Άποψη

Cine #MένουμεΣπίτι | O Στηβ Κρικρής προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας

στα 10

Το Flix ζητά κάθε μέρα από καλλιτέχνες που αγαπάει να φτιάξουν πρόγραμμα στον κινηματογράφο του σπιτιού μας, με κάτι που θα (ξανα)δούν κι ο ίδιοι τις μέρες της καραντίνας!

Flix Team
Cine #MένουμεΣπίτι | O Στηβ Κρικρής προτείνει στο Flix μια ταινία για τις μέρες της καραντίνας

Οι μέρες της καραντίνας θέλουν προσοχή, υπομονή, πεθαρχία και... πολύ σινεμά! Μένουμε σπίτι, φτιάχνουμε ατμόσφαιρα και βλέπουμε ταινίες - ταινίες που πάντα θέλαμε να δούμε και δεν βρήκαμε ποτέ το χρόνο, ταινίες που θα ξαναδούμε γιατί μάς στηρίζουν, μάς φτιάχνουν το κέφι, σκοτώνουν την κακή διάθεση και την κλεισούρα.

Το Flix ζήτησε από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς να προτείνουν την ταινία που θα βάλουν κι εκείνοι να δουν, όσο μένουν σπίτι. Μπορεί να είναι η αγαπημένη τους, ή αυτή που θεωρούν ότι έχει μεγαλύτερο νόημα να ξαναδούν τώρα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή τη συνθήκη.

Δείτε ακόμη:

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος προτείνει «All That Jazz» του Μπομπ Φόσι
Ο Μπάμπης Μακρίδης προτείνει «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Ο Γιώργος Γούσης προτείνει «Κλίματα Αγάπης» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν
Ο Αργύρης Ξάφης προτείνει «Old Boy» του Παρκ Τσαν-γουκ
Ο Φοίβος Δεληβοριάς προτείνει «Amarcord» του Φεντερίκο Φελίνι
Η Κάτια Γκουλιώνη προτείνει «Να Ζει Κανείς ή να Μη Ζει» του Ερνστ Λιούμπιτς
Ο Παναγιώτης Πανταζής προτείνει «Short Skin» του Ντούτσιο Κιαρίνι
H Zακλίν Λέντζου προτείνει «Gummo» του Χάρμονι Κορίν
O ΛΕΞ προτείνει «Repo Man» του Αλεξ Κοξ
Ο Λευτέρης Χαρίτος προτείνει «Ο Γείτονάς μου ο Τότορο» και «Sullivan's Travels»
O Βασίλης Κεκάτος προτείνει «Love Streams» του Τζον Κασσαβέτη
Η Δήμητρα Γαλάνη προτείνει «Νοσταλγία» του Αντρέι Ταρκόφσκι
O Γιάννης Βασλεμές προτείνει «Dune» του Ντέιβιντ Λιντς
O Θάνος Σαμαράς προτείνει «Μάτια Χωρίς Πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζί

Στηβ Κρικρής 607 Η καραντίνα μου: staythefuckhome

Τι να δούμε λοιπόν σήμερα Στηβ;

Με σπουδές στην Αμερική (καθώς και πρώτες επαγγελματικές εμπειρίες στο Σαν Φρανσίσκο και την Νέα Υόρκη) και προϋπηρεσία στο χώρο της διαφήμισης και των μουσικών video clips (από εκεί τελικά ξεπήδησε μία ολόκληρη γενιά ελλήνων σκηνοθετών - από το Γιώργο Λάνθιμο, μέχρι τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο) ο Κρικρής, έκανε το εντυπωσιακό του ντεμπούτο με το «The Waiter» (το οποίο απέσπασε πέρσι 4 Βραβεία Ιρις της ΕΑΚ).

Τι θα μάς προτείνει λοιπόν ένας σκηνοθέτης που αγαπά τα θρίλερ μυστηρίου (που όμως έχουν και δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις), το νουάρ (ακόμα και στο φως της μέρας), αλλά ταυτόχρονα και την υψηλή αισθητική κι ατμόσφαιρα μιας ταινίας;

Blow Up 607

«Βlow Up» Μικελάντζελο Αντονιόνι (1966)

«Μερικές φορές η πραγματικότητα είναι η πιο παράξενη φαντασίωση...»

Από την πρώτη φορά που το είδα, χωρίς να το καταλάβω και χωρίς προσπάθεια, το «Blow Up» στάθηκε καταλύτης στο τρόπο που έβλεπα σινεμά - στον τρόπο που ήθελα να κάνω ταινίες μελλοντικά. Ο Αντονιόνι εμπνέεται από το διήγημα «Las Babas del Diablo» του Χούλιο Κορτάσαρ για αυτό το τόσο αινιγματικό θρίλερ μυστηρίου.

Η εποχή, η μόδα, το Λονδίνο (Swinging London), η σεξουαλική απελευθέρωση, ο David Hemmings, η Vanessa Redgrave, ο υπαινιγμός, το αλλόκοτο, η μουσική, το διφορούμενο μυστήριο, το σαγηνευτικό πάθος, τα ψυχεδελικά χρώματα - όλα αυτά μαζί, καθώς κι η άπειρη εκτίμηση στον μοναδικό Αντονιόν, με οδηγούν στο να βλέπω αυτη την ταινία συχνά πυκνά και να μην την βαριέμαι ποτέ.

blow up 607 1

Είναι τελικά απαραίτητο να ξέρεις, να κατανοείς, ακριβώς το λόγο που σου αρέσει ένα έργο τέχνης - μια ταινία;

Δεν ξέρω. Πιστεύω πάντως ότι το «Blow Up», αυτές τις παράξενες μέρες που #ΜένουμεΣπίτι, ίσως μας κάνει να ξεφύγουμε λίγο - σαν αυτούς τους μίμους που παίζουνε τένις χωρίς το μπαλάκι. Κι όταν ένας μίμος ρίχνει το αόρατο μπαλάκι, κατά λάθος, εκτός γηπέδου, ο Thomas( David Hemmings) καλείται να πάρει μία απόφαση: αν θα πιστέψει σε ένα ψέμα, σε μια ιστορία που του προτείνουν ή θα αδιαφορήσει. Εν τέλει, ενδίδει!

Το «Blow Up» για μένα είναι ο απόλυτος ορισμός του "cool" σε ταινία.

Δεν είναι μία ταινία που ξεχωρίζω μόνο γι' αυτές τις μέρες που είναι «αλλιώτικες» απ’ τις άλλες, αλλά η πρώτη στη λίστα μου.

Steve Krikris


Διαβάστε και δείτε περισσότερα:

Blow up poster 607 1

Blow up poster 607 2

Blow up poster 607 3