Ενημέρωση

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 10 πράγματα που περιμένουμε!

of 10

To νούμερο 4: Τα ελληνικά μουσικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στην Θεσσαλονίκη, που διασχίζουν την απρόβλεπτη διαδρομή από το χιπ - χοπ μέχρι την κινηματογραφική μουσική και από την underground σκηνή του '60 και του '70 μέχρι όσα συμβαίνουν στο «μουσικό χωριό» του Πηλίου.

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 10 πράγματα που περιμένουμε!
«Φωνές από το Υπόγειο»

Τέσσερα ντοκιμαντέρ δημιουργούν φέτος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ένα ανεπίσημο ελληνικό μουσικό τμήμα, το κάθε ένα από αυτά αφιερωμένο όχι τόσο σε ένα μουσικό είδος αλλά στο ρόλο που μπορεί να παίζει η μουσική στη ζωή, στη δημιουργία μιας ολόκληρης σκηνής του παρελθόντος, στο νέο περιβάλλον της συμβίωσης και δημιουργίας κοντά στη φύση, στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και το ίδιο το σινεμά...

2

Μουσικό Χωριό του Αντρέα Σιαδήμα

Το άγνωστο σε πολλούς «Μουσικό Χωριό» που δημιούργησαν τρεις φίλοι στο χωριό Αγιος Λαυρέντιος του Πηλίου είναι το κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ του Αντρέα Σιαδήμα που γνωρίσαμε με τη μικρού μήκους ταινία «Κινητά Στοιχεία». Γοητευμένος από την παραμυθένια διάσταση μιας μουσικής πανδαισίας στα στενά του χωριού αλλά και τη δημιουργία μιας μουσικής κοινότητας που στηρίζεται στο συλλογικό και συμβιωτικό καλλιτεχνικό βίωμα, ο Σιαδήμας κινηματογράφησε τα δρώμενα στον Αγιο Λαυρέντιο, έπεισε τους κατοίκους του χωριού, τους εκδρομείς, τους οργανωτές και τους μουσικούς να τον εμπιστευτούν και αποτύπωσε ένα αίσθημα ελευθερίας δομημένο πάνω σε διαφορετικά είδη μουσικής. Ανοίγοντας μια σειρά από συζητήσεις γύρω από την επίδραση της φύσης στον άνθρωπο, τη θέση της Τέχνης σε μια νέα μορφή κοινωνίας καλλιτεχνών απ' όλον τον κόσμο και τελικά στην ίδια την ιδέα της δημιουργίας.

To «Μουσικό Χωριό» θα προβληθεί στις 16 Μαρτίου στις 20.00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη και στις 17 Μαρτίου στις 13.00 στο Ολύμπιον.

2

Το Κλεμμένο Μας Τσίρκο των Χρήστου Πανάγου και Κώστα Μακρινού

Βρισκόμαστε στην άνοιξη του 2012, στην Ελλάδα της οικονομικής –και όχι μόνο– κρίσης, και πιο συγκεκριμένα κάπου ανάμεσα στον «πυρετό» δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Ο B.D. Foxmoor των Active Member μαζί με το Low Bap μπουλούκι Kramahoperrata 2012, αγνοώντας το κλίμα των ημερών και περίπου 40 χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του Μεγάλου μας Τσίρκου του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο θέατρο «Αθήναιον», στήνουν μια νέα παράσταση εμπνευσμένη από αυτό με τίτλο «Το Κλεμμένο Μας Τσίρκο». Ο Χρήστος Πανάγος και ο Κώστας Μακρινός παρακολούθησαν την προετοιμασία της παράστασης και τα ταξίδια της ανά την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ένα οργισμένο ντοκιμαντέρ για μια οργισμένη παράσταση που εξαπολύει ρίμες κατά της γενιάς της μεταπολίτευσης. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Κλεμμένο μας Τσίρκο».

Το «Κλεμμένο μας Τσίρκο» θα προβληθεί στις 21 Μαρτίου στις 22.30 και στις 23 Μαρτίου στις 20.00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.

2

OST – Original Soundtrack του Φάνη Λογοθέτη

Φιλοδοξώντας να μιλήσει για την κινηματογραφική μουσική όχι με τεχνικούς όρους, αλλά με την ίδια συγκίνηση που κάποιος θυμάται τις ταινίες από τις μουσικές τους, ο Φάνης Λογοθέτης μιλάει με σημαντικούς ανθρώπους (συνθέτες, σκηνοθέτες, κριτικούς μουσικής και κυρίως παθιασμένους θεατές) για να ανακαλύψει τι ακριβώς συνιστά μια «κλασική» κινηματογραφική μουσική. Μιλούν, ανάμεσα σε άλλους, οι διεθνείς Τρέβορ Τζόουνς και Νικόλα Πιοβάνι, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Νίκος Κυπουργός, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Σάιμον Μπλουμ Νικολαΐδης, ο Θάνος Φουργιώτης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σε ένα ταξίδι που ακούγεται κινηματογραφικά.

Το «OST-Original Soundtrack» θα προβληθεί στις 16 Μαρτίου στις 17.30 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη και στις 19 Μαρτίου στις 13.00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

3

Φωνές από το Υπόγειο του Γιάννη Χαριτίδη

Ο μικρομηκάς Γιάννης Χαριτίδης επιστρέφει στο παρελθόν για να ανοίξει το φάκελο «Undergound» των δεκαετίων του '60 και του '70 στην Ελλάδα. Στα ευρήματά του δεν μένει μόνο στη μουσική σκηνή της εποχής, αλλά και σε όλο το κίνημα των τεχνών (ποίηση, ζωγραφική, κινηματογράφος, λογοτεχνία) σε μια περίοδο πειραματισμών, ψυχεδέλειας και σουρεαλισμού μέσα από τα πορτρέτα γνωστών αλλά και λιγότερο γνωστών προσωπικοτήτων της εποχής που άφησαν το στίγμα τους στην κουλτούρα όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Φιλοδοξώντας να διασώσει μια ιστορική μνήμη που υπό το λιγοστό φως του underground παραμένει για τους περισσότερους στην αφάνεια...

Το «Φωνές από το Υπόγειο» θα προβληθεί στις 15 Μαρτίου στις 20.00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη και στις 18 Μαρτίου στις 13.30 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα.

Το Flix θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Μέχρι τότε διαβάστε περισσότερα για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: