Ενημέρωση

Flix Top Ten 2019: Το νούμερο 5

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2019. Σήμερα, αυτή η ταινία ευνοήθηκε.

Flix Top Ten 2019: Το νούμερο 5

«Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου

Το σύμπαν της αποστασιοποίησης, του κυνικού χιούμορ και της συναισθηματικής αδεξιότητας του Γιώργου Λάνθιμου μεταφέρεται στην Αγγλία των αρχών του 18ου αιώνα. Η Βασίλισσα Αννα (Ολίβια Κόλμαν) διχάζεται μεταξύ δυο γυναικών: της Λαίδης Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) που, ως δεξί της χέρι, καθορίζει τη στρατηγική της αυτοκρατορίας. Και της Αμπιγκεϊλ (Εμα Στόουν), της νέας προσθήκης στα ανάκτορα, που διεκδικεί τη θέση της στην καρδιά της βασίλισσας και στην καρδιά της πολιτικής αρένας και της εξουσίας. Με μια παραμορφωμένη, μέσα από έναν καθοριστικό ευρυγώνιο φακό, ματιά στη βρετανική βασιλεία και το ταξικό σύστημα, ο Γιώργος Λάνθιμος κεντά το πορτρέτο της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, σε μια κωμωδία εποχής που τρυπά την επιδερμίδα του παρόντος.


Και μην ξεχνάτε: Ψηφίστε τις δικές σας καλύτερες ταινίες του 2019 και μπείτε στην κλήρωση για να κερδίσετε μια Android TV QLED 55", προσφορά της TCL.


favourite 607

Power Points

Ο Ελληνας σκηνοθέτης που κατέκτησε το δικό του κεφάλαιο στο κινηματογραφικό στιλιζάρισμα, αποδεικνύει ότι ωριμάζει υπέροχα, ότι αφήνει πίσω του το "λανθιμικό στιλ" για να το μιμούνται άλλοι, ότι μπορεί να διατηρήσει την ψυχή του πνεύματος και της αισθητικής του, αλλάζοντας άρδην το περιτύλιγμα. Σε μια ταινία αφιερωμένη σε όλες τις διαστάσεις της γυναίκας, τρεις μαγικές ηθοποιοί, διαφορετικού ύφους αλλά εξίσου μεγάλου διαμετρήματος, δίνουν τρεις ξεχωριστές ερμηνείες, ενδεχομένως τις καλύτερες της καριέρας τους. Σε μια διαδρομή με αφετηρία λίγα χρόνια πίσω, ο Γιώργος Λάνθιμος γίνεται πραγματικά διεθνής, ένας από τους σύγχρονους σκηνοθέτες που, περισσότερο απ' όλους, κεντρίζουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και κάνουν κοινό και κριτική να λαχταρούν το επόμενο βήμα του.

The Favourite 607

Θα μείνει κλασικό

Γιατί λίγες ταινίες μιλούν τόσο κομψά, τόσο εγκεφαλικά, τόσο καλλιτεχνικά για τη σκληρότητα του σήμερα. Γιατί η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου βρέθηκε υποψήφια για 10 Βραβεία Οσκαρ (κέρδισε το Α' Γυναικείου η Ολίβια Κόλμαν), περπάτησε χέρι-χέρι με τους «μεγάλους», άφησε το αποτύπωμά της όχι μόνο στη χρονιά, αλλά και στη δεκαετία - και το αποτύπωμα αυτό έμοιαζε με πατουσάκι κουνελιού που τρέχει για να προλάβει.

The Favourite 607

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Ανάμεσα σε τόσες αξέχαστες, θα είναι πάντα η σκηνή του χορού, γιατί κάτω από όλα τα μεσοφόρια, κάτω από αμέτρητα στρώματα λευκής πούδρας, σ' αυτές τις φιγούρες ο Γιώργος Λάνθιμος κλείνει το μάτι στο «λανθιμικό σινεμά».


Γράψαμε στο Flix

Με την «Ευνοούμενη», ο Λάνθιμος βασίζεται στο βλέμμα των σεναριογράφων Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα για να σκηνοθετήσει μία «πειραγμένη» ταινία εποχής - μία πανέξυπνη, καυστική και σε στιγμές γκροτέσκ κωμωδία για τις ανασφάλειες της ανθρώπινης φύσης, το ανελέητο κυνήγι της εξουσίας και το πώς όλα αυτά ερωτοτροπούν σ' έναν αέναο φαύλο κύκλο μηχανορραφίας και χυδαιότητας. Αλλά και γέλιου. Γιατί υπάρχει κάτι σκοτεινά κωμικό στην αμετροέπεια της εξουσίας. Κάτι τραγικά γελοίο στα όρια όπου φτάνει ο άνθρωπος για να νικήσει τον ανταγωνισμό. Κάτι θλιμμένα σαρκαστικό στην ανάγκη όλων μας για αποδοχή, εκτίμηση, αγάπη.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix

BIFA The Favourite

Και κάτι ακόμη

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, όπως πάντα οι σπουδαίες ταινίες, έγινε το όχημα των ξεχωριστών συνεργατών του, για να βρουν την απήχηση που αξίζουν. Αυτό συνέβη με την Ολίβια Κόλμαν, της οποίας η φήμη βγήκε από τα βρετανικά σύνορα κι έγινε παγκόσμια. Αυτό συνέβη και με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, τον Ελληνα μοντέρ που, φέτος, ήταν υποψήφιος για Οσκαρ Καλύτερου Μοντάζ κι ανακηρύχθηκε Καλύτερος Ευρωπαίος Μοντέρ στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Το Top Ten του Flix με τις καλύτερες ταινίες του 2019: