Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #18 - Η Σαμοθράκη στους «Γενναίους της Σαμοθράκης» του Σταμάτη Τσαρουχά

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #18 - Η Σαμοθράκη στους «Γενναίους της Σαμοθράκης» του Σταμάτη Τσαρουχά

Την περίοδο της επιστράτευσης του 1974 ένας λόχος στρατιωτών που υπηρετούσαν σε ένα τάγμα ανεπιθύμητων κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, βρέθηκαν να ταξιδεύουν με ένα καράβι για την Κύπρο για να αντιμετωπίσουν την τουρκική εισβολή. Στο δρόμο για την Κύπρο τα σχέδια άλλαξαν και η μονάδα αποβιβάστηκε τελικά στη Σαμοθράκη.

Εκεί, με τους στρατιώτες να περιμένουν διαταγές και τη μαγική βλάστηση του νησιού να παραπέμπει σε χαμένους παραδείσους, θα εκτυλιχθεί και το ημερολόγιο μιας ολόκληρης μελανής εποχής της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας έτσι όπως θα αποτυπωθεί πάνω στους διαφορετικούς χαρακτήρες των στρατιωτών - μικρογραφία μιας ελληνικής κοινωνίας σε απόλυτη αφασία και σε απόλυτη ροπή προς μια οποιαδήποτε έξοδο κινδύνου,

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - 31 αξέχαστες καλοκαιρινές σκηνές του σινεμά

Γενναίοι της Σαμοθράκης 607

Εκείνο το «Καλά, ε, μιλάμε ότι ήρθαμε σε παραδείσιο νησί» θα είναι και η αρχή του τέλους ενός διαλείμματος και μιας λούφας περιοπής, καθώς ο Τσαρουχάς κρατάει το ηθικό υψηλό και τον τόνο ελαφρύ σε ένα σχόλιο ακριβώς πάνω στην πτώση της δικτατορίας και στην τραγική μοίρα που θα επιφύλασσε αυτή για την Κύπρο. Για λίγες ημέρες όμως ο χρόνος μπορεί να σταματήσει, διαβρώνοντας την στρατιωτική τάξη με λίγο δροσερό καρπούζι, τη γυναικεία παρουσία και μια σειρά από αστεία (όχι όλα πετυχημένα και σίγουρα μερικά από αυτά χοντροκομμένα) και μια καλοκαιρινή αίσθηση που έρχεται να απλωθεί πάνω στο μυθολογικό παρελθόν και το πάντα υπέροχο παρόν του πιο ορεινού νησιού του Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Γενναίοι της Σαμοθράκης 607

Γενναίοι της Σαμοθράκης 607

Γενναίοι της Σαμοθράκης 607

Καταφύγιο και αποκάλυψη μαζί, η Σαμοθράκη του 1974 μοιάζει ανέπαφη από το χρόνο μέχρι και σήμερα, ένα στρατόπεδο ζωής μακριά από την πραγματικότητα, ικανό να σε κρατήσει σε στάση προσοχής ακόμη κι αν δεν την έζησες υπό τις συνθήκες των «Γενναίων» αυτής της ταινίας, αλλά με την απόλυτη ελευθερία που της ταιριάζει.


«Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης» του Σταμάτη Τσαρουχά (2003) / Σενάριο: Σταμάτης Τσαρουχάς, Σοφία Σωτηρίου / Πρωταγωνιστούν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Κώστας Σαντάς, Ρήγας Αξελός, Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλατζίδης, Σοφία Σωτηρίου, Μαλαματένια Γκότση, Στέφανος Μονδέλος

Διαβάστε ακόμη: