Φεστιβάλ / Βραβεία

«To Κλεμμένο μας Τσίρκο»: αν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραφε χιπ χοπ

στα 10

Ο Χρήστος Πανάγος και ο Κώστας Μακρινός παρακολούθησαν την προετοιμασία αλλά και τα live της παράστασης που έστησε ο B.D. Foxmoor των Active Member μαζί με το Low Bap μπουλούκι «Kramahoperrata 2012», με έμπνευση το πιο επίκαιρο από ποτέ στην Ελλάδα της κρίσης «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σε ένα ντοκιμαντέρ που θα κάνει την πρεμιέρα του στο 15 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

«To Κλεμμένο μας Τσίρκο»: αν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραφε χιπ χοπ

Το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη ανέβηκε πρώτη φορά στην Αθήνα το 1973, στο θέατρο Αθήναιον από τον Κώστα Καζάκο και τη Τζένη Καρέζη, για να γίνει αυτόματα και εν μέσω της δικτατορίας των συνταγματαρχών μια τεράστια επιτυχία, καταφέρνοντας όχι μόνο να μπερδέψει τη λογοκρισία της εποχής με την αλληγορική του σύνθεση και τη χρήση φιλικών προς τον «εθνικισμό» των συνταγματαρχών συμβόλων (όπως ο βασικός πρωταγωνιστής του, Θεόδωρος Κωλοκοτρώνης) που φαινομενικά ήταν υπεράνω υποψίας...

Η μεγάλη προσελευση του κόσμου στο θέατρο, όμως, έβαλε σε ακόμη μεγαλύτερες υποψίες τη Χούντα, η οποία έβαλε στο στόχαστρο την παράσταση συνειδητοποιώντας πως είχε εγκρίνει στην πραγματικότητα ένα αντιστασιακό έργο. Η Τζένη Καρέζη συνελήφθη και έμεινε στην απομόνωση για ένα μήνα, αλλά επιστρέφοντας συνέχισε την παράσταση, τη μουσική της οποίας υπέγραφε ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώ στη σκηνή εμφανιζόταν και ο Γιώργος Ξυλούρης. Οι πιέσεις της Χούντας συνεχίστηκαν, με την παράσταση να διακόπτεται, αλλά να ξανανεβαίνει ξανά και ξανά, ενώ μέσα από την επιτυχία της ενισχύθηκε το αίσθημα της εξέγερσης που θα κορυφωνόταν λίγο αργότερα με το Πολυτεχνείο.

2

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά από το πρώτο ανέβασμα του «Μεγάλου μας Τσίρκου», δεν χρειάζεται κανείς να αναζητήσει περισσότερες αντιστοιχίες για να εξηγήσει γιατί ο B.D. Foxmoor των Active Member εμπνεύστηκε από το θεατρικό έργο του Καμπανέλλη την παράσταση «Τo Κλεμμένο μας Τσίρκο» σε συνεργασία με το Low Bap μπουλούκι «Kramahoperrata 2012», για μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια ευθεία επίθεση στη γενιά της μεταπολίτευσης.

Οπως δηλώνει και ο ίδιος: «Πέρασαν περίπου 40 χρόνια από την πρώτη παράσταση του μεγάλου εκείνου τσίρκου. Πολλοί, εκείνο το βράδυ, το ‘χουν μέσα τους και μαζί τους σαν θυμησιά φυλακτό. Κάποιους άλλους τους βαραίνει σαν κατάρα και κάποιους σαν εμάς, ευτυχώς, μάς αφήνει μόνο την αίσθηση ενός αγδίκιωτου φταιξίματος που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει χρεώσει, ανάλογα με το κρίμα της, στη γενιά αυτή ολάκερη, τη χειρότερη γενιά όλων σ’ αυτόν τον αλλόκοτο τόπο, την γενιά της μεταπολίτευσης. Χωρίς το ηθικό βάρος, λοιπόν, της μνήμης και της βρώμικης αυτής εποχής και με το θράσος που μας διακατέχει, πήραμε την απόφαση να μοιραστούμε, μ’ όποιον αντέχει, τη δικιά μας βλάσφημη καταγραφή από τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν εκπροσωπούμε το καλό και το δίκιο, για να ξηγιόμαστε απ’ την αρχή. Είναι απλά η γνώμη αυτών που δε χρωστάνε τίποτα καλό απ’ όσα αντάμωσαν στη σύντομη ζωή τους, σε κανέναν από τους λερωμένους εξαργυρωτές της εποχής αυτής. Στεκόμαστε μπροστά σ’ όσους νοσταλγούν εκείνη την εποχή για να τους φέρουμε σε δύσκολη θέση (αν τους έχει μείνει και καθόλου τσίπα). Για να θυμίσουμε σε κάποιους ότι υπάρχει μια αλαναρία που δεν ξέρει καν τι είναι το "χειμαδιό" της πολιτικής. Δεν πέρασε ποτέ απ’ το στενορύμι της ιστορίας και δεν βολεύτηκε στιγμή εδώ στων βουβών την εσχατιά.».

2

Ο Χρήστος Πανάγος και ο Κώστας Μακρινός κατέγραψαν την προετοιμασία της παράστασης αλλά και τα ταξίδια της σε Ελλάδα και Κύπρο, σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «To Kλεμμένο μας Τσίρκο», που θα κάνει την πρεμιέρα του στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στις 21 Μαρτίου στις 22.30 και στις 23 Μαρτίου στις 20.00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και διαβάστε περισσότερα στο επίσημο blog της παράστασης:


Διαβάστε περισσότερα για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: