Ενημέρωση

Και τώρα τι; Το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel μετά το «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη»

στα 10

Με το τέλος του «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» να έχει αλλάξει για πάντα το κινηματογραφικό τοπίο των ηρώων της Marvel, εξερευνούμε με λεπτομέρεια τι μπορούμε να περιμένουμε από το επόμενο στάδιο της φιλόδοξης αφήγησης του Marvel Cinematic Universe.

Και τώρα τι; Το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel μετά το «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη»
Artwork από Matt Taylor

(Προσοχή! Ακολουθούν spoilers για το «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη»)

(Πολύ σημαντικά spoilers! Μην προχωρήσετε αν δεν έχετε ήδη δει το «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη»)

Ο Thanos μπορεί να νικήθηκε (και μάλιστα δυο φορές!) όμως το τοπίο του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel δε θα είναι ποτέ το ίδιο. Η Black Widow θυσιάστηκε για το μεγάλο καλό. Ο Τόνι Σταρκ άφησε την τελευταία του πνοή πραγματοποιώντας το υπέρτατο anti-thanos κόλπο και κάνοντας σκόνη τον στρατό του τρελού Τιτάνα. Και ο Στιβ Ρότζερς… απλά δεν είναι πια ο Captain America. Το αύριο θα πρέπει να ανακαλύψει τους δικούς του μεγάλους ήρωες, κρατώντας την ανάμνηση των σπουδαίων υπερ-ηρώων του χθες.

Διαβάστε ακόμη: Make Mine Marvel: Ο πλήρης οδηγός του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel

Avengers Endgame Poster 607 Artwork από Tracie Ching

Ολοκληρώνοντας μια αφήγηση που ξεκίνησε 22 ταινίες πριν με το «Iron Man», το «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» δημιούργησε ένα νέο status quo, αβέβαιο αλλά και ελπιδοφόρο, γεμάτο νέες πιθανότητες αλλά και αμέτρητες καινούριες αφηγήσεις έτοιμες να οδηγηθούν προς κάθε κατεύθυνση. Οι μεγάλοι ήρωες στους οποίους στηρίχθηκε μέχρι τώρα η εποποιία της Marvel παρέδωσαν στην σκυτάλη σε μία νέα γενιά, όσο μερικοί (ναι, εσένα κοιτάω Thor) προτίμησαν να αφήσουν την Γη για να δοκιμάσουν την τύχη τους στο διάστημα, με νέα συνοδεία και μια καινούρια, άξια κερδισμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Διαβάστε ακόμη: Θα έρθουν τελικά οι X-Men στο MCU μετά την αγορά της Fox από την Disney;

Για αυτό και χωρίς επίσημες ανακοινώσεις (ακόμα) αλλά συγκεντρώνοντας τα διάσπαρτα στοιχεία που μπορούμε να αντλήσουμε από τον κόσμο των comics (και των παρασκηνίων του Hollywood), εξερευνούμε τις νέες πιθανότητες και προοπτικές που ανοίγονται στο αλλαγμένο πια κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Αυτή είναι η εποχή των νέων ηρώων.

Spider-Man-Far-From-Home-607

Spider-Man: Μακριά Από τον Τόπο του

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κέβιν Φιγκ, το «Spider-Man: Μακριά Από τον Τόπο του» είναι ο πραγματικός επίλογος της τρίτης φάσης του Κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel και το τελευταίο trailer της ταινίας το κάνει αυτό σαφές. Ο Τόνι Σταρκ είναι νεκρός, οι υπερ-ήρωες είναι λίγο πολύ διασκορπισμένοι και ο κόσμος στον οποίο πρέπει πια να προσαρμοστεί ο Πίτερ Πάρκερ είναι τόσο μα τόσο διαφορετικός (και γεμάτος εναλλακτικές πραγματικότητες, όπως ενημερώνει τον Πίτερ ο ίδιος ο Νικ Φιούρι). Ενδεχομένως, το «multiverse» που πιθανόν προέκυψε έπειτα από τα γεγονότα της «Τελευταίας Πράξης» να είναι και το κλειδί πίσω από το μεγάλο σχέδιο της τέταρτης φάσης του Marvel Cinematic Universe, όμως καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει τίποτα, καθώς μάλλον όλα θα αποκαλυφθούν στο φετινό San Diego Comic Con, όπου η Marvel έχει ήδη κλείσει τη θέση του πιο αναμενόμενου panel της διοργάνωσης. Καταστρέφοντας κάθε έννοια διακοπών που μπορεί να έχει στο μυαλό του ο Πίτερ Πάρκερ, το « Spider-Man: Μακριά Από τον Τόπο του» κυκλοφορεί στην Ελλάδα στις 4 Ιουλίου σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Black Widow 607

Black Widow

Η solo ταινία της Black Widow βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης εδώ και αρκετά χρόνια και, ευτυχώς, ο θάνατος – ή μάλλον θυσία – της ηρωίδας για την απόκτηση του Soul Stone στο «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση του φιλμ. Προφανώς η ταινία θα είναι prequel και ίσως η αποκάλυψη του ονόματος του πατέρα της Νατάσα να είναι ένα πρώτο στοιχείο σχετικά με την περίοδο στην οποία πιθανώς να εκτυλίσσεται. Αν και σουρεαλιστικά το όνομα της Λουκρεσία Μαρτέλ κάποια στιγμή συνδέθηκε με την σκηνοθεσία της ταινίας, το ατιτλοφόρητο μέχρι στιγμής project κατέληξε τελικά στα χέρια της Αυστραλής Κέιτ Σόρτλαντ («Τα Παιδιά του Πολέμου», «Berlin Syndrome»), επιλογή που αν μη τι άλλο δίνει ελπίδες για ένα πιο «προσωπικό» κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, ίσως για πρώτη φορά πραγματικά πρόθυμο να πειραματιστεί με το ύφος και την αισθητική του.

The Eternals 607

The Eternals

Κι αν η επιλογή της Σόρτλαντ για την σκηνοθεσία της ταινίας της Black Widow ήταν μια ευχάριστη είδηση, αυτό που δικαιωματικά έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό είναι η ανακοίνωση ότι η Κλόε Ζάο του «Καλπάζοντας με το Oνειρο» θα σκηνοθετήσει το «The Eternals», την ταινία που αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αποτελέσει την σημαία του ευρύτερου νέου κοσμικού σύμπαντος της Marvel. Μέχρι τώρα τίποτα δεν είναι γνωστό για την ταινία, πέρα από το γεγονός φυσικά ότι αφορά τους Eternals, μια ομάδα παντοδύναμων και σχεδόν αθάνατων όντων, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τις κοσμικές οντότητες με το όνομα Celestials (τα υπολείμματα του πολιτισμού των οποίων έχουν ήδη αναφερθεί και εμφανιστεί στους «Φύλακες του Γαλαξία») και βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο με τους εξίσου ισχυρούς Deviants.

Χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για το βασικό καστ (μπορούμε ήδη να είμαστε σίγουροι ότι το San Diego θα σειστεί όταν οι νέοι πρωταγωνιστές του MCU θα αρχίσουν να εμφανίζονται ένας ένας στη σκηνή), τα ονόματα των Αντζελίνα Τζολί (πιθανότατα στον ρόλο της Eternal Σέρσι), Ρίτσαρντ Μάντεν (στον ρόλο του Ικάρις) και Κουμάιλ Ναντζάνι έχουν συσχετιστεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με το project. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην ταινία κάποιον ρόλο θα έχει και ο Μα Ντονγκ-σέοκ του «Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών», γεγονός που συμβαδίζει με την ευρύτερη δήλωση ότι το νέο MCU θα είναι πλέον ανοιχτό σε χαρακτήρες διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Shang-Chi 607

Shang-Chi: Master of Kung-Fu

Ποιος είπατε; Κι όμως, μία από τις προσεχείς ταινίες της Marvel θα αφορά τον Shang-Chi, ή αλλιώς Master of Kung-Fu, μία δημιουργία του studio από την δεκαετία του 1970, η οποία στην εποχή της δεν κατάφερε να αποφύγει την κατηγορία της ρατσιστικής αποτύπωσης, καθώς εγκλωβίστηκε σε φυλετικά κλισέ και ατυχείς επιλογές. Η νέα Marvel ωστόσο ελπίζει να μετατρέψει την ταινία στο Ασιατικό αντίστοιχο του «Black Panther», κλείνοντας ήδη τον Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον («Μικρά Oμορφα Πλάσματα») για την σκηνοθετική καρέκλα και τον Ντέιβ Κάλαχαμ (που θα υπογράψει και τα επερχόμενα sequel της Wonder-Woman και του «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν») για το σενάριο, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση ότι ολόκληρο το καστ της ταινίας θα αποτελείται από ηθοποιούς ασιατικής καταγωγής. Ακούγεται τουλάχιστον ενδιαφέρον, ελπίζουμε να μην προκύψει όσο άνευρο και άτολμο προέκυψε τελικά το «Iron Fist» του Netflix.

Guardians of the Galaxy

Οι Φύλακες του Γαλαξία 3

Το πραγματικό έπος είναι το παρασκήνιο αυτής της ταινίας. Αρχικά, ο σκηνοθέτης των δύο πρώτων «Φυλάκων του Γαλαξία» και ο άνθρωπος ουσιαστικά που ήταν υπεύθυνος για το ύφος και την επιτυχία όλου του project, απολύθηκε από την Disney εξαιτίας προσβλητικών tweets που είχε κάνει στο παρελθόν. H ανάπτυξη του τρίτου μέρους του γαλαξιακού franchise έμεινε μετέωρη, μέλη του καστ απείλησαν να μην γυρίσουν καν στα γυρίσματα αν δεν επιστρέψει ο σκηνοθέτης και, σε μία πρωτάκουστη περίπτωση υποχώρησης, η Disney προχώρησε στην επαναπρόσληψη του Γκαν, όχι όμως πριν αυτός υπογράψει για να σκηνοθετήσει πρώτα το sequel του «Suicide Squad» για την αντίπαλη Warner/DC.

Αυτό σίγουρα τοποθετεί τους «Φύλακες του Γαλαξία 3» αρκετά πίσω στο χρονικό πλαίσιο της τέταρτης φάσης, όμως ήδη η «Τελευταία Πράξη» έχει δώσει τα πρώτα hints για το πού μπορεί να κατευθυνθεί η ιστορία. Με τον Thor πλέον μέλος της ομάδας (και την passive-aggressive σχέση του με τον Starlord πιο ισχυρή από ποτέ) και την αναζήτηση της παλιάς/νέας Gamorra στην πρώτη θέση της ατζέντας του Πίτερ Κουίλ, το νέο κεφάλαιο των «Φυλάκων» αναμένεται να συνεχίσει την εξερεύνηση της κοσμικής πλευράς του σύμπαντος της Marvel, ειδικά τώρα που και οι Eternals πρόκειται να συμπεριληφθούν στο υπερ-ηρωικό μείγμα. Επιπλέον, υπάρχει και το μυστηριώδες χρυσό κουκούλι που αποκαλύφθηκε στην after-credits σκηνή του δεύτερου κεφαλαίου. Οι γνώστες των κόμικς ήδη κραυγάζουν… Warlock!

Doctor Strange

Doctor Strange 2

Το μόνο που έχει ανακοινωθεί επίσημα είναι ότι ο Σκοτ Ντέρικσον, σκηνοθέτης και του πρώτου «Doctor Strange», έχει υπογράψει για να επιστρέψει και για την συνέχεια, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε αναζήτηση σεναριογράφου. Επειτα από τα γεγονότα της «Τελευταίας Πράξης» και την δήλωση της Αρχαίας ότι ο Στίβεν Στρέιντζ πρόκειται να γίνει «ο καλύτερος όλων των μάγων», δεν υπάρχει περίπτωση η Marvel να αφήσει το project στην τύχη του, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την δημοφιλία του Κάμπερμπατς σε ένα marvel universe προς αναζήτηση του νέου του mvp μετά τον θάνατο του Τόνι – Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ – Σταρκ. Η πρώτη ταινία είχε υπονοήσει την επιστροφή του – κακού πλέον – Μπάρον Μόρντο με στόχο την εναντίωσή σε κάθε είδους μαγεία, οπότε σίγουρα και αυτό θα συμπεριληφθεί στις – πιθανότατα – πολλαπλές αφηγηματικές γραμμές της ταινίας.

Black Panther

Black Panther 2

Επειτα από την επιτυχία του πρώτου «Black Panther», η επιστροφή του Ράιαν Κούγκλερ για την συνέχεια ήταν αυτονόητη. Τίποτα δεν είναι ακόμα γνωστό για την υπόθεση (η οποία βρίσκει πλέον την Wakanda ισχυρή, ενωμένη και ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο), υπάρχουν ωστόσο φήμες ότι η ταινία πρόκειται να εισάγει στο σύμπαν της Marvel τον Sub-Mariner, έναν από τους πρώτους ιστορικά (αντι)ήρωες της Marvel, φήμες που προήλθαν κυρίως από τις δηλώσεις της Οκόγιε στην «Τελευταία Πράξη» ότι παρουσιάστηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα στους ωκεανούς. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητα της Marvel να υπονοεί ολόκληρα νέα σύμπαντα από μια απλά αναφορά.

Wandavision

Σειρές Disney+

Κι αν η κινηματογραφική τέταρτη φάση της Marvel αναμένεται να ανανεώσει το δυναμικό των ταινιών της εισάγοντας πλήθος νέων, διαφορετικών και πολύπλευρων χαρακτήρων, τα τηλεοπτικά project του Disney+ αναμένεται να δώσουν συνέχεια στις αφηγήσεις μερικών αγαπημένων (αν και όχι τόσο πρωταγωνιστικών) χαρακτήρων. Επειτα από την απόσυρση του Στιβ Ρότζερς και την ανάθεση της ασπίδας του Κάπταιν Αμέρικα στον Falcon, το «Falcon and the Winter Soldier» ενώνει τους δύο ήρωες στη σκιά του Captain America για να παρακολουθήσει τις νέες περιπέτειες στα ολοκαίνουρια καθήκοντά τους. Η δεύτερη σειρά του Disney+, «WandaVision», θα επικεντρωθεί στην ιστορία της Scarlet – Ελίζαμπεθ Ολσεν – Witch και του (άγνωστο πώς θα επιστρέψει) Vision, τον οποίο τελευταία φορά είδαμε να πεθαίνει στα χέρια του Thanos στον «Πόλεμο της Αιωνιότητας».

