Νέοι Είστε και Φαίνεσθε

Les vieux fourneaux

του Κριστόφ Ντιτιρόν

ΚΡΙΤΙΚΗ 09 JUL

6 στα 10

Αν νομίζετε ότι όλες οι γαλλικές κωμωδίες του καλοκαιριού είναι ίδιες -κι αδιάφορες-, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε ευχάριστα από αυτή την αστεία, σκεπτόμενη, σύνθετη, μελαγχολική κι αληθινά διασκεδαστική ταινία.

Ο Πιερό, ο Μιμίλ και ο Αντουάν, τρεις παιδικοί φίλοι, πλέον στα εβδομήντα τους, έχουν κατανοήσει πως τα γηρατειά είναι o μόνος τρόπος να αποφύγεις το θάνατο. Και είναι αποφασισμένοι να διαβούν αυτό το κατώφλι με στιλ! Η επανένωσή τους με αφορμή την κηδεία της συζύγου του Αντουάν δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ... Οταν βρίσκει κατά τύχη ένα γράμμα, που τον φέρνει σε κατάσταση υστερίας, ο Αντουάν παίρνει τους δρόμους, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση στους φίλους του. Ενα θεότρελο ταξίδι, με αφετηρία τη γενέτειρά του, στη νοτιοδυτική Γαλλία, και τελικό προορισμό την Τοσκάνη, στην Ιταλία, έχει μόλις ξεκινήσει. Ο Πιερό, ο Μιμίλ και η Σοφί, η εγγονή του Αντουάν που βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, με την κοιλιά έως το στόμα, ρίχνονται στο κατόπι του, για να τον εμποδίσουν να διαπράξει ένα έγκλημα πάθους... με καθυστέρηση 50 ετών!

Βασισμένο στην εξαιρετικά πετυχημένη σειρά κόμικ των Ουιλφρίντ Λουπανό και Πολ Κουιέ, το «Νέοι Είστε και Φαίνεσθε» μοιάζει να ξεκινά από μια κλισέ κωμική ιδέα, αυτή μιας παρέας «ατίθασων» επαναστατημένων υπερηλίκων, όμως στο φιλμ του Κριστόφ Ντιτιρόν, πηγαίνει πέρα από την πεπατημένη και τις ευκολίες για να ανακατέψει το χιούμορ με τη μελαγχολία, να χτίσει ένα πετυχημένο σχόλιο για το ανύπαρκτο ηθικό πλεονέκτημα μιας γενιάς, και να κάνει μια ταινία που κατορθώνει να είναι αστεία με απροσδόκητο κι έξυπνο τρόπο και μαζί κατά στιγμές αβίαστα συγκινητική και διακριτικά, μα χαρακτηριστικά πολιτική.

Χτισμένη πάνω σε χαρακτήρες που γίνονται κάτι περισσότερο από το σύνολο των μικρών ή μεγαλύτερων ιδιοτροπιών τους, με μια ιστορία που ανοίγει τα χαρτιά της με το σωστό τρόπο, ερμηνευμένη από ηθοποιούς που δεν φτάνουν ποτέ στη γραμμή της καρικατούρας και σκηνοθετημένη με ευρηματικότητα και κέφι, η ταινία κατορθώνει να αποφεύγει όλες τις παγίδες μιας βεβιασμένης κωμικότητας για να μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ πιο λεπτό κι ενδιαφέρον, δίχως να παύει στιγμή να είναι διασκεδαστική.

Δίχως να φοβάται να αγγίξει δύσκολες ιστορίες από το παρελθόν των ηρώων αλλά και της ίδιας της Γαλλίας, χωρίς να χρυσώνει το χάπι, αλλά πιστεύοντας ειλικρινά στη δύναμη της συγγνώμης και της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης (ακόμη κι αν στρογυλλεύει τις αιχμές του στο λίγο πιο βολικό τέλος), το «Νέοι Είστε και Φαίνεσθε» είναι η εξαίρεση στο ίδιο το κλισέ της σύγχρονης γαλλικής κωμωδία που φτάνει πια σωρηδόν στις θερινές αίθουσες της χώρας μας: μια σκεπτόμενη, σύνθετη και απολαυστική ταινία, που παίρνει τόσο την ιστορία και τους χαρακτήρες της, όσο και τον θεατή της στα σοβαρά.


Που Παίζεται

Δες τις αίθουσες

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.