Κάτω από ένα δέντρο μπαομπάμπ ένας σοφός παππούς διηγείται μια ιστορία στα παιδιά που έχουν μαζευτεί γύρω του: την ιστορία της αιώνιας φιλίας μεταξύ του Μάκι, ενός αγοριού 10 ετών από την Αφρική και της Ζαράφα, μιας ορφανής καμηλοπάρδαλης, που ο Πασάς της Αιγύπτου αποφάσισε να στείλει σα δώρο στον Βασιλιά της Γαλλίας, Κάρολο X. Ο Χασάν, ο Πρίγκιπας της ερήμου, εξουσιοδοτημένος από τον Πασά, αναλαμβάνει να παραδώσει τη Ζαράφα στην Γαλλία. Oμως ο Μάκι, έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τον Χασάν να πετύχει τον στόχο του και ρισκάρει ακόμη και τη ζωή του προκειμένου να φέρει την αγαπημένη του φίλη καμηλοπάρδαλη πίσω στην πατρίδα της και το φυσικό της περιβάλλον!

Ετσι, ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει για τον Μάκι και την Ζαράφα που θα τους πάει από το Σουδάν στο Παρίσι, περνώντας από την Αλεξάνδρεια, την Ελλάδα, τη Μασσαλία, τις χιονισμένες Αλπεις, ταξιδεύοντας με ένα μεγάλο αερόστατο! Στο ταξίδι αυτό θα έχουν μαζί τους τις δίδυμες ιερές αγελάδες, Μουν και Σουν και θα μοιραστούν εμπειρίες που θα δυναμώσουν τη φιλία και την αγάπη τους για πάντα!

Πανέμορφο, παραδοσιακό κινούμενο σχέδιο, μια πολιτικά σκεπτόμενη αλλά και γεμάτη τρυφερότητα και χιούμορ ταινία, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του ταξιδιού της πρώτης καμηλοπάρδαλης που έφτασε στην Ευρώπη.

Το δημιουργικό δίδυμο πίσω από την ταινία είναι μάλλον απρόσμενο, αλλά εξαιρετικά επιτυχημένο. Ο Ρεμί Μπεζανσόν, σκηνοθέτης του θαυμάσιου «Le Premier Jour du Reste de ta Vie» συνεργάζεται με τον Ζαν-Κριστόφ Λι, animator του «Τρίο της Μπελβίλ». Η δική τους ταινία είναι ένα απλό, εικαστικα, κινούμενο σχέδιο που θα μπορούσε να έχει γίνει από την παλιά, κλασική Disney. Μόνο που τότε, οι λεπτές ανθρωπιστικές και πολιτικές αποχρώσεις ενδεχομένως θα απουσίαζαν!

Η «Ζαράφα» είναι μια ταινία επιμορφωτική, όχι μόνο ιστορικά, αλλά κυρίως ιδεολογικά: με χιούμορ και τρυφερότητα που αγγίζει και τους ενήλικες, σχολιάζει τον ρατσισμό, την πίστη, την ειλικρίνεια, την επιφανειακότητα της μόδας στα ήθη του Δυτικού πολιτισμού, τη σημασία της φιλίας.

Η ταινία ακολουθεί μια ολοζώντανη, πολύχρωμη περιπέτεια που θ’ αρέσει στα παιδιά και, ταυτόχρονα, τολμά να θίξει τη γαλλική αποικιοκρατία με τρόπο πιο καίριο απ’ ό,τι πολλές ταινίες ενηλίκων με θέμα το σκλαβεμπόριο ή την εκμετάλλευση των Αφρικανών από τους Ευρωπαίους.

Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει την οποιαδήποτε σοβαροφάνεια ή πολιτική ορθότητα – αντίθετα, οι ήρωες της ταινίας είναι θρασύτατοι, πεισματάρηδες τυχοδιώκτες, ο καθένας με τις παραξενιές του! Ανάμεσα στα πρόσωπα, μάλιστα, που η παρέα του Μάκι συναντά στο μακρύ ταξίδι της, είναι και μια Μπουμπουλίνα – πειρατίνα, που μαζί με την κουστωδία της λέει πολλές φορές «μαλάκα» και χορεύει κι ένα… ετεροχρονισμένο συρτάκι!