα των Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζακ Νίκολσον και Ρόμπερτ Φόρστερ, ο Πέιν τελικά διάλεξε τον Ντερν «γιατί είναι στη σωστή ηλικία και μπορεί να είναι ταυτόχρονα μεγαλειώδης και μικρόψυχος. Δεν έχω δει στη μεγάλη οθόνη εδώ και χρόνια μια μεγάλη ερμηνεία του Μπρους Ντερν και ήμουν περίεργος για να δω τι μπορεί να κάνει. Επίσης είναι και γαμώ τους τύπους.»

Για το ρόλο του γιου του πρωταγωνιστή, ο Πέιν διάλεξε τελικά τον κωμικό Γουίλ Φόρτε, παρόλο που για τον ρόλο ενδιαφέρθηκαν από τον Μπράιαν Κράνστον μέχρι τον Μάθιου Μοντίν και από τον Πολ Ράντ μέχρι τον Κέισι Αφλεκ: «Εκτός από το γεγονός πως μοιάζει και θα μπορούσε να είναι γιος του Ντερν, με έπεισε ότι θα μπορούσε να είναι ένας τύπος που θα συναντούσα στην Ομάχα. Και νομίζω ότι επικοινωνεί μια συγκεκριμένη ανοιχτόμυαλη αντιμετώπιση απέναντι στη ζωή και ταυτόχρονα κάτι τραυματισμένο.»

3

2 Ο Αλεξάντερ Πέιν με τους πρωταγωνιστές του στα γυρίσματα του «Nebraska»

Το «Nebraska» θα είναι ασπρόμαυρο. Κι αυτό γιατί, όπως δήλωσε ο Πέιν: «Θα δείχνει τόσο cool. Οι πολιτικοί μας βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρο. Γιατί όχι και εμείς; Υπήρχε κάποιος λόγος που το "Μανχάταν" του Γούντι Αλεν ήταν ασπρόμαυρο; Οχι, αλλά ήταν τόσο υπέροχο να βλέπεις τη Νέα Υόρκη έτσι...Βλέπω το "Paper Moon" μια φορά το χρόνο. Το ασπρόμαυρο είναι καλό πράγμα».

Η ταινία όμως γυρίστηκε έγχρωμη με διευθυντή φωτογραφίας το μόνιμο συνεργάτη του Πέιν, Φάιδωνα Παπαμιχαήλ, και σύμφωνα με δηλώσεις του Πέιν θα διατίθεται μια έγχρωμη εκδοχή της για την προβολή της στην τηλεόραση.

Ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για το φετινό Χρυσό Φοίνικα στο 66ο Φεστιβάλ Καννών, το «Nebraska» (η δεύτερη ταινία του Πέιν που βρίσκεται στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών μετά το «Σχετικά με τον Σμιντ» του 2002) αποκαλύπτει τις πρώτες του φωτογραφίες που καθώς και μια πρώτη, εξαιρετική σκηνή. Βάζοντας ήδη υποψηφιότητα για τα φετινά Οσκαρ αλλά και ίσως για μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

2

2

3


Το 66ο Φεστιβάλ Καννών διαρκεί φέτος από τις 15 έως και τις 26 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες μέσω του ειδικού τμήματος του που μπορείτε να δείτε εδώ και το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς.