Άποψη

Flix Top Ten 2019: Το νούμερο 10

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2019. Ξεκινάμε με ένα συγκλονιστικό, ελεγειακό, (παν)ανθρώπινο οδοιπορικό...

Flix Top Ten 2019: Το νούμερο 10

Eνας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος (An Elephant Sitting Still) του Χου Μπο

Oταν ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο φτάνει στην τιτάνια διάρκεια των τεσσάρων ωρών, αυτό συνήθως μαρτυρά έναν υπερφιλόδοξο (στην καλύτερη περίπτωση) ή έναν ανοικονόμητο (στη χειρότερη) φέρελπι δημιουργό. Στην περίπτωση του Χου Μπο, ωστόσο, το «Eνας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος» αποτέλεσε κάτι πολύ περισσότερο, καθώς ήταν ταυτόχρονα και το κύκνειο άσμα του, λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή του σε ηλικία μόλις 29 ετών, ένα magnum opus που μπορεί σίγουρα να ερμηνευτεί κι ως κραυγή απελπισίας ή ως το σημείωμα αυτοκτονίας ενός καταραμένου καλλιτέχνη, αλλά ξεπερνά αυτή την περιοριστική πρώτη ανάγνωση ως ένα από τα σημαντικότερα πρωτόλεια των τελευταίων χρόνων.


Και μην ξεχνάτε: Ψηφίστε τις δικές σας καλύτερες ταινίες του 2019 και μπείτε στην κλήρωση για να κερδίσετε μια Android TV QLED 55", προσφορά της TCL.


An Elephant Standing Still 607 2

Power Points

Οι ζωές τεσσάρων ανθρώπων σε μια ανώνυμη, γκρίζα και μουντή επαρχιακή πόλη της βόρειας Κίνας διασταυρώνονται στη διάρκεια μιας βασανιστικής μέρας, η πορεία όμως του καθενός μοιάζει με μια ατομική κάθοδο στην Κόλαση μέσα σε ένα ερειπωμένο και πνιγηρά αμοραλιστικό περιβάλλον, το οποίο παραδομένο πλέον στις απαιτήσεις και τους ρυθμούς της Κίνας ως νέας παγκόσμιας καπιταλιστικής υπερδύναμης, πόρρω απέχει από οποιαδήποτε ουτοπική συλλογικότητα του κομμουνιστικού παρελθόντος. Ο Χου Μπο, μαθητής του Μπέλα Ταρ, καταγράφει με αργά και περίτεχνα δομημένα μονοπλάνα, χτίζοντας διεξοδικά μια δυστοπική περιρρέουσα ατμόσφαιρα εγκατάλειψης και απελπισίας, στην οποία οι ήρωές του καταλαμβάνουν ασφυκτικά το κάδρο, εγκλωβισμένοι στη limbo ενός αδιέξοδου παρόντος. Πίσω, όμως, από το ζόφο, υπάρχει (πάντα;) η ελπίδα, ακόμα και στο έργο ενός μελλοντικά αυτόχειρα δημιουργού, και η ταινία διαπνέεται τελικά από μια παράλογη και σχεδόν ενστικτώδη πάλη για τη διέξοδο, μια ανθρωπιά και μια ανάγκη για κατανόηση και αποδοχή που όχι μόνο ενώνει τους τέσσερις ήρωες, αλλά διαπερνά την οθόνη αναζητώντας τον θεατή.

An Elephant Standing Still 607 6

Θα μείνει κλασικό

Για τη ρεαλιστική και βλοσυρή αποτύπωση της σύγχρονης Κίνας ως μιας τεράστιας χωματερής, όπως άλλωστε λέει χαρακτηριστικά ο ένας από τους ήρωες. Για την αυτοπεποίθηση ενός πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού, που κατάφερε να δημιουργήσει με τη μοναδική ταινία του ένα (τραγική ειρωνεία) έργο ζωής. Για την πλανοθεσία που μετατρέπει το αστικό περιβάλλον της κινεζικής ενδοχώρας σε έναν λαβύρινθο χωρίς κέντρο και χωρίς (δι)έξοδο σωτηρίας. Για τις ενέσεις κυνικού χιούμορ και αφοπλιστικής τρυφερότητας σε αντίστιξη με τις εκρήξεις της βίας,που συνθέτουν όλες μαζί μια όχι μόνο μια τοιχογραφία της Κίνας του σήμερα, αλλά έναν υπαρξιακό καταστατικό χάρτη της ανθρώπινης συνθήκης.

An Elephant Standing Still 607 5

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Ο ελέφαντας του τίτλου, ο οποίος κατά τον τοπικό θρύλο στέκεται σε ένα τσίρκο του Βορρά, αδιάφορος για τα χτυπήματα και τα βασανιστήρια των ανθρώπων, αποκτά προφανείς συμβολικές και αλληγορικές διαστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, κάνει όμως την εμφάνιση του με τον πλέον εντυπωσιακό κι απροσδόκητο τρόπο μόλις στην τελευταία σκηνή της, αφήνοντας το θεατή να βάλει τα δικά του συμπεράσματα για τη (στωική; αισιόδοξη; απέλπιδα;) στάση του.

An Elephant Standing Still 607 3

Γράψαμε στο Flix

«Eίναι αυτή η βαθύτερη ανάγκη για επαφή, αποδοχή και κατανόηση, όπως αποτυπώνεται στις εκρηκτικές μέσα στη σπανιότητά τους εκδηλώσεις τρυφερότητας, που μετατρέπει και εξυψώνει τελικά τη δημιουργία του Χου Μπο από μια τετράωρη άσκηση στη μιζέρια, σε μια προσωπική κραυγή αγωνίας και σε ένα συγκλονιστικό, ελεγειακό και (παν)ανθρώπινο οδοιπορικό για την ανάκτηση της χαμένης ανθρωπιάς ενός κόσμου, στον οποίο ο νεαρός σκηνοθέτης αποφάσισε δυστυχώς πολύ νωρίς ότι δεν έχει πλέον θέση.» | Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για την ταινία

An Elephant Standing Still 607 4

Και κάτι ακόμη

Η ταινία αποτέλεσε τη μίνι εισπρακτική έκπληξη του εγχώριου box office, γεμίζοντας αρχικά ασφυκτικά τη μία και μοναδική αίθουσα που τόλμησε να το φιλοξενήσει και στη συνέχεια τις μεμονωμένες προβολές του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας ότι οι σπουδαίες ταινίες μπορούν να βρουν το κοινό τους ανεξαρτήτως διάρκειας και δυσοίωνων εμπορικών προοπτικών.

Διαβάστε ακόμη:


Και μην ξεχνάτε: Ψηφίστε τις δικές σας καλύτερες ταινίες του 2019 και μπείτε στην κλήρωση για να κερδίσετε μια Android TV QLED 55", προσφορά της TCL.


An Elephant Standing Still 607 1


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2019, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.