Η ζωή του παγκοσμίως διάσημου νευροχειρουργού, Δρ. Στίβεν Στρέιντζ, αλλάζει ριζικά όταν ένα τρομερό αυτοκινητιστικό ατύχημα του στερεί τη χρήση των χεριών του. Οταν η παραδοσιακή φαρμακευτική ιατρική αποτυγχάνει, ψάχνει για βοήθεια και ελπίδα σε έναν αναπάντεχο τόπο: ένα μυστηριώδες μέρος γνωστό ως Καμάρ-Ταζ, στα βάθη του Νεπάλ. Γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν είναι ένα απλό κέντρο ανάρρωσης, αλλά η πρώτη γραμμή μάχης ενάντια στις αόρατες σκοτεινές δυνάμεις που απειλούν να καταστρέψουν την πραγματικότητα μας. Τώρα, ο Δρ. Στρέιντζ –εξοπλισμένος με καινούργιες μαγικές ικανότητες- αναγκάζεται να επιλέξει αν θα επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του ή θα την αφήσει για να υπερασπιστεί τον κόσμο ως ένας παντοδύναμος μάγος.

Αν θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ουσιών μέσα σε ένα γεμάτο παραδοξότητες πίνακα του Εσερ, σε μια kung fu μάχη με αστρικά οπλα, μπορείτε να πάρετε μια καλή ιδέα για το πως μοιάζει το «Doctor Strange», που δεν είναι τίποτα λιγότερο από την πιο απρόβλεπτη και ίσως καλύτερη ταινία της Marvel μέχρι τώρα.

Το στόρι του φιλμ μπλέκει τον μυστικισμό και το απόκρυφο με την πραγματικότητα, και δίνει χώρο σε μια κοσμοθεωρία και μια φιλοσοφία που μπορεί να μην είναι ακριβώς βαθυστόχαστη, αλλά που καταφέρνει να δείχνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τις συνηθισμένες δυσδιάστατες εκφάνσεις στις στις 3D κινηματογραφικές εξτραβαγκάντζες του Χόλιγουντ.

Διότι ναι μεν μια ταινία που θέλει να ρίξει το δικό τους ξόρκι στο παγκόσμιο box office οφείλει να απευθύνεται στον κατώτερο μέσο παρανομαστή της κατανόησης και της προσοχής του κοινού του, αλλά το «Dr Strange», χωρά στην πλοκή και την δράση του ακόμη και μια σειρά από υπαρξιακές σχεδόν νότες για τον τρόπο που βιώνουμε ή ξοδεύουμε τον χρόνο μας «εδώ», την δύναμη του πνεύματος πάνω στην ύλη «μας», την ιδέα του υπεράνθρωπου, την αιώνια μάχη του καλού με το κακό.

Κι αν στα χέρια άλλων λιγότερο ικανών ηθοποιών ένα τέτοιο μείγμα θα μπορούσε να αγγίζει δυνητικά τα όρια του αστείου, εδώ το εξαιρετικό καστ αποδεικνύει την αλήθεια του κλισέ πως ακόμη κι ο τηλεφωνικός κατάλογος θα μπορούσε να διαβαστεί με ενδιαφέρον από τους κατάλληλους ανθρώπους.

Πόσο μάλλον όταν εδώ δεν υπάρχει ως βάση το blockbuster αντίστοιχο του τηλεφωνικού καταλόγου, μα ένα σενάριο (ναι ελαφρώς σχηματικό) που έχει όμως απόλυτη γνώση των κανόνων ενός origins story, ξέρει πως να προσθέσει τις κατάλληλες πινελιές χιούμορ (πάντα πετυχημένα) και να χτίσει ένα σύμπαν που σε γοητεύει από την αρχή ως το τέλος.

Και το απόλυτο ατού αυτής της ιστορίας που χωρά μια σειρά από αναφορές, από την ανατολίτικη φιλοσοφία και το «Matrix» έως τον μαθητευόμενο μάγο στην «Φαντασία» της Disney, είναι τα αληθινά μαγευτικά ειδικά της εφέ, που ξεκινούν από το παραισθησιογόνο για να καταλήξουν στο αρχιτεκτονικά μεγαλειώδες.

Σκεφτείτε το «Inception» αλλά ποτισμένο με στεροειδή και μόνο έτσι θα μπορέσετε να συλλάβετε την κόβει-την-ανασα ομορφιά και τεχνική των περισσότερων σκηνών μάχης που σπρώχνουν το είδος σε νέες διαστάσεις - κι όχι δεν εννοούμε το 3D.

Kι ακριβώς κάπου εκεί συναντιέται το γνώριμο με κάτι που νιώθεις ότι δεν έχει ξαναδεί - και δεν το χορταίνεις να βλέπεις - σε ένα φιλμ καλειδοσκοπικό, υπνωτικό και πανέμορφο, που ανοίγει καινούριους κόσμους στην κουρασμένη superhero πραγματικότητα, με έναν τρόπο βαθιά εικαστικό που υπενθυμίζει πως πάντα υπάρχει τρόπος να κάνεις κάτι καινούριο ακόμη κι αν δουλεύεις σε έναν καμβά του οποίου οι δυνατότητες μοιάζουν να έχουν εξαντληθεί.