Ο νεαρός ερευνητής Ροβινσώνας Κρούσος ναυαγεί σ' ένα ερημικό νησί. Ομως δεν έρχεται αντιμέτωπος με κανίβαλους, αλλά με τους πραγματικούς ιθαγενείς: μία παρέα ζώων (αγριογούρονο, σκαντζόχοιρο, αρμαντίλλο, τράγο) που θα γίνουν φίλοι του και φυσικά τον θρυλικό του παπαγάλο τον Παρασκευά. Μοναδικό πρόβλημα: ένα ζευγάρι γάτες που είναι οι πραγματικοί «κακοί» της ιστορίας. Πιο κακοί κι από τους διερχόμενους Πειρατές.

To κλασικό μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε γίνεται στα χέρια του διάσημου Βέλγου animator Μπεν Στάσεν («Το Μαγικό Σπίτι», «Ταξίδι στο Φεγγάρι») ένα ακόμα ευρηματικό animation, το οποίο ακροβατεί ανάμεσα στην επίτηδες απλοϊκά παιδική και προβλέψιμη ιστορία του και στην τεχνικά καλοφτιαγμένη του κατασκευή.

Το σενάριο και οι χαρακτήρες απευθύνονται αποκλειστικά στον κόσμο των μικρών μας φίλων: δεν υπάρχει τίποτα το αλά Pixar συμβολικό, πολυεπίπεδο ή σκοτεινά σύνθετο στην ταινία. Η σύλληψη, οι ιδέες, το στόρι δεν κρύβουν τίποτα το ενήλικα ενδιαφέρον. Η προσπάθεια για επιβίωση του γκαφατζή Κρούσου παράγει κωμωδία, τα στοιχεία της φύσης το θέαμα και η φιλία με τα ζώα το μήνυμα. Οι γατόφιλοι θεατές ίσως και να συγχιστείτε με την μονομερή παρουσίαση των γατιών: είναι οι ξεκάθαρα σατανικοί «κακοί» της ταινίας, με τη θηλυκή φυσικά να ανταποκρίνεται σε όλα τα στερεότυπα της δαιμόνιας πονηριάς.

Η χρήση του 3D animation όμως είναι πραγματικά εντυπωσιακή και η δράση συνεχής - τρέχουν, κινδυνεύουν, παλεύουν, ναυαγούν, πνίγονται, καίγονται, κυνηγιούνται με τις αγριόγατες, σώζονται πάντα την τελευταία στιγμή. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε: μία τόσο παιδικά αφελής ιστορία απευθύνεται μόνο σε ανήλικα παιδιά. Ενα τόσο αγχωτικό θέαμα όμως δε θα τα τρομάξει;