Για μερικά παιδιά τα Χριστούγεννα είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος, ειδικά αν είσαι ο Μπίλι, ένα πλούσιο κακομαθημένο 12χρονο παιδί, ο οποίος όταν ανοίγει το δώρο του ανακαλύπτει μέσα ένα κομμάτι κάρβουνο. Η αλήθεια όμως είναι πως ο Μπίλι δεν ήταν και τόσο καλό παιδί, μιας και προσέλαβε έναν δολοφόνο (με τα λεφτά της γιαγιάς του) για να βασανίσει την συμμαθήτριά του η οποία κέρδισε την πρώτη θέση σε έναν διαγωνισμό, με εκείνον να έρχεται δεύτερος. Ομως το κομμάτι κάρβουνο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, κι έτσι λέει στον δολοφόνο να βρει και να σκοτώσει τον Αγιο Βασίλη, ο οποίος ονομάζεται απλά Κρις και βρίσκεται στην Αλάσκα όπου και κατασκευάζει μητρικές πλακέτες για πολεμικά αεροσκάφη του αμερικάνικου στρατού.

Ναι, το σενάριο είναι τόσο τρελό και βλάσφημο όσο μπορεί κάποιος να φανταστεί με την ταινία να μοιάζει σαν το «Kill Bill» του Κουέντιν Ταραντίνο να έχει συναντήσει το σινεμά των αδερφών Κοέν και λίγο από το «Bad Santa» για το εορταστικό του πράγματατος.

fatman 424

Μην αφήσετε όμως αυτό το τόσο συναρπαστικό mix να σας παραπλανήσει. Τα αδέρφια Νελμς - που πολέμησαν για να κάνουν πραγματικότητα αυτήν την ταινία από το 2006 μέχρι και σήμερα - προσπαθούν, μέσα στην υπέρμετρη φιλοδοξία τους, να χτίσουν την ταινία τους με ένα είδος αναχρονιστικού αναρχικού χιούμορ, προσθέτοντας ανούσιες πολιτικές πινελιές στην ιστορία τους και βάζοντας τους χαρακτήρες σε καταστάσεις οι οποίες ποτέ δεν φτάνουν στο να εκπληρώσουν την υπόσχεση για κάτι το απίστευτα σουρεαλιστικό ή τουλάχιστον το στάτους μιας instant cult χριστουγεννιάτικης παρωδίας.

Ακόμα και όταν σταματάς από τα πρώτα λεπτά να παίρνεις την ταινία στα σοβαρά (και γιατί άλλωστε να το κάνει από την αρχή;) και απλά προσπαθείς να βρεις λίγη διασκέδαση από τις ατάκες και την δράση της, γρήγορα ανακαλύπτεις πως το χιούμορ γρήγορα ξεμένει από ιδέες ενώ η δράση της, πέρα από το τελευταίο αιματηρό εικοσάλεπτο και την τελική αναμέτρηση του δολοφόνου με τον Αγιο Βασίλη, σε ένα κλασικό σπαγγέτι γουέστερν στήσιμο, δεν καταφέρνει να κεντρίσει το όποιο ενδιαφέρον.

Fatman 424

Το μόνο που κάνει την ταινία να ξεπερνά το αδιάφορα κακό και να παλεύει με την μετριότητα, είναι και οι ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστών. Ο Μελ Γκίμπσον σίγουρα δεν είναι ο Αγιος Βασίλης που γνωρίζουμε. Σίγουρα δεν είναι ο υπερήρωας του «Rise of the Guardians» αλλά ούτε ο προσβλητικός και αθυρόστομος χαρακτήρας του Μπίλι Μπομπ Θόρτον από την ταινία «Bad Santa». Είναι ένας από τους πιο σκληροτράχηλους Αγιους Βασίληδες που έχουμε δει ποτέ, με αρκετές δόσεις μαύρου χιούμορ, και με τον Μελ Γκίμπσον να δίνει μια αρκετά έντιμη και ζεστή ερμηνεία, θυμίζοντας τις παλιές, καλές, κλασικές στερεοτυπικές του στιγμές. Στο ίδιο μοτίβο βρίσκεται και ο Γουάλτον Γκόγκινς, στον ρόλο του δολοφόνου (aka Skinny Man), το γιν στο γιανγκ του Γκίμπσον, έχοντας κι αυτός την δική του προσωπική βεντέτα με τον Αγιο.

Το «Fatman» θα μπορούσε να ήταν μια υπέροχα χριστουγεννιάτικη b-movie η οποία, μέσα στην όποια παραφωνία και χαζομάρα της, θα μπορούσε να προσφέρει άπλετα γέλια και διασκέδαση σε μια χρονιά που όλα αυτά τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Καταλήγει σε μια χαμένη ευκαιρία. Κάτι σαν το 2020 όλο μαζί δηλαδή.


H ταινία «Fatman» θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, μέσω της υπηρεσίας Movies Club της Cosmote TV, με τιμή ενοικίασης από 4,90 ευρώ, και οι συνδρομητές θα μπορούν να την παρακολουθήσουν εντός 48 ωρών από την ενοικίαση της.