Αναμφισβήτητα, όμως, η πιο πολυαναμενόμενη όλων είναι η σειρά που θα αφορά τον Λόκι, τον οποίο είδαμε στην «Τελευταία Πράξη» να ξεφεύγει με το Τεσσαράκτιο στα χέρια. Κατά πάσα πιθανότητα, η ιστορία του θα έχει να κάνει με το multiverse, αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει μέχρι πού πρόκειται να φτάσει ένας τόσο χαρισματικός όσο και επικίνδυνος χαρακτήρας. Τέλος, υπάρχει και η σειρά που θα επικεντρωθεί στην ζωή του Hawkeye και του sidekick του, Kate Bishop, το project όμως βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης χωρίς να υπάρχει κάποια επιπλέον πληροφορία πέρα από την εμπλοκή του Τζέρεμι Ρένερ. Εξάλλου, όλοι οι πρωταγωνιστές των κινηματογραφικών ταινιών πρόκειται να επιστρέψουν και στους τηλεοπτικούς (πλέον) ρόλους.

Deadpool

Μόνο αυτά;

Είναι σίγουρο πως ο Spider-Man θα επιστρέψει και για μια ακόμα ταινία, οπότε μπορούμε να υπολογίζουμε ένα τρίτο αραχνο-φιλμ κάπου πολύ μακριά από τον τόπο του και κάπου ανάμεσα στο πλάνο της τέταρτης φάσης του Marvel Cinematic Universe. Οπως είναι σίγουρο ότι και η Captain Marvel θα επιστρέψει, πιθανόν για να καλύψει το χρονικό κενό ανάμεσα στο τέλος της πρώτης της ταινίας και της επιστροφής της στην αρχή του «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη». Ενα τέταρτο Thor έχει αναφερθεί ως συζήτηση (ο Τάικα Γουαιτίτι έχει δηλώσει ότι θέλει να επιστρέψει), όπως επίσης κι ένα τρίτο Ant-Man, μαζί με την Σφήκα αλλά και τα υπερ-ηρωικά πεθερικά του ήρωα.

Επιπλέον, έπειτα από την επισημοποίηση της συμφωνίας με την Fox, στο δυναμικό της εταιρείας ανήκουν τόσο οι Χ-Men όσο και οι Fantastic Four, περιμένοντας καρτερικά να συμπεριληφθούν στο νέο πρόγραμμα ταινιών της εταιρείας. Ας μην ξεχνάμε και τον Deadpool, ο οποίος προχωρά στην ένωση διατηρώντας (κατά δηλώσεις έστω) την αιχμή του, οπότε μένει να δούμε πώς τελικά θα διαμορφωθεί ο τελικός προγραμματισμός μετά και από την ενσωμάτωση project που μέχρι τώρα αναπτυσσόταν αποκλειστικά από την Fox (πχ «Venom 2», «Morbius»).

Phase 4

Ναι αλλά πότε;

Εξαιρώντας τον επίλογο της τρίτης φάσης του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, «Spider-Man: Μακριά Από τον Τόπο του», καμία ημερομηνία δεν έχει αντιστοιχιστεί ακόμα στις επόμενες ταινίες της Marvel. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει ήδη κλείσει 8 ημερομηνίες για τα επόμενα τρία χρόνια (1 Μαΐου 2020, 6 Νοεμβρίου 2020, 12 Φεβρουαρίου 2021, 7 Μαΐου 2021, 5 Νοεμβρίου 2021, 18 Φεβρουαρίου 2022, 6 Μαΐου 2022, 29 Ιουλίου 2022), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο αριθμός των project είναι οριστικός. Το πιθανότερο είναι οι πρώτες μεγάλες ανακοινώσεις να πραγματοποιηθούν στο San Diego Comic Con, καθώς τότε θα έχει πια προηγηθεί και η προβολή του «Spider-Man: Μακριά Από τον Τόπο του». Μέχρι τότε όμως, ας απολαύσουμε ξανά την κορύφωση μιας αφήγησης δέκα ετών, περιμένοντας απλά την έκπληξη της επόμενης μέρας. Make Mine Marvel!

Marvel Universe 